Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Artisteducator in Dans
Menu Artisteducator in Dans

Studie

Studie

Bij de opleiding Artisteducator in Dans (voorheen: Docent Dans) in Arnhem leer je impact te maken op verschillende plekken in de samenleving. Zowel binnen het onderwijs als het buitenschoolse werkveld en community art.

Naast een veelzijdig basisprogramma krijg je ook keuzevrijheid, waardoor je je kunt focussen, verdiepen en specialiseren als artisteducator. Dit sluit aan bij de behoeften van het werkveld, waar dansprofessionals met een eigen visie gevraagd worden. Tijdens de opleiding bouw je voldoende ervaring, kennis en vaardigheden op om succesvol aan de slag te gaan.

Structuur en opbouw

Drie hoofdonderdelen

De opleiding bestaat uit drie hoofdonderdelen: Dance Practice, Artistic Practice en Learning Practice.

Dance Practice: gericht op dans

In de Dance Practice verdiep je je verder in de wereld van dans. Je ontwikkelt jouw danskwaliteiten in een breed palet van dansvormen, variërend van Hiphop en Hedendaags tot Jazz, Floorwork en Klassiek ballet. Na een basisprogramma in het eerste jaar, kies je vanaf het tweede studiejaar een programma met verschillende dansvormen waarin jij je in die periode verder in wil ontwikkelen. In het studieonderdeel Dans in Context verdiep je je in dansgeschiedenis, dansanalyse en dansbeschouwing in verbinding met actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Artistic Practice: gericht op het werkveld

De Artistic Practice vindt plaats in het werkveld, waar je wordt ondergedompeld in diverse contexten zoals het Buitenschoolse werkveld, Onderwijs en Maatschappij. Vanaf het begin van de opleiding doe je praktijkervaring op, pas je je kennis toe en ontwikkel je je vaardigheden. De Artistic Practices zijn gestructureerd in periodes van 9 weken, met een specifieke focus per periode. Gedurende de opleiding volg je 14 Artistic Practices. Vanaf Artistic Practice 10 (in het derde jaar) krijg je de mogelijkheid om je te verdiepen of juist te verbreden. In de Artistic Practices werk je vanuit een onderzoekende en ondernemende houding en ontwikkel je je onderzoeks- en ondernemersvaardigheden.

Learning Practice: gericht op jouw ontwikkeling als artisteducator

In de Learning Practice staat jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling als artisteducator in dans centraal. Je onderzoekt op welke manier jij betekenis wil geven en hoe je je hierin kunt ontwikkelen. Je doet dit in verschillende studieonderdelen zoals Learning Lab, Makerslab, Community, DansEducatief Onderzoek en Free Space.  In Learning lab verken je door artistiek onderzoek jouw identiteit als kunstenaar in educatie, reflecteer je en word je gecoacht. In Makerslab ontwikkel je jouw artistieke identiteit verder door dansmaken. Je krijgt het eerste half jaar allerlei tools aangereikt, waarna er in de 2e helft van het jaar collectieven worden gevormd die met elkaar een langer maakproces aangaan. In Danseducatief onderzoek verdiep je je vanuit actuele vragen in onderwijskunde, pedagogiek, methodiek, ontwikkelingspsychologie en filosofie. In Community organiseer je samen met studenten uit andere jaren een community activiteit, voorstelling of evenement die jij zelf kiest. Drie weken per jaar is er Free Space, een week die je zelf mag invullen. Je kunt er ook voor kiezen om mee te doen aan een stuk dat in die week door een gastchoreograaf wordt gemaakt, of deel te nemen aan een internationaal programma: Joint Module in Zweden en Denemarken, waarin ArtEZ samenwerkt met DOCH en Rama.

Studieopbouw

In het eerste jaar leg je de basis, gevolgd door de hoofdfase in jaar twee en drie en tot slot de afstudeerfase in jaar vier. Elk jaar is opgebouwd uit vier periodes van elk 9 weken, met één overgangsweek. Deze structuur is ontworpen met jou in gedachten, aansluitend op het vernieuwde curriculum en flexibiliseringsinitiatieven binnen en buiten ArtEZ. Hierdoor wordt het voor jou in de toekomst gemakkelijker om modules elders te volgen.

Jaar 1: basisjaar

Dance Practice: In vier periodes ontwikkel je je in allerlei verschillende dansvormen zoals Hedendaagse dans, Physical Dynamics, Improvisatie, Ballet en Hiphop. Bij Dans in Context verdiep je je in verschillende onderwerpen vanuit dansgeschiedenis, dansanalyse en dansbeschouwing. Daarnaast volg je Dansfysieke kennis.

Learning Practice: Wekelijks neem je deel aan Learning lab, Makerslab en Community. Je volgt Danseducatief onderzoek en maakt je eigen programma voor Free space.

Artistic Practice: In jaar 1 volg je Artistic Practice 1 t/m 4. Dit zijn:

1. Werkveld van de Artisteducator: Ontwerpen, ondernemen en onderzoeken binnen het landschap van de Artisteducator in de praktijk.
2. Danseducatie in Perspectief: Verkenning van aannames in Danseducatie.
3. Gedeelde ruimtes: Dans in interactie met de ander en andere disciplines (inclusief interdisciplinair project met studenten beeldende kunst en theater).
4. Dramaturgie van de Artisteducator: Dans als medium voor betekenisgeving.

Jaar 2 & 3: hoofdfase

Dance Practice: Vanaf de hoofdfase kun je je eigen leerroute in dans vormgeven. Vier keer per jaar kies je de dansvormen waar jij je in die periode verder in wil ontwikkelen. Bij Dans in Context verdiep je je in jaar 2 nog verder in verschillende onderwerpen vanuit dansgeschiedenis, dansanalyse en dansbeschouwing.

Learning Practice: Wekelijks neem je deel aan Learning lab, Makerslab en Community. Je volgt DansEducatief onderzoek en maakt je eigen programma voor Free Space.

Artistic Practice: In de hoofdfase ga je praktijkervaring opdoen in verschillende werkvelden (contexten). Dat doe je in de Artistic Practices 5 t/m 9. Daarna kun je je in de Artistic Practices 10 t/m 12 verdiepen in een werkveld waar jij je verder in wil ontwikkelen.

De Artistic Practices van de hoofdfase zijn:

5 Dans in het basisonderwijs.
6 Dans in het buitenschoolse werkveld.
7 Dans in de maatschappij I: Inclusieve dansbeoefening.
8 Dans in de maatschappij II: In interactie met de omgeving, inclusief een interdisciplinair project met studenten theater en beeldende kunst.
9 Dans in het Voortgezet onderwijs.
10 11 en 12 Verdiepende praktijkervaring door o.a. een project en een productie.

Jaar 4: afstuderen 

Je laatste jaar staat in het kader van je afstuderen. Hierbij staan onder andere twee Artistic Practices centraal die gericht zijn op jou in je toekomstige beroepspraktijk. Wie ben jij als artisteducator? Hoe sta jij in het werkveld? Wat ga je doen en op wie ga je je richten? Hoe ga je jouw visie en ambities als artisteducator in dans in de praktijk brengen?

Dit doe je in de Artistic Practices:

13 Positionering als artisteducator
14 Profilering als artisteducator

Stages en studiereizen

Tijdens je studie doe je praktijkervaring op in verschillende contexten zoals het buitenschoolse werkveld, dansgezelschappen, voortgezet onderwijs, inclusiedans en community art. Je kunt je in een of meerdere contexten verdiepen in verdiepende stages.

Ik heb interesse in verschillende culturen. Mijn stage heb ik gelopen bij een dansschool in Kaapstad. Ook heb ik deelgenomen aan de Joint Module uitwisseling aan kunsthogescholen in Aarhus en Stockholm. Daardoor kreeg ik een breder beeld van dans en wat het voor mensen over de hele wereld kan betekenen.”
Elena, vierdejaars student

Studiebegeleiding

Binnen Learning Lab vindt ook de coaching plaats. Naast de wekelijkse groepslessen heb je regelmatig een gesprek met je individuele coach over je studieloopbaan.

Dance & Health

De studie Artisteducator in Dans en straks ook je beroepspraktijk als dansprofessional vragen veel van je, zowel fysiek als mentaal. Daarom besteden we veel aandacht aan goed zorgen voor je gezondheid en verantwoordelijk omgaan met je lichaam. Deze zorg voor jezelf draag je later ook over op je leerlingen. Na het Dans Medisch Onderzoek tijdens de auditie doe je drie keer per jaar een test om te bepalen hoe je er fysiek en mentaal voorstaat. Daarbij wordt onder andere gekeken naar kracht, conditie, welbevinden en mentale weerbaarheid. Aan de hand van de uitslag stel je individuele doelen op om mee aan de slag te gaan. Deze doelen evalueer je en stel je zo nodig bij, eventueel met hulp van je individuele coach of de gezondheidscoördinator.

De docenten dagen mij uit om verder te kijken dan ik zelf kan bedenken, waardoor ik in nieuwe situaties beland en erachter kom waar mijn interesses liggen en wat ik hier later mee wil gaan doen."
Thirza, student

Faciliteiten

De opleiding beschikt over diverse moderne, ruime studio’s, theaterzalen, theorielokalen en een mediatheek. Als student kun je zelf studio’s reserveren.

Onze student Mark geeft je rondleidingen

In het Theatrium-gebouw in Arnhem is creatieve energie op elke hoek voelbaar. Dansende studenten vullen de studio's met hun beweging, terwijl stemgeluiden van acteurs en theatermakers door de zalen resoneren. Op ‘de paarse vloer’, het kloppende hart van het gebouw, komt de academie tot leven. Daar ontmoeten studenten van Artisteducator in Dans, Artisteducator in Theater, Dance Artist en Toneelschool elkaar onder meer in de pauzes en om samenwerkingen en projecten te bespreken.

Onderdeel van ArtEZ Academie voor Theater & Dans

De opleiding Artisteducator in Dans is onderdeel van ArtEZ Academie voor Theater & Dans. ArtEZ Academie voor Theater & Dans in Arnhem en Zwolle is de plek waar jij de danskunstenaar, acteur of artisteducator in jezelf kunt ontdekken en laten stralen. Hier vind je je eigen unieke artistieke stem, in de culturele en maatschappelijke context van vandaag.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink