Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Docent Muziek
Menu Docent Muziek

Aanmelden en toelating

Aanmelden en toelating

Houd jij van muziek, zing je of bespeel je meerdere instrumenten? En ben je een sociaal dier dat graag met groepen werkt? Dan schuilt er een muziekdocent in jou! Meld je aan voor de opleiding Docent Muziek in Zwolle om het vak te leren.

Beleef de opleiding

Als je erover denkt om de opleiding Docent Muziek te gaan doen, is een bezoek aan de ArtEZ finals, waarin eindexamenstudenten hun werk tonen, een aanrader. Ook kun je de jaarlijkse open dag bezoeken, je aanmelden voor een meeloopdag, een kennismakingsles volgen of je aanmelden voor een van de vooropleidingen.

Bekijk de agenda voor open dagen, meeloopdagen en online informatiemomenten

Toelatingseisen Docent Muziek

Wil je je aanmelden voor de opleiding muziekdocent van ArtEZ in Zwolle? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma;
 • voor deze studie gelden taaleisen
 • je moet een toelatingsprocedure doorlopen en deze procedure afsluiten met een positieve beoordeling.

Toelatingseisen Docent Muziek op Maat

Deze studie is ook in een verkorte variant te volgen. Hiervoor gelden dezelfde toelatingseisen als voor de voltijdse bachelor.

Data toelatingsexamen

Je kunt op twee momenten toelating doen:
Toelating in april: meld je aan vóór 1 maart
Toelating in juni: meld je aan vóór 1 mei

Aanmelding

Om je aan te melden voor het toelatingsexamen, ga je naar Studielink en maak je een account aan. Aanmeldingen na 1 juni nemen we alleen in behandeling als er nog voldoende studieplaatsen beschikbaar zijn. Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, krijg je een e-mail van de afdeling Studentenzaken van ArtEZ. Daarnaast krijg je van de opleiding een e-mail met informatie over de toelatingsprocedure en de datum waarop je op het conservatorium wordt verwacht. Ook krijg je een motivatieformulier om in te vullen en ontvang je een muzikale groepsopdracht.

Direct aanmelden via Studielink

Toegelaten worden voor de bachelorstudie Docent Muziek in Zwolle

 

Het toelatingsexamen

De toelating bestaat uit twee onderdelen die apart van elkaar worden afgenomen:

 • Hiervoor ontvang je per e-mail een uitnodiging. Je voert een muzikale groepsopdracht uit, je zingt voor en je theorie wordt getest. Deze dag vindt plaats in een lesruimte van het conservatorium. Er is een beamer aanwezig. Naast aanwezige school-instrumenten, lessenaars en een back-line staat er ook een vleugel.

  Voor deze dag bereid je het volgende voor:

  De muzikale groepsopdracht
  Werk een opdracht uit die je in tien tot vijftien minuten kunt uitvoeren met een groep van vijf tot acht personen, inclusief jezelf. Denk bijvoorbeeld aan het instuderen van een lied, een klein koorstuk, een instrumentaal of ritmestuk, een klankspel of een muzikaal bewegingsspel. Beschrijf jouw muzikale groepsopdracht op een A4tje en geef aan wat je wilt gaan doen. Neem deze voorbereiding en de  benodigde aanvullende materialen, zoals bladmuziek of een tekst met akkoordsymbolen, mee naar het toelatingsexamen.

  Voorzingen voor het bijvak zang
  Twee stukken waarmee je je zangstem laat horen. Denk bijvoorbeeld aan een popsong, musicalsong, klassiek lied, kinderlied of jazzstandard. Ook deze liederen moeten verschillen in stijl, karakter en expressie. Je begeleidt jezelf hierbij op een akkoordinstrument;

