Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen? 

Volg de Vooropleiding Art & Design.

Toelating

Naast artistiek en educatief talent moet je aan enkele diploma- en taaleisen voldoen om de studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving te kunnen volgen.

Anika Franke
Anika Franke

Toelatingseisen Docent BKV

 • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma. Het profiel Cultuur en Maatschappij is niet vereist, maar kan wel een voordeel zijn.
 • Voor deze opleiding gelden taaleisen: B2 of vergelijkbaar   
 • Positieve uitslag voor het toelatingsexamen. 
 • Ben je afgestudeerd aan een hbo kunstvakopleiding (KUO) Fine Art, Design, Fashion of verwante opleidingen dan is er het programma Docent BKV op maat. Er is dan geen sprake van een toelatingsexamen, maar er volgt een individueel assessment.

  Portfolio en thuisopdracht

  Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv). Tevens neem je een portfolio van je eigen werk mee naar het toelatingsexamen. Dat kunnen tekeningen, prints of ruimtelijke objecten zijn, maar je kunt ook animaties, digitaal werk, foto’s of video’s laten zien.

  Toelatingsexamen

  Een toelatingsexamen is nodig om jezelf en ons ervan te overtuigen dat de studie een goede kans van slagen heeft. Tijdens het toelatingsexamen toetsen we jouw:

 • Creërend vermogen: het vermogen je visueel uit te drukken zowel conceptueel als naar de waarneming. Je hebt gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt originaliteit en experiment.
 • Pedagogisch en didactisch vermogen: het vermogen om anderen aan te zetten tot creativiteit. Je kunt je inleven in anderen en bent niet bang om voor een groep te staan. Uit jouw handelen spreekt enthousiasme en daadkracht.
 • Vermogen tot kritische reflectie: het vermogen om kritisch na te denken en door te vragen. Je hebt een onderzoekende houding en bent nieuwsgierig naar het brede veld van kunst en cultuur.

  Het toelatingsexamen bestaat uit de volgende onderdelen:
 • Je schijft een kort essay (600-800 woorden) over hoe kunstonderwijs er volgens jou over 10 jaar uitziet.
 • Je houdt een korte presentatie (5-7 minuten) over een actuele kunstenaar (na 1980) of designer die jou beïnvloedt heeft.
 • Je voert een portfoliogesprek met leden van de toelatingscommissie bestaande uit docenten en studenten DBKV. Tijdens het gesprek laat je een selectie van jouw eigen werk zien. (maximaal 15 werken, niet ouder dan 2 jaar)  Je vertelt over het werk, het maakproces en de ideeën die je daarbij hebt.

  Toelatingsdata

  Woensdag 26 februari 2020
  Woensdag 25 maart 2020
  Woensdag 22 april 2020
  Woensdag 13 mei 2020
  Woensdag 10 juni 2020

  Meld je via Studielink aan voor de opleiding (voltijd of deeltijd), dan kun je vervolgens voor de toelating deze datum in augustus aanklikken.
  Het programma voor het toelatingsexamen duurt normaal gesproken van 9.00 tot 17.00 uur. 

  Voor het traject Op Maat gelden andere eisen, kijk op deze pagina voor meer informatie.

  Uitslag en geldigheid

  Je krijgt op het toelatingsexamen direct te horen of je al dan niet toelaatbaar bent. De examencommissie controleert of tijdens het examen de juiste procedure is verlopen en of alle papieren in orde zijn. Je ontvangt dan ook na ongeveer drie weken een brief ter bevestiging.

  Je hoeft maar op één locatie van ArtEZ toelating te doen. Ben je aangenomen, dan kun je eventueel nog switchen, want je toelating Docentopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving geldt zowel voor DBKV Zwolle als voor DBKV Arnhem.