Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Fine Art
Menu Fine Art

Studie

Studie

Bij de opleiding Fine Art in Enschede ontwikkel je jezelf tot een professionele en competente autonoom beeldend kunstenaar met een eigen identiteit en visie. Hiermee bepaal je je eigen positie in het hedendaagse kunstenveld.  

Studieopbouw

  • In het eerste jaar van deze Fine Art opleiding leer je omgaan met verschillende disciplines, zoals schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, ruimtelijk werk en nieuwe media. Ook volg je lessen in kunsttheorie en filosofie en leer je academische vaardigheden zoals het analyseren en schrijven van teksten. Aan het eind van het jaar kies je voor focus op het platte vlak (Painting) of focus op ruimte (All Space & Sculpture). Bij beide pijlers is een flexibel samengesteld docententeam betrokken.   

    Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Lab, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding.

  • In het tweede jaar draait het om de vraag wat je bezighoudt en wat je zelf graag zou willen maken. Je werkt je in kleine groepen aan de ontwikkeling van je eigen beeldtaal.
    Je wordt begeleid door minimaal drie docenten. Elk semester wordt afgesloten met een beoordeling (werkschouw). Hierin worden praktijk, ART LAB en technische vaardigheden getoetst. Op de vakken theorie en filosofie word je tussentijds beoordeeld. 

  • In je derde jaar van de opleiding verdiep je je onder begeleiding van je docenten en gastdocenten verder in je persoonlijke vakgebied. Je werkt zelfstandig en neemt de leiding in de invulling van je eigen praktijkprogramma.   

    Het internationale uitwisselingsprogramma biedt je de kans om voor een periode van drie tot zes maanden te studeren bij een academie in het buitenland. We hebben contact met veel internationale academies en kunstinstellingen waar je een semester naartoe kunt gaan.   

    Je kunt er ook voor kiezen om je theoretisch en praktisch te verdiepen in een onderwerp of techniek; hiervoor schrijf je een projectvoorstel. Tijdens het proces krijg je begeleiding van een theoriedocent en een praktijkdocent.  

  • In het vierde en laatste jaar van de bachelor volg je een programma dat je voorbereidt op je toekomstige werkpraktijk. Ook schrijf je onder begeleiding van een theoriedocent een afstudeerscriptie en werk je aan een eindexamenwerk. Dit werk exposeer je op de grote jaarlijkse overzichtstentoonstelling van afstudeerders. De tentoonstelling wordt bezocht door verzamelaars, tentoonstellingsmakers, galeriehouders en recensenten.  

Wat leer je bij de opleiding Fine Art van AKI ArtEZ?

Erik Aardema
Erik Aardema, Fine Art AKI ArtEZ

Het eerste jaar van deze vierjarige bachelor is een breed eerste oriëntatiejaar; een jaar waarin je kennismaakt met nieuwe mogelijkheden en veel uitprobeert, samen met andere kunstdisciplinesJe hebt les in een klas van maximaal dertig studenten. Aan het eind van het tweede semester kies je een van de ‘specialisaties’: Painting of All Space & SculptureDeze keus vormt het vertrekpunt voor je studie in de hoofdfase. 

Vanuit maken en kritisch denken ontwikkel je een unieke positie, waarbij je je eigen palet verruimt door grensverleggend en grensoverschrijdend onderzoek. Omdat beeldende kunst niet gebonden is aan traditionele technieken, werk je met nieuwe en oude media en combinaties. 

Bouwstenen tijdens de Fine Art opleiding zijn:  

  • Praktijk 
    Je werk ontwikkelt zich aan gesprekken met docenten en medestudenten, technische vaardigheden en theoretische en filosofische kennis.  
  • ART LAB 
    Ieder jaar kun je verschillende ART LAB’s volgen, waarin je kennismaakt met een werkgebied dat voor de hedendaagse kunst van belang is en in het reguliere curriculum niet altijd aan bod komt. De kennis die je opdoet neem je mee naar je eigen pijler (Painting of All Space & Sculpture) en werk je daar in overleg met je docenten verder uit.  
  • Algemeen 
    Je volgt vakken op het gebied van kunsttheorie, filosofie, technische vaardigheden, voorbereiding op de beroepspraktijk (denk aan website, portfoliofotografie, projectplan schrijven en administratieve kennis) en vaktheorie (schrijven over het werk, jezelf presenteren, het werk beschouwen en reflecteren in groepsgesprekken).  
  • Theorie en filosofie 
    Maken en denken zijn onlosmakelijk verbonden. In het eerste jaar volg je het vak ThINK en doe je basiskennis van de filosofie op. Vanaf het tweede jaar leg je samen met een theorie- en filosofiedocent een verbinding met je eigen werk. In het derde jaar van de bachelor krijgt dit steeds meer de vorm van een theoretisch onderzoek binnen je eigen werkgebied. Je werkt diverse inhoudelijke thema’s verder uit en analyseert je eigen onderzoeksmethoden. In je vierde jaar schrijf je een eigen afstudeerscriptie.  
  • Gastlessen, lezingen, clinics en excursies 
    In de loop van je studie ligt de focus steeds meer op het bepalen van je artistieke positie in de kunst en in de wereld om je heen. We moedigen je daarom aan om deel te nemen aan buitenlandse excursies, tentoonstellingen te bezoeken en gastlezingen van kunstenaars te volgen. In lezingen en clinics bereiden we je voor op je beroepspraktijk.  

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Studiebegeleiding 

Op de AKI gaat het over jou en de manier waarop jij je verhoudt tot je omgeving. Individuele begeleiding is erop gericht om je ambities aan te scherpen, je talenten te ontwikkelen en je competenties te ontwikkelen. Technieken en materialen, maar ook kennis, autonoom denken en presentatievaardigheden vormen het vehikel waarmee je jezelf voorbereidt op een dynamische beroepspraktijk. Tijdens werkbesprekingen leer je het werk van medestudenten te beschouwen en om te gaan met kritiek op je werk.   

Faciliteiten 

De opleiding Fine Art vormt samen met de opleidingen Moving Image en Crossmedia Design een kleinschalige kunstacademie, een ongebonden, niet-competitieve vrijplaats voor autonome kunstenaars en ontwerpers van vandaag en morgen. Door de kleinschaligheid en het karakter van de academie ontstaan er makkelijk vriendschappen, onderlinge uitwisselingen en samenwerking dwars door disciplines heen, soms zelfs voor het leven.   

De AKI is klein maar compleet, met werkplaatsen voor metaal, kunststof, zeefdruk, grafiek, keramiek en hout. Met groot formaat plotters, lasercutters, 3D-printers, een uitgebreide video- en fotostudio en een analoge doka. Met ateliers en expositieruimtes. Het kan bijna niet beter, maar als een student nog wensen heeft zoeken we graag naar oplossingen. Het is mogelijk samen te werken met studenten van de Technische Universiteit, Saxion Hogeschool en het ArtEZ Conservatorium.  

  • Krijg een impressie van de academie met deze video:   

 

Studeren in Enschede 

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Enschede 

 

Voor het collegejaar 2024-2025 nemen wij voor de opleiding Fine Art op de AKI geen studenten aan. Wij besteden dit jaar om de opleiding verder te ontwikkelen. De wereld is veranderd en dit heeft impact op de beeldende kunsten en dus ook op het kunstonderwijs. Om hierop aan te (blijven) sluiten is tijd en ruimte nodig om een nieuw en kwalitatief hoogstaand curriculum voor de opleiding Fine Art te ontwikkelen. Het is de bedoeling nieuwe studenten in het eerste jaar in 2025-2026 in het nieuwe curriculum te laten instromen.

Je kunt voor het collegejaar 2024-2025 nog wel toelating doen voor andere opleidingen op het gebied van beeldende kunst (mits de toelatingsrondes nog openstaan). Kijk voor het overzicht van deze opleidingen op deze pagina.