Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Klassieke Muziek
Menu Klassieke Muziek

Compositie

Compositie

In Zwolle studeer je compositie om te leren binnen een grote diversiteit aan muzikale situaties creatief te zijn. De gehele weg van idee, naar partituur, tot aan repetitieproces, het organiseren van concerten en de uitvoering op een podium wordt onderwezen binnen de opleiding.

Als student krijg je tijdens je studie een breed overzicht van de belangrijkste 20ste en 21ste-eeuwse compositietechnieken, geworteld in een eeuwenoude muziektraditie. Elektronica en ideeën uit de jazz-, pop- en wereldmuziek hebben een plek binnen de opleiding. Je leert op basis van al deze kennis je eigen stem te vinden als componist en je eigen muzikale ideeën te verwezenlijken. Het ambachtelijke en praktische zijn belangrijk: naast de regelmatige samenwerkingen met professionele musici volgt de student ondersteunende vakken als instrumentatie, contrapunt en analyse. Er wordt speciaal aandacht besteed aan hoe je compositorische kennis overdraagt op anderen.

Als componist leer je het meest door je werk uit te laten voeren. Daarom is er elk jaar het project ChoCo met het in nieuwe muziek gespecialiseerde Orkest De Ereprijs, de Dans en Theater-afdeling van ArtEZ in Arnhem en de opleiding Composition for Film and Theatre. Daarnaast wordt er regelmatig samengewerkt met De Nationale Opera en KASKO in Zwolle. Nieuwe composities worden door medestudenten uitgevoerd tijdens projectweken, compositieklasconcerten en door ensemble ArtEZ Moderne.

Als componist leer je in Zwolle op vele verschillende manieren samenwerken met musici, andere componisten, opdrachtgevers, programmeurs, publiek en een veelvoud aan kunstenaars uit andere disciplines om je eigen muzikale dromen te realiseren.


 

Specifieke toelatingseisen Compositie

Naast algemene toelatingseisen zijn er ook specifieke toelatingseisen. 

Je geeft een indruk van je ambachtelijke en artistieke niveau en de ontwikkelbaarheid daarvan tijdens een toelatingsgesprek. Dit gesprek voer je met de docenten compositie op basis van een portfolio met 3 tot 5 recente composities.

  • Zorg dat je composities zo breed mogelijk je muzikale en compositorische kunnen laten zien. Upload dus een verscheidenheid aan werk. Je kunt maximaal 5 pdf’s van elk maximaal 25MB uploaden.
  • Zorg dat de bestandsnaam van de pdf je eigen naam en de titel van je werk bevat.
  • Voeg daarnaast een document (als pdf) toe met:
  1. De lijst van composities die je instuurt met per compositie een link naar een opname of digitale renditie op een openbaar toegankelijke webpagina als bijv. YouTube of soundcloud. Indien je geen opname hebt of een digitale versie niet mogelijk is, vermeld je dat ook.
  2. Per compositie een korte toelichting bij het werk en een uitleg over je compositorische proces: vertel iets over het idee achter je stuk of hoe je het stuk gemaakt hebt, welke problemen je tegen kwam en hoe je daar mee om ging. (Indien een partituur voor je werk niet relevant is volstaat een toelichting en link naar de audio-versie.)
  3. Een tekst waarin je antwoord probeert te geven op de volgende vragen: waarom componeer je? Waarom wil je compositie studeren en wat wil je leren? Wat waren voor jou sleutelmomenten in je muzikale ontwikkeling? Welke ervaringen hebben je tot nu toe gevormd als musicus en componist?

 

Je praktische auditie voor de Bachelor Compositie bestaat uit een gesprek over de composities in je portfolio. Je hoeft geen stukken voor te spelen tijdens je praktische auditie en je hoeft je werk niet in viervoud mee te nemen.

Als je vragen hebt of als er je iets niet duidelijk is in deze beschrijving stuur dan een email naar: w.bulsink@artez.nl