Studie
StudieDans is een heel fysieke, expressieve en interactieve kunstvorm, die mensen op verschillende manieren laat kijken naar zichzelf, anderen, kunst en de wereld. Bij de bacheloropleiding Docent Dans ontwikkel je je tot artist educator met een eigen visie op dans. Je leert werken met verschillende doelgroepen: van jong tot oud, binnen en buiten het onderwijs.
De focus ligt niet alleen op het dansen zelf, maar vooral op de rol die je hebt als je met dans bezig bent. Je ontwikkelt je als artisteducator in vier beroepsrollen:
- als docent in het overdragen van dans;
- als dansmaker in het maken en (laten) uitvoeren van choreografieën en dansprojecten;
- als danser in je eigen danstechnische en presentatievaardigheden;
- en als ondernemer in het zelfstandig en proactief werken, ook op zakelijk gebied.
Wat leer je bij de opleiding tot dansdocent?
Tijdens de opleiding Docent Dans vorm je al onderzoekend en vanuit je eigen fascinatie je eigen identiteit als dansdocent. Dit doe je door middel van een voortdurende afwisseling tussen praktijk, theorie en onderzoek, zodat je zowel je artistieke als pedagogische skills ontwikkelt. Je volgt vakken als dansgeschiedenis, artistiek onderzoek, improvisatie/compositie, moderne dans en de danstraining physical dynamics. Na een brede oriëntatie kies je in de loop van de opleiding op basis van je eigen leervragen steeds meer je eigen richting en profiel.
Daarnaast ga je aan de slag in verschillende projecten, werk je aan je eigen danstaal en doe je podiumervaring op. Je leert verschillende methodes in te zetten om les te geven aan alle doelgroepen, in verschillende situaties. Ondertussen volg je een doorlopende vaardigheden-leerlijn, waarin je werkt aan aspecten als kracht en flexibiliteit en waarin je leert om goed voor je lijf te zorgen. Daarmee bouw je aan een basis die je vervolgens kunt toepassen in verschillende lessen en werksettings.
Stages en studiereizen
Door stages en studiereizen krijg je een steeds beter beeld van wat je kunt en wat er allemaal mogelijk is. Ook ontwikkel je nieuwe competenties en bouw je een netwerk op. Zo ontdek je gaandeweg hoe jij als dansdocent van betekenis kunt en wilt zijn in de maatschappij. Een studieloopbaanbegeleider begeleidt je bij dit proces. Na een brede oriëntatie, waarin je kennismaakt met en lesgeeft aan verschillende doelgroepen en in verschillende situaties, kies je op basis van je eigen leervragen steeds meer je eigen richting en profiel. Tijdens de stages oefen je met de verschillende beroepsrollen: dansdocent, dansmaker, danser en ondernemer. Er is ruime gelegenheid om je te oriënteren op het buitenlandse werkveld. Tijdens je studie loop je meerdere keren stage:
- De eerste stage is aan het eind van het tweede leerjaar. Je loopt dan stage in het basisonderwijs. Vooraf maak je een stageplan met leerdoelen. Daarnaast loop je een stage buiten het onderwijs, waarbij je zelf bepaalt waar en bij wie. Ook is er de mogelijkheid om een plek op een studiereis naar Barcelona of New York te bemachtigen, om de dansscene daar te ervaren en inspiratie op te doen. Ter voorbereiding op de stages in het derde jaar bezoek je de Stagedansmarkt.
- In het derde en vierde leerjaar kies je op basis van je eigen leervragen zelf waar en bij wie je stage wilt lopen. Je maakt hiervoor een plan dat je met je studie- en stagebegeleiders bespreekt. Je kunt zowel in Nederland als in het buitenland stagelopen. Ook kun je in het derde jaar deelnemen aan een van de internationale onderzoeksprogramma’s Joint Module in Zweden en Denemarken, waarin ArtEZ samenwerkt met DOCH en Rama.
Ik heb interesse in verschillende culturen. Mijn stage heb ik gelopen bij een dansschool in Kaapstad. Ook heb ik deelgenomen aan de Joint Module uitwisseling aan kunsthogescholen in Aarhus en Stockholm. Daardoor kreeg ik een breder beeld van dans en wat het voor mensen over de hele wereld kan betekenen.”
Projecten
Het onderwijs bij de opleiding Docent Dans is projectgestuurd. In elk project, dat acht weken duurt, staat een vraagstuk, probleem of beroepssituatie uit het werkveld centraal. Vaak werken we hierbij samen met het werkveld. Binnen de verschillende projecten doe je nieuwe kennis op en verdiep je bestaande kennis. Je werkt veel samen met studenten van de eigen opleiding en van andere docentopleidingen van ArtEZ. Experimenteren en onderzoeken neemt in de projecten een belangrijke plaats in. Per project wisselt de (beroeps-)rol die je inneemt. Zo leer je alle aspecten van het vakgebied kennen en kun je daarin steeds beter je eigen positie bepalen.
Voorbeelden van projecten zijn:

Studieopbouw
In de loop van de opleiding wordt steeds duidelijker wat voor dansdocent jij wilt worden en hoe jij van betekenis wilt zijn in de samenleving. Deze zoektocht naar je persoonlijke fascinatie (Wie ben ik? Wat kan ik? Wat vind ik belangrijk? Hoe ziet het beroepenveld eruit?) begint al in het eerste jaar.
Studiebegeleiding
Tijdens de opleiding tot dansdocent begeleiden we je in je fysieke en danstechnische ontwikkeling en ook in je persoonlijke ontwikkeling en bij het ontdekken wat jou bijzonder maakt. Daarnaast helpen we je bij je oriëntatie op de uitgebreide mogelijkheden binnen het werkveld. Vanaf het eerste studiejaar heb je wekelijks een gesprek met een studieloopbaanbegeleider. Daarnaast zit je in een kleine buddygroep, waarin studenten uit de vier studiejaren samenwerken.
Dance & Health
De studie Docent Dans en straks ook je beroepspraktijk als dansprofessional vragen veel van je, zowel fysiek als mentaal. Daarom besteden we veel aandacht aan goed zorgen voor je gezondheid en verantwoordelijk omgaan met je lichaam. Deze zorg voor jezelf draag je later ook over op je leerlingen. Na het Dans Medisch Onderzoek tijdens de auditie doe je drie keer per jaar een test om te bepalen hoe je er fysiek en mentaal voorstaat. Daarbij wordt onder andere gekeken naar kracht, conditie, welbevinden en mentale weerbaarheid. Aan de hand van de uitslag stel je individuele doelen op om mee aan de slag te gaan. Deze doelen evalueer je en stel je zo nodig bij, eventueel met hulp van je studieloopbaanbegeleider of de gezondheidscoördinator.
De docenten dagen mij uit om verder te kijken dan ik zelf kan bedenken, waardoor ik in nieuwe situaties beland en erachter kom waar mijn interesses liggen en wat ik hier later mee wil gaan doen.
Faciliteiten
De opleiding beschikt over diverse moderne, ruime studio’s, theaterzalen, theorielokalen en een mediatheek. Als student kun je zelf studio’s reserveren.
Zelfstandig ondernemer?
Of je nu zelfstandig ondernemer wordt of niet, als docent dans speel je een rol van belang in de samenleving. Een ondernemende houding en skills zoals onderzoeken, innoveren, initiëren en samenwerken zijn daarbij onmisbaar. Met behulp van de leerlijn Ondernemerschap werk je tijdens je studie al vanaf het eerste jaar aan het ontwikkelen van deze skills. Je doet mee aan het project Geld Speelt (g)Een Rol, schrijft een businessplan en leert over financiering van projecten en opbouwen van een netwerk. Ook leer je jouw visie op dans on- en offline onder woorden brengen en kun je tijdens opdrachten en projecten kennismaken met verschillende bedrijven en instellingen. Wil je een eigen onderneming starten? Dan kun je terecht bij de startersdesk van het ArtEZ Business Centre.
Studeren in Arnhem
Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.
Direct aanmelden
Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.