  De muziektheorietoets

  De muziektheorietoets bestaat uit een individuele, mondelinge toets en een schriftelijke toets. Een muziektheorie-docent neemt beide toetsen tijdens de werkdag af. Het gaat er daarbij niet om dat je alles al perfect beheerst. De docent kijkt vooral of je basiskennis en muziektheoretische vaardigheden ontwikkelbaar zijn tot het gewenste niveau. De individuele mondelinge toets bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • je zingt een of meerdere melodieën majeur en mineur die je op bladmuziek krijgt; 
  • je zingt majeur en mineur toonladderfiguren na die worden voorgezongen of voorgespeeld 
  • Je speelt, zingt of tikt een aantal ritmes in verschillende maatsoorten. 
  • Je benoemt  intervallen en drieklanken die je krijgt aangeboden; 
  • benoem je genoteerde drie- en vierklanken en een aantal toonladders;  
 • Deze vindt plaats tijdens een proefles van ongeveer 45 minuten. Dit onderdeel van de toelatingstoets wordt op een individueel moment afgenomen door een docent van het conservatorium. Hij of zij neemt contact met je op voor een afspraak.

  Voorbereiding toelatingstoets hoofdinstrument (kan ook zang zijn).
  Maak opnames van jouw instrumentale/vocale uitvoering en plaats ze op YouTube.

  • Vier instrumentale stukken, uitgevoerd op je hoofdinstrument. De stukken moeten verschillen in stijl, karakter en expressie.
  • Is zang je hoofdinstrument? Vier stukken waarmee je je zangstem laat horen. Denk bijvoorbeeld aan een popsong, musicalsong, klassiek lied, kinderlied of jazzstandard. Ook deze liederen moeten verschillen in stijl, karakter en expressie. Je begeleidt jezelf hierbij op een akkoordinstrument.
  • Speel je naast je programma ook nog een ander instrument, dan mag je dat inpassen in je programma.
  • Heb je een eigen muziekstuk geschreven, dan horen we dat graag.
ArtEZ Docent Muziek in Zwolle | intrumentale prestaties

 

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen

Wil je je voorbereiden op het toelatingsexamen? Volg dan een kennismakingsles. Tijdens zo’n les krijg je een idee van je niveau en mogelijkheden. Ook kun je de programmaonderdelen voor een eventueel toelatingsexamen doorspreken. Vraag een les aan via conservatorium.zwolle@artez.nl en vermeld daarbij ‘Docent Muziek’. Kennismakingslessen zijn alleen mogelijk in de maanden december tot en met maart.

Daarnaast kun je kiezen uit een van de volgende vooropleidingen. Hiermee vergroot je je kans om toegelaten te worden tot het ArtEZ Conservatorium in Zwolle:

 • Deze training bereidt je gericht voor op het theoretische deel van het toelatingsexamen. 

  Meer over de spoedcursus

 • Ben je bijna klaar met je middelbare school en wil je daarna naar het conservatorium, volg dan de eenjarige vooropleiding.  

  Meer over deze vooropleiding

 • Ben je scholier en heb je muzikaal talent? Na de driejarige vooropleiding, die bij verschillende scholen te volgen is, weet je of een muziekstudie bij je past en ben je goed voorbereid op het toelatingsexamen. Voor uitzonderlijk talent is er de Jong Talentklas of (in Arnhem) de Top Talent Muziek Academie. 

  Meer over de deze vooropleiding 

Auditie ArtEZ Docent Muziek in Zwolle

 

Uitslag en geldigheid

Na het toelatingsexamen brengen de docenten advies uit aan de Examencommissie van het ArtEZ Conservatorium. Deze commissie controleert of de procedure goed is verlopen en stelt uiteindelijk vast of je wordt toegelaten. De uitslag krijg je schriftelijk meegedeeld.

Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Een toelating of afwijzing voor de opleiding Docent Muziek is bindend voor beide locaties van ArtEZ (Enschede en Zwolle). De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen. Mocht je een jaar later willen starten, dan kun je bij de Examencommissie een schriftelijk verzoek indienen tot behoud van de resultaten voor de periode van één jaar.

Ben je het niet eens met de negatieve uitslag vanwege de gevolgde procedure, dan kun je bij de Examencommissie bezwaar maken tegen de uitslag.