Studie
StudieAls docent beeldende kunst en vormgeving breng je anderen in aanraking met kunst en design. Ook mensen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is. Je haakt aan bij persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken en zet mensen aan tot kijken en zelf creëren. Je begeleidt hen in het maakproces en bij de ontwikkeling van hun eigen talent. Zo ervaren zij aan den lijve wat kunst teweeg kan brengen en hoe het is om uiting te geven aan wat je bezighoudt.
Bij de opleiding Docent Beeldende Vorming is er alle ruimte voor het ontwikkelen van je artistieke talenten, zowel voor autonome kunst als voor design, om je te kunnen ontplooien tot beeldend kunstenaar of vormgever. Maar als artist educator wordt je ook gevraagd die relatie doelbewust op te zoeken, en antwoorden te zoeken op de vragen: wat betekent beeldend werk voor mijn docentschap? En wat betekent docentschap voor mijn beeldend werk?
Het werkveld waarin je na de studie terechtkomt is breed. Na het eerste basisjaar, waarin je kennismaakt met wat er allemaal te koop is, bewandel je steeds meer je eigen pad. Je kiest grotendeels zelf welke beeldende, theoretische en educatieve keuzevakken je volgt. Deze vakken zorgen voor verbreding en verdieping van je kennis en kunde. Zo studeer je uiteindelijk af met een profiel dat past bij de artist educator die jij wilt worden.
Lees, kijk, verteer, frustreer whatever, maar maak! maak! maak! en ga door!
Wat leer je bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem?
De opleiding DBKV Arnhem is praktijkgericht en afwisselend. Het studieprogramma focust op drie domeinen: Beeldend, Theorie en Educatie.
Studieopbouw
Stages
In ieder jaar ga je op stage. Stage-ervaringen vormen een belangrijk onderdeel van je professionele vorming. In een stage komen alle competenties uit het beroepsprofiel samen en valt de kennis die je verwerft tijdens de opleiding op z’n plek: wat je hebt geleerd, kun je daadwerkelijk toepassen. Je komt erachter welke werksetting bij je past en met welke doelgroepen je wilt werken. Ook ontdek je wat voor artist educator je zou willen zijn en wat jouw eigen opvattingen zijn over onderwijs en kunsteducatie.
In jaar een en twee loop je stage in het voortgezet onderwijs. Je onderzoekt of het onderwijs iets voor je is en oefent onder begeleiding met het geven van lessen.
Ik realiseerde me tijdens de stage ineens dat mijn oordelen naar het reguliere onderwijs genuanceerder zijn geworden. Ik zag ook hoeveel moeite er wordt gedaan door de leraren om goed onderwijs te verzorgen.
In jaar drie kun je zelf kiezen of je in een binnen- of buitenschoolse setting wilt stagelopen. Binnenschoolse stages variëren van basis- en voortgezet onderwijs tot mbo; buitenschoolse stages kun je bijvoorbeeld lopen in musea, op festivals, bij uitgeverijen en kunstencentra. We hebben als opleiding veel contacten met het werkveld en kunnen daardoor goede stageplekken aanbieden.
In jaar drie loop je ook een interdisciplinaire stage samen met studenten van de docentopleidingen Theater en Dans.
Ik sta steeds zelfverzekerder voor de klas. Waar het in het begin nog een beetje als een presentatie voelde, is het nu echt een echte les. Ik merk dat ik zelf steeds meer in de docentrol kruip. Ik help de leerlingen om zelfstandig te worden. Als ze een vraag hebben stel ik een wedervraag zodat ze zelf bij een antwoord komen en zeg ik het niet direct voor.
Projecten
Activiteiten buiten het curriculum
De studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving biedt ruimte om naast de ‘vaste’ onderdelen van de studie allerlei andere activiteiten te ondernemen, georganiseerd door de opleiding en de studenten zelf. Denk aan excursies, lezingen, debatten, beroepssymposia, exposities, een beurs als Unfair en leren schrijven bij het DBKV-Magazine. Bij deze activiteiten gaat het niet om het verzamelen van studiepunten. De focus ligt op inspelen op de actualiteit, initiatief nemen, je blik verbreden en naar buiten treden.
Met kunst leer je vanuit meerdere perspectieven naar de werkelijkheid kijken; kunst opent een heel scala van mogelijkheden.
Studieloopbaanbegeleiding
Door een uitgebreid keuzeprogramma in de middenfase en de vrijheid in de eindfase kun je als student DBKV je eigen weg kiezen tijdens je studie. Hiermee trek je de studie naar jezelf toe en ontwikkel je je eigen specialisme. Onze studieloopbaanbegeleiders en docenten helpen je om de uitdagingen die je onderweg tegenkomt het hoofd te bieden. De studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij je studievoortgang en bereidt je voor op je verdere loopbaan. Hij of zij vormt het eerste aanspreekpunt wanneer je ergens tegenaan loopt. Bij persoonlijke problemen verwijst de studieloopbaanbegeleider je in overleg door naar een decaan.
Faciliteiten
De academie beschikt over goed geoutilleerde werkplaatsen. Bij alle werkplaatsen zijn werkplaatsassistenten aanwezig.
Zelfstandig ondernemer?
Als artist educator heb je een ondernemende houding nodig: initiatief nemen, kansen zien en kansen benutten. Daaraan werk je gedurende de hele opleiding. Word je na de studie zelfstandig ondernemer, dan heb je daarnaast ook basiskennis over ondernemen nodig. Die basiskennis komt aanbod tijdens de workshops Art Economy in het vierde jaar van de studie DBKV.
Studeren in Arnhem
Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.
Een goede kunstdocent word je niet in één dag. Dit vergt tijd, moed en doorzettingsvermogen, maar levert superveel op.
Direct aanmelden
Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink