Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Menu Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Studie

Studie

Anderen laten ervaren hoe het is om kunst te maken en om goed naar kunst te kijken, dat kan alleen als je zelf ook maker bent. Daarom gaan het ontwikkelen van je artistieke vaardigheden en die van jouw rol als docent hand in hand, gedurende de hele opleiding 

DBKV is ook in deeltijd te volgen (duur: vier jaar). En voor wie al een diploma in het kunstvakonderwijs heeft en ook een eerstegraads lesbevoegdheid wil halen, is er een op-maatprogramma (duur: twee jaar). De studies zijn ook in Arnhem te volgen. 

Hoe de voltijdstudie er van jaar tot jaar uitziet, lees je hieronder. 

Studieopbouw

  • Verkennen en oriënteren, dat is het doel van het eerste jaar van de opleiding. Daarom komen alle aspecten van het vak in het eerste jaar al aan bod. Ongeveer de helft van de tijd werk je in ateliers aan je eigen beeldende vaardigheden. Daarnaast volg je vakken als educatie, kunst- en cultuurgeschiedenis en filosofie.

    Werkveldoriëntatie
    We gaan op schoolbezoek in het voortgezet onderwijs. Je loopt dus niet meteen stage, maar je leert het schoolonderwijs stapsgewijs kennen. In verschillende inspiratiesessies zoeken we bovendien het werkveld (culturele of educatieve instellingen) op. Hier krijg je de kans de mensen te spreken die daar al werkzaam zijn.

    Buitenlandexcursie
    Samen met alle eerstejaars studenten van de Academie voor Art & Design in Zwolle, docenten en met mentor-studenten uit het tweede jaar ga je op excursie naar Berlijn. Daar word je ondergedompeld in de cultuur en geschiedenis van de stad en bezoek je musea, kunstruimtes en kunstenaarsprojecten.

    Projecten
    Tijdens het project Winterlab zoek je samen met studenten van Docent Muziek, Docent Theater en de opleidingen binnen de Academie voor Art & Design naar antwoorden op sociale vraagstukken, bijvoorbeeld rondom een probleemwijk. Winterlab duurt een week en wordt begeleid door kunstenaars.

    Research Art Together (RAT) is een onderzoek naar didactiek dat 9 lesdagen in het jaar in beslag neemt. Op die dagen werk je in groepen met andere studenten van docentenopleidingen aan vraagstukken rondom didaktiek.

    Het eerste jaar wordt afgesloten met het project Zomerlab. Alle studenten van de academie voor Art & Design Zwolle werken een week lang in kleine groepjes op verschillende plekken in Nederland, onder begeleiding van een beeldend kunstenaar of vormgever.

    Beeldend kunstenaar Charl Landvreugd in gesprek met studenten tijdens Winterlab
    Beeldend kunstenaar Charl Landvreugd in gesprek met studenten tijdens Winterlab
  • In het tweede jaar ga je verder met beeldende technieken en materialen en met de vakken kunst- en cultuurgeschiedenis en filosofie. Je diept je kennis en vaardigheden steeds verder uit en je ontdekt gaandeweg wat bij jou past.

    Stage
    In het tweede semester loop je een of twee dagen per week stage in het voortgezet onderwijs. We gooien je niet meteen in het diepe: je doorloopt de stages onder intensieve begeleiding van de opleiding. Je leert lesgeven, werkt aan je pedagogisch-didactische vaardigheden en ontwikkelt nieuw educatief materiaal. Zo maak je jezelf de basiscompetenties van het docentschap eigen.

    Ik denk dat kunstenaars heel goede docenten zijn. Omdat ze vrij kunnen denken. Omdat ze snel nieuwe ideeën kunnen generen.

    René Kleinleugenmors – DOCENT & STAGECOÖRDINATOR

    Projecten
    In het tweede jaar doe je mee aan de projecten Winterlab en Research Art Together (RAT). Meer informatie daarover lees je bij jaar 1.

  • Het derde jaar is het laatste ‘reguliere’ studiejaar. Je volgt de laatste onderdelen kunstgeschiedenis en filosofie en krijgt verder de ruimte om je eigen koers te bepalen. Een cursus ondernemerschap maakt ook deel uit van dit studiejaar.

    Stage
    Je kiest zelf waar je stage wilt lopen, zodat je je verder kunt verdiepen in de richting die jij wilt. Dat kan bij een museum zijn, een culturele instelling, of een school. In de stages onderzoek je hoe je een verhaal overbrengt, hoe toetsing werkt en hoe je naar een beeldend werk kijkt. Maar een stage gaat ook over vragen als: wat is inclusief onderwijs? En: Hoe kan je binnen de kaders van het onderwijssysteem ruimte maken voor anders denken?

    Buitenlandexcursie
    De buitenlandexcursie gaat in het derde jaar naar Rome. Hier ervaar je het internationale karakter van kunst en cultuur en gaat de kunstgeschiedenis voor je leven. Het zelf verkennen en beleven van de kunst die je ziet, roept weer nieuwe onderzoeksvragen op.

    Projecten
    In het derde jaar doe je mee aan de projecten Winterlab en Research Art Together (RAT). Meer informatie daarover lees je bij jaar 1.



  • Het laatste jaar stem je je stemt de kennis en vaardigheden die je leert steeds meer af op je talenten en fascinaties. Je bent zelfstandig aan het werk.

    Educatief ontwerponderzoek
    In het vierde jaar voer je een educatief ontwerponderzoek uit. Dat houdt in dat je een onderwijsproduct maakt, bijvoorbeeld een lessenserie, een spel of materiaal dat gebruikt kan worden bij kunsteducatie in musea. Je moet hierbij goed theoretisch kunnen onderbouwen wat je hebt ontworpen.

    Stage
    Tijdens een zelfgekozen stage toets je je educatief ontwerp in de praktijk.

    Collectie beeldend werk
    Naast je educatief ontwerponderzoek maak je ook een collectie beeldend werk en exposeert dat tijdens de ArtEZ finals.

Ben jij een sociale en communicatieve beeldmaker, durf je over grenzen te kijken en wil je blijven vernieuwen? Dan is de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving iets voor jou!

Lucas Verweij, HOOFD OPLEIDING

Werkplaatsen

Tijdens je studie deel je een eigen atelier met je jaargenoten. Hier vinden alle lessen en projecten plaats en heb je een eigen werkplek waar je je spullen kunt laten staan en werk kunt ophangen. Daarnaast vind je in de academie verschillende werkplaatsen. De werkplaatsen zijn het hart van een kunstacademie. Hier leer je door te maken. Veel te maken! Dat kan met veel verschillende technieken en materialen. Onder kundige begeleiding van een instructeur kun je zelf aan de slag. Bekijk de werkplaatsen hier of lees hieronder meer.

  • In de digitale werkplaats vind je fotografie-, video-, animatie- en montageruimtes en plekken voor algemene computerinstructie. In deze werkplaats zijn ook professionele printmachines aanwezig en is papier te koop.

  • Deze werkplaats is vooral gericht op analoge druktechnieken zoals zeefdruk, letterzetten, etsen, elektrolytisch etsen, steendruk, hoogdruk en halfdigitale riso-printtechniek. Ook kun je hier cursussen boekbinden en letterzetten volgen.

  • In de ruimtelijke werkplaats vind je een ruime keuze aan hout-, metaal-, keramiek- en kunststoffaciliteiten.

  • Hier kun je analoge en digitale theoretische collecties raadplegen, bijvoorbeeld voor wanneer je onderzoek doet. Mediathecarissen staan klaar om je de weg te wijzen in onze buitengewoon grote collectie (kunst)boeken. Je vindt in de mediatheek ook stilteplekken.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Studeren in Zwolle

Zwolle is een dynamische Hanzestad, met kronkelende straatjes en veel originele winkeltjes en eettentjes. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. 

Meer over Zwolle studentenstad

ArtEZ finals

Al onze studenten tonen aan het einde van het schooljaar hun werk tijdens ArtEZ finals. Een bezoek aan de finals is een aanrader als je er over denkt bij ArtEZ een studie te volgen.

Vooropleiding

Wil je eerst een vooropleiding volgen om te ontdekken of deze studie bij je past? Dat kan! Ontdek hier de mogelijkheden.