Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Creative Writing
Menu Creative Writing

Studie

Studie

Bij Creative Writing word je een creatieve, onderzoekende schrijver die interdisciplinair en multimediaal werkt. Op deze schrijfopleiding vind je ambitieuze en talentvolle makers die een klassieke tekst kunnen maken, maar je ontwikkelt zelf ook nieuwe vormen die nog niet bestaan of je sluit je aan bij de nieuwste ontwikkelingen.

Wat leer je bij de opleiding Creative Writing?

Je leert beter schrijven en nog veel meer dan dat. Je ontdekt op welke manieren je kunt schrijven en hoe jij jezelf in tekst uit kunt drukken. Je krijgt les over de verschillende media die er zijn en hoe je die naar je hand kunt zetten. Er is veel ruimte om te experimenteren en te maken. In de loop van de studie herzie je eerder gemaakte teksten met behulp van nieuwe vaardigheden of giet je ze in een andere vorm.

Je krijgt vakken uit de volgende leerlijnen:

  • Transmedia storytelling
  • Poëzie & performance
  • Proza (fictie/non-fictie/scenario/redactie)
  • Curatorschap
  • Theorie

Studieopbouw

  • In het eerste jaar ontdek je op welke manieren je proza, poëzie en non-fictie kunt schrijven. Je leert hoe je kunt denken en spreken over schrijven, hoe je redactie toepast, hoe je kunt voordragen en welke media er zijn om je tekst of idee op toe te passen. Daarnaast zijn er theoretische en filosofische vakken, ga je veel lezen, discussieer je over teksten, leer je elkaar feedback te geven en maak je vooral heel veel zelf.

    Je begint in het eerste jaar met ongeveer dertig studenten, maar de groep wordt regelmatig opgedeeld om het makkelijker te maken elkaar feedback en aandacht te geven.

  • In het tweede jaar worden de vakken die je het jaar daarvoor hebt verkend, verder uitgediept. Daarnaast maak je al een keuze tussen verschillende vakken. Je kiest minimaal één van de vijf hoofdvakken:

    • Proza: autobiografische fictie
    • Proza: non-autobiografische fictie
    • Poëzie
    • Transmedia
    • Podium

    Ook zijn er bijvakken en keuzevakken die je in het tweede jaar kiest.

  • In de tweede helft van de studie bepaal je zelf de richting. Je start je eigen projecten (denk aan een manifest, een onderzoek, een podcast, een serie gedichten) op en zoekt een stage die bij je interesse en ambitie past. Deze projecten en stages staan in verband met het beroep waar je na je studie in verder wil en de plek die jij ambieert in de literaire wereld.

    Derde jaar

    Het Creative Writing Lab is een belangrijk onderdeel van het derde jaar. Met je medestudenten kies je een thema en vul je zelf het blok in met gastdocenten en literatuur die jullie gezamenlijk lezen. Daarnaast doe je binnen het gezamenlijke lab ook een individueel project. In dit jaar zoek je de verdieping op en daarnaast jouw eigen richting. Je bepaalt je gewenste positie in het literaire beroepenveld.

    In het derde jaar loop je stage binnen een bedrijf dat aansluit op de opleiding. Je kunt daarbij denken aan een uitgeverij, een literatuurfestival, televisie of radio, een maker, een podcast, een tijdschrift, krant of literatuurprijs. Je stage kan redactioneel zijn, productioneel of te maken hebben met promotie of productie. Je literaire kennis en vaardigheden kun je zo in een professionele praktijk inzetten. Zo ontwikkel je inhoud voor die organisatie en ook bedenk je nieuwe vormen van informatieoverdracht.

    Vierde jaar

    Via een onderzoek, het schrijven van een scriptie en een eindwerk studeer je in het vierde jaar af. Niet alleen ben je dan een afgestudeerd schrijver, je bezit ook de vaardigheden van een redacteur die andermans teksten kan beoordelen en beter kan maken. Je hebt je eerste kennis opgedaan over lesgeven. Je kunt ook literaire middelen op verschillende manieren inzetten.

    Het afstudeerwerk in het vierde jaar is het werk waar je je mee presenteert aan de buitenwereld en het werkveld. Het zijn korte verhalen, kleine bundels, poëzie of ander werk die je eigen stem laten horen en tonen waar je toe in staat bent.

    Het eindwerk is terug te vinden bij ArtEZ finals. Neem een kijkje op de site en bezoek de presentaties als je deze studie overweegt. Via de verhalen kom je te weten waar de studenten zich mee bezig houden en hoe hun eindwerk eruitziet.

Projecten

Tijdens de projectweken kun je onafgebroken aan een project werken met medestudenten of interdisciplinair. Daarnaast zijn er ook reisweken waarin je met je met medestudenten van jouw jaar een reis maakt, tijdens de reis nieuw werkt maakt en in contact komt met schrijfopleidingen of literaire organisaties in Europa waar Creative Writing contact mee heeft.

  • Tijdens het Arnhemse literatuurfestival Nieuwe Types speelt Creative Writing een belangrijke rol. Naast de presentatie van het afstudeerwerk van studenten verzorgen jij en je medestudenten ook programmaonderdelen en workshops.

  • De opleiding Creative Writing werkt nauw samen met productiehuis De Nieuwe Oost. Zo organiseren studenten avonden in Theater aan de Rijn en zijn ze betrokken bij programmaonderdelen van het Wintertuinfestival in Nijmegen.

  • Een onderdeel van de opleiding is dat je leert om programma’s te maken. Dat beoefen je tijdens de studie al in de praktijk door programmaonderdelen te ontwikkelen en organiseren voor verschillende festivals in Nederland (ook niet-literaire festivals) en bijvoorbeeld ArtEZ finals.

Masterclasses

De docenten bij Creative Writing zijn zelf ook actief in de literaire wereld. Ze nodigen geregeld gastdocenten zoals prozaschrijvers, dichters en journalisten uit in hun lessen om specifieke onderdelen van het leven als professional in de literatuur nader uit de doeken te doen.

Studiebegeleiding

Een belangrijk onderdeel van de studie is dat je leert te reflecteren op jezelf en dat je leert hoe je feedback geeft op anderen en elkaar helpt in je proces. Je krijgt in het vak Proces & Onderzoek hulp hoe je dit doet. Ook leer je hoe je een geschikte werkomgeving voor jezelf inricht om tijdens je studie een proces te doorlopen waardoor je een betere schrijver en maker wordt. Ook kun je altijd bij een docent terecht voor al je vragen en kwesties over dit proces en onderzoek.

Faciliteiten

De opleiding Creative Writing heeft een eigen lokaal voor studenten die bezig zijn met hun onderzoekslab waardoor ze zonder onderbreking kunnen doorwerken aan hun project. Je kunt gebruik maken van de mediatheek om onderzoek te doen, van de werkplaatsen voor bijvoorbeeld fotografie, drukken en boekbinden en daarnaast kun je bij ArtEZ verschillende (digitale)apparatuur lenen.

Virtual tour

Studeren in Arnhem

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink