Docent Dans

Studie

Bij de bachelor opleiding Docent Dans ligt de nadruk op het vormen van je eigen identiteit als dansdocent en het werken met verschillende doelgroepen; van jong tot oud, binnen en buiten het onderwijs. Oftewel, iedereen met belangstelling voor dans.

 De leerling die met dans bezig is staat centraal. Je ontwikkelt je daarom tijdens de studie in vier beroepsrollen:

  • als docent in het overdragen van dans
  • als choreograaf in het maken en (laten) uitvoeren van choreografieën en dansprojecten
  • als danser in je eigen danstechnische en presentatievaardigheden
  • en als ondernemer in zelfstandig en pro-actief kunnen werken, ook op zakelijk gebied.

Dit leer je via diverse fysieke en theoretische basisvakken. Daarnaast ga je aan de slag in verschillende projecten, waarin je steeds weer een nieuwe rol in neemt. Ga je in het eerste jaar misschien vooral meedansen, dan volgt in een hoger jaar een groeiende rol als maker of medeorganisator. Je gaat samen ideeën tot uitvoering brengen en krijgt o.a. te maken met het ontwikkelen van je eigen danstaal, verzorgt de planning en promotie en beheer je samen een budget. Ook ga je samenwerken met andere (kunst)studenten. Zo leer je alle aspecten van het vakgebied en kun je grotendeels zelf bepalen waar je je in wilt verdiepen. It’s up to you! 

Bepaal je eigen richting en ontwikkel jezelf tot authentieke dansdocent

De opleiding geeft je handvatten om je persoonlijke doelen te kunnen bereiken. Elk studiejaar heeft daarom een specifieke richting.

In het eerste jaar werk je aan je persoonlijke fascinatie. Je gaat in op vragen als: Wie ben ik? wat vind ik belangrijk? Aan wie ga ik lesgeven?

In het tweede jaar ligt de aandacht op de situatie. Wie is de ander en hoe ga ik daar het best mee om? Welke invloed heeft de omgeving hierop?

Jaar drie staat voor ervaren. Alle beroepsrollen komen hier samen. Hoe benader ik de ander? In welke vorm draag ik iets over? Je gaat al deels de school uit en de maatschappij in.

Het vierde en laatste jaar draait om profilering. Wat wil ik, met wie en hoe? Je ontwikkelt een eigen plan, doet onderzoek en vind een passende vorm of uiting.

Praktijk, theorie en onderzoek wisselen elkaar voortdurend en in verschillende vormen af tijdens de vier studiejaren. Door de verschillende vragen en benaderingen ontwikkel je jezelf fysiek en mentaal tot de docent die jij wilt zijn.

Programma onderdelen (alle studiejaren)

Tijdens je studie krijg je diverse vakken gegeven door diverse docenten. Programma onderdelen van de Bachelor Docent Dans zijn onder andere:

Theorie: Dansmethode educatie, Dansgeschiedenis, Cultuurgeschiedenis, Dansbeschouwing, Musiconomie (ondernemerschap), Onderzoek, Theatertechniek, Muziek, Interdisciplinair programma 

Praktijk: Moderne dans, Jazzdans, Klassiek ballet, Physical dynamics, Hip hop, Flamenco, Folklore, Improvisatie, Compositie, Placement, Kinestetic awareness, Gast workshops

Download de brochure

ArtEZ finals

Alle vierdejaars studenten van Docent Dans tonen aan het einde van het schooljaar hun eindexamenwerk tijdens de ArtEZ finals in Arnhem. Een bezoek aan de ArtEZ finals is een aanrader als je er over denkt de studie Docent Dans te gaan doen.