Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen? 

Volg de Vooropleiding Art & Design.

Toelating

Om af te stemmen of de opleiding bij je past toetsen we je beeldend artistieke niveau en je motivatie om de opleiding te willen starten.

Anika Franke
Anika Franke

Toelatingseisen Docent BKV

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma. Het profiel Cultuur en Maatschappij is niet vereist, maar kan wel een voordeel zijn.
  • Voor buitenlandse studenten gelden taaleisen.
  • Positieve uitslag voor het toelatingsexamen. 

Ben je afgestudeerd aan een HBO kunstvakopleiding (KUO) Fine Art of Design en/of aan een tweedegraads docentenopleiding in de beeldende kunst, dan is er het programma Docent BKV op maat. Er is dan geen sprake van een toelatingsexamen, maar volgt er alleen een intakeprocedure.

Portfolio en thuisopdracht

Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv). Tevens neem je een portfolio van je eigen werk mee naar het toelatingsexamen. Dat kunnen tekeningen, schilderijen of ruimtelijke objecten zijn, maar je kunt ook animaties, foto’s of video’s laten zien.

Toelatingsexamen

Een toelatingsexamen is nodig om jezelf en ons ervan te overtuigen dat de studie een goede kans van slagen heeft.Tijdens het toelatingsexamen toetsen we jouw:

  • Creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken vanuit diverse invalshoeken, zoals waarneming, materiaal, concept, context en/of jezelf. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
  • Communicatief vermogen: het vermogen om communicatief vaardig te zijn. Je deelt jouw fascinatie en inspiratie, openheid en nieuwsgierigheid.
  • Vermogen tot kritische reflectie: het vermogen om onderzoekend en zelfstandig te handelen. Je hebt een experimentele instelling en belangstelling voor kunst en cultuur.

Het toelatingsexamen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Je werkt gedurende een dag aan praktijkopdrachten op de academie.
  • Je voert een gesprek met leden van de toelatingscommissie bestaande uit docenten en studenten DBKV. Tijdens het gesprek laat je de thuisopdrachten en een portfolio van jouw eigen werk zien. Je vertelt over het werk, het maakproces en de ideeën die je daarbij hebt. We adviseren om divers en een ruime hoeveelheid werk mee te nemen, zodat we een goed beeld krijgen van wat je zoal maakt. Ook zullen we je vragen naar je kennis van kunst en vormgeving en je motivatie voor het docentschap.

Toelatingsdata

Woensdag 28 augustus 2019
Als je op deze dag wordt toegelaten, dan kun je nog instromen in het studiejaar 2019/2020.
Meld je via Studielink aan voor de opleiding (voltijd of deeltijd), dan kun je vervolgens voor de toelating deze datum in augustus aanklikken.
Het programma voor het toelatingsexamen duurt normaal gesproken van 9.00 tot 17.00 uur.

In het voorjaar (vanaf februari) worden de toelatingsexamens voor het studiejaar 2020/2021 gepland.
Voor het traject Op Maat gelden andere eisen, de inschrijving voor 2019/2020 is inmiddels gesloten. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Uitslag en geldigheid

Je krijgt op het toelatingsexamen direct te horen of je al dan niet toelaatbaar bent. De examencommissie controleert of tijdens het examen de juiste procedure is verlopen en of alle papieren in orde zijn. Je ontvangt dan ook na ongeveer drie weken een brief ter bevestiging.

Je hoeft maar op één locatie van ArtEZ toelating te doen. Ben je aangenomen, dan kun je eventueel nog switchen, want je toelating Docentopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving geldt zowel voor DBKV Zwolle als voor DBKV Arnhem.