Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
BEAR Fine Art
Menu BEAR Fine Art

Studie

Studie

Beeldende kunst studeren is geen keuze, maar een innerlijke noodzaak 

BEAR Fine Art is een unieke kunstopleiding. De opleiding is in 2013 opgericht vanuit een onvoorwaardelijk geloof dat de kracht van kunst ligt in verbeelding, experiment en het naast elkaar bestaan van uiteenlopende perspectieven. De kunst van vandaag de dag is even complex en divers als de wereld waarin we leven. In deze wereld valt de kunst op, omdat ze zich niet conformeert aan de heersende modellen, maar deze bevraagt en onderzoekt. Tegelijkertijd verbindt kunst zich met de wereld: ze maakt er deel van uit, becommentarieert haar en grijpt erin in.

Never touch the ground

PRISCILA FERNANDES, HOOFD OPLEIDING

 

Mariel Smit Fine Art (BEAR) - ArtEZ Finals 2017

In korte tijd heeft BEAR een positie ingenomen onder de meest vooruitstrevende Fine Art bachelorprogramma's. We krijgen veel waardering voor onze betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en voor de vooruitstrevende onderwijsvormen die de kern van het BEAR-model vormen.

Uitgangspunten studieprogramma BEAR

Uitgangspunten van de bachelor van BEAR Fine Art: Base for Experiment, Art and Research in Arnhem zijn: 

1. Ons onderwijs is erop gericht om je te ontwikkelen tot een beeldend kunstenaar met een persoonlijk profiel, die zijn eigen artistieke plek inneemt in kunst en maatschappij.

2. Ons onderwijs vindt plaats in de context van het hedendaagse artistieke discours en de hedendaagse kunstpraktijk. 

3. We stellen je in staat om van een breed scala aan materialen, media, technieken en benaderingen de waarde voor je eigen ontwikkeling als beeldend kunstenaar te bestuderen. 

4. We maken je vertrouwd met verschillende posities in de kunstgeschiedenis, cultuurgeschiedenis, kunsttheorie, mediatheorie en filosofie. Je leert praten en schrijven over je eigen werk en dat van anderen, en over de plaats en het belang van artistiek onderzoek in je werk. 

5. Tijdens de opleiding is er een voortdurende wisselwerking tussen het persoonlijk gedreven experiment en het gemeenschappelijke gesprek. 

6. We bevragen je voortdurend; zowel op wat je maakt als op je reflectie en op de maatschappelijke context.

7. We verwachten van je dat je je werk met anderen deelt en een sociale en open houding aanneemt. 

8. Je krijgt les van kunstenaars, theoretici en curatoren die hun eigen projecten en werk in de opleiding verwerken. 

9. We moedigen je aan om je kritisch bewust te zijn van context waarbinnen je werkt. 

Werkplaatsen

ArtEZ heeft veel gespecialiseerde werkplaatsen en labs. Je volgt in alle werkplaatsen cursussen waarin je leert werken met gereedschappen en materialen. Je maakt daarnaast veel gebruik van de werkplaatsen om te experimenteren en je eigen werk te vervaardigen. In de werkplaatsen kom je studenten van alle opleidingen tegen.

Uitwisseling

Als onderdeel van je studie ga je tijdens een propedeuse project samenwerken met studenten van andere opleidingen, zoals theater, muziek, dans en creative writing . Je kunt ook op exchange gaan naar een buitenlandse kunstopleiding, bijvoorbeeld Chelsea College of Art in Londen en de Konsthögskolan in Malmö, Zweden. ArtEZ heeft een groot actief netwerk met collega-instituten in het buitenland.


De kracht van Oost (Robbie Cornelissen en Dirk van Weelden (tekst)

Studieopbouw

  • De tutorgroep waarin je studeert biedt een veilige en vertrouwde omgeving waarin je jezelf ontwikkelt in verbinding met anderen. Elke tutorgroep heeft zijn eigen tutor. Dit is je persoonlijke begeleider vanaf het eerste jaar van de bachelor tot en met het afstuderen. De tutor stelt vragen, ondersteunt, verbindt en begeleidt het groepsproces. De tutorgroepen bestaan uit studenten van alle studiejaren.

    Al onze tutoren zijn kunstenaars met een sterke positie in het (internationale) werkveld. Elke tutor vertegenwoordigt een bepaald gebied of een bepaalde benadering in de beeldende kunst. Tegelijkertijd kan de tutor je ook de juiste begeleiding bieden als je een andere aanpak voor ogen hebt. Maar er is meer: om je breed te ontwikkelen kun je in elk semester kiezen uit verschillende projecten, theorieworkshops, begeleiders en technische cursussen. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor gastdocenten, die je regelmatig een bezoek brengen in je studio. Zo heb je alle ruimte om je te ontwikkelen in elke gewenste richting.

    Meer over de tutorgroepen en tutoren

  • Het eerste jaar is een avontuur. Je zult de grond nooit raken. En je hebt zeker geen tijd om te rusten. Het eerste jaar zit vol met activiteiten. Je bezoekt musea, galeries, kunstenaarsateliers. Je verliest de zwaartekracht, struikelt, valt en staat op. Je experimenteert, wisselt uit, lacht, huilt en zingt. Je maakt veel werk in zoveel verschillende media als de tijd toelaat. Leert de basis van belangrijke filosofische ideeën. Doet nooit twee keer hetzelfde.

    De opleiding start met een intensief en uitgebreid basisprogramma waarin je vanaf het begin wordt ondergedompeld in het creëren en denken in de beeldende kunst. Je ontdekt je persoonlijke talenten en krijgt inzicht in de opvattingen over kunst die je je onbewust hebt eigengemaakt. Dit is vaak de eerste stap in de ontwikkeling van je eigen manier van werken en het vormen van een eigen beeldtaal.

    De kern van het eerste jaarprogramma zijn de themalessen. Elk kwartaal ligt de focus op een ander thema, dat vanuit verschillende invalshoeken wordt benaderd. Elke dag is de begeleiding in handen van een of meerdere docenten en een workshopleider die nauw samenwerken om het inzicht in de verschillende perspectieven op een thema te verdiepen. Je verkent allerlei middelen en technieken: van tekenen en schilderen, tot fotografie, audiovisueel en digitaal werken.

    Het mooie aan kunst is dat het kan verrassen, uitdagen en inspireren. Van het tweede tot het vierde jaar ben je voortdurend en bewust bezig met het ontwikkelen van je begrip van wat kunst is en wat de plaats van kunst is in de wereld. Binnen je tutorgroep, in projecten en door middel van tentoonstellingen en presentaties vorm en hervorm je continu je relatie met kunst. Daarbij bewandel je je eigen, unieke pad. Vanaf het tweede jaar werk je vanuit je eigen drive en initiatief. Dit betekent overigens niet dat je alleen staat. Integendeel: je tutorgroep, BEAR en ArtEZ begeleiden je gedurende je reis.

  • Bij BEAR gaan maken en denken hand in hand. Wij zien theorie als een intrinsiek onderdeel van de hedendaagse kunst. Tijdens de opleiding verbind je de theorie met je eigen artistiek onderzoek.

    Al in het eerste jaar begin je tijdens het vak ThINK en de excursie/bootcamp in Italië met het ontrafelen van de volgende vragen:  

    • Wat is kunst? Wat doet een kunstenaar? 
    • Wat is de positie van kunstenaars in de maatschappij?
    • Welke opvattingen zijn er over esthetiek?
    • Hoe kunnen we tijdskaders en (stijl)periodes definiëren?
    • Wat leert de geschiedenis ons over onderwerpen zoals kunst, het niet-westerse gedachtengoed, ecologie, institutionele ongelijkheid, antropocentrisme en nog veel meer, en hoe kan dit leiden tot een heroverweging van ons denken? 

    Je kunt in het eerste jaar ook voor kiezen om toelating te doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding. 

    In het tweede tot en met vierde jaar
    kies uit acht verschillende theorieblokken en verdiep je in aspecten van kunsttheorie, geschiedenis, psychologie, sociologie, politicologie en filosofie. Een deel van deze theorielessen is ook in het Nederlands te volgen.

    In het derde en vierde jaar gaat theorie samen met je eigen artistieke onderzoek. Wekelijks krijg je in je atelier ondersteuning van je theoriedocenten.
    Dit voedt de werken die je in het atelier maakt en waarmee je je voorbereidt op je afstuderen.

  • Om de technische vaardigheden te leren die bij je persoonlijke studieplan passen, kun je gebruikmaken van een groot aantal gespecialiseerde, state of the art werkplaatsen en labs. Hier kun je niet alleen experimenteren en je eigen werk maken, maar ook cursussen volgen onder leiding van bekwame experts. In de werkplaatsen ontmoet je studenten van allerlei opleidingen van ArtEZ.

    In het eerste studiejaar is het verkennen en gebruiken van de werkplaatsen gekoppeld aan de themalessen. Je volgt onder meer lessen in grafische technieken, kunststoffen, houtbewerking, metaalbewerking, audiovisuele technieken en fotografie.

    De Academie voor Art & Design in ArtEZ in Arnhem beschikt over computer-, keramiek-, audiovisuele, grafische, digitale en fotowerkplaatsen en werkplaatsen voor ruimtelijk werk. Ook hebben we werkplaatsen waarin je kunt werken met kunststof, metaal, hout, verf en kleur, animatie en boekbinden. Daarnaast kun je mallen maken, gieten, glasblazen en dergelijke. In ons tekenlab kun je oefenen met het maken van tekenmodellen. ArtEZ heeft ook een eigen tentoonstellingsruimte en een mediatheek.

    Mariel Smit  Fine Art (BEAR), student in atelier

     

  • We dagen je uit om je breder te ontwikkelen dan alleen in je eigen voorkeuren en interesses. Onder andere door middel van projecten. Die confronteren je met vragen die je jezelf anders misschien niet had gesteld. Tijdens projecten werk je samen met studenten met andere interesses en deel je ervaringen met elkaar.

    In het eerste studiejaar neem je deel aan twee interdisciplinaire projecten met studenten uit andere kunstdisciplines van ArtEZ. Ook kun je op excursie/bootcamp gaan naar Cittadellarte in Italië. Deze projecten leggen vaak de basis voor duurzame verbindingen en een verdere vermenging van kennis en vaardigheden in de komende jaren.

    In het tweede en derde studiejaar van Fine Art in Arnhem kun je in ieder semester kiezen uit vier verschillende projecten. Elk project duurt zes weken en wordt begeleid door gastkunstenaars met uiteenlopende achtergronden en disciplines. De projecten gaan over actuele issues in de hedendaagse kunst. Sommige projecten zijn op een bepaalde discipline gericht, andere zijn meer theoretisch van aard. Een project wordt afgesloten met een projectfestival, waarin je aan elkaar het werk presenteert dat je hebt gemaakt.

    Bij BEAR vinden we het essentieel om je uitdagen om voorbij je eigen voorkeuren en interesses te kijken. De projecten confronteren je met vragen die je jezelf anders misschien niet zou hebben gesteld.

    Kunstenaars die de projecten coördineerden zijn onder andere: Edward Clydesdale Thomson, Maja Bekan, Jay Tan, Witte Hulzen en Sander Breure, Martijn Tellinga, Dan Walwin, Jeremy Day, Janneke van der Putten and Cittadellarte.

  • Stages helpen je de praktijk te leren kennen, je grenzen te verleggen en persoonlijk te groeien. Ze belangrijk voor het opbouwen van een netwerk en het vormen van een toekomstperspectief. Alle studenten lopen stage; in het tweede, derde of vierde jaar. Tijdens de stage doe je ervaring op buiten de muren van de academie. Dat biedt je de kans om een kunstpraktijk van binnenuit te leren kennen en kennis te maken met de diversiteit van de beroepspraktijk.
    Daarnaast stimuleren we je om open calls, wedstrijden, residenties en andere kansen buiten de academie aan te grijpen. 

    Bekijk stageplekken

  • In het derde en vierde jaar volg je het programma How to Connect. Het doel van dit programma is het stimuleren van ondernemerschap, zonder verlies van autonomie, als verlengstuk van het kunstenaarschap. Onder ondernemerschap verstaan we alle activiteiten die je ontplooit om als kunstenaar een goed profiel en een eigen positie in te nemen.

    How to Connect ondersteunt je bij het betreden van het vakgebied en het opbouwen van een zelfstandige, economisch levensvatbare beroepspraktijk. Je ontwikkelt een strategie, gebaseerd op je eigen kunnen. Je leert hoe je als kunstenaar je eigen werk en positie onderbouwt en hoe je je eigen werkveld, kansen en mogelijkheden kunt verkennen.

  • Je studeert af op je eigen werk en onderzoek. Alle vierdejaars studenten van de bachelor Base for Experiment, Art and Research (BEAR) tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals in Arnhem. Bij de organisatie worden ze geholpen door eerstejaars studenten.

Lezingen en debatten

Naast de theorielessen kun je vrijwel iedere week een lezing of debat bijwonen van tutoren, wetenschappers, galeriehouders of curatoren van over de hele wereld. Het programma richt zich op beeldende kunst en de plaats van kunst en cultuur in de maatschappij. Je maakt hierdoor kennis met de ideeën en het werk van een breed scala aan kunstenaars en andere professionals.

De lezingen en debatten staan open voor iedereen, ook voor diegenen die zich nog niet hebben ingeschreven voor de bachelor BEAR Fine Art in Arnhem. De lezingen worden live online uitgezonden. De links zijn te vinden op onze Instagram- en Facebookaccounts.

  • Onder meer de volgende mensen verzorgden al lezingen:
    Jay Tan, Mirjam Westen, Zachary Formwalt, Nat Muller, Korrie Besems, prof. Johan Wagemans, Cornel Bierens, prof. Wil Roebroeks, Nadine Botha, Zhana Ivanova, Alexandra Navratil, Mercedes Azpilicueta, Mounira Al Solh, Kate Cooper, Chto Delat, Jonas Staal, Beatrice Catanzaro en Jeanne van Heeswijk.

    Uitgelicht: Een Interstellaire Toekomst door Angelo Vermeulen.
    Tijdens deze lezing ging Angelo Vermeulen dieper in op zijn hybride werk waarin hij kunst, wetenschap en cross-culturele samenwerking combineert. Hij besprak en illustreerde een aantal recente projecten, met speciale aandacht voor ruimtevaart en sciencefiction.

Studiereizen

Veel zien is noodzakelijk voor een kunstenaar. Daarom organiseren we diverse excursies en studiereizen. Soms met de hele opleiding (Venetië, Wenen, Keulen) en soms met de tutor-, theorie- en projectgroepen (bijvoorbeeld New York, Brussel, Amsterdam). Werkweken vinden plaats op bijzondere locaties in bijvoorbeeld Duitsland of Spanje. Een studiereis die gerelateerd is aan een werkveldervaring, kan ook dienen als stage. Kortere excursies krijg je vooral tijdens themaweken, bijvoorbeeld naar de Hortus Botanicus.

  •  Excursie Fine Art (BEAR) Documenta Kassel 2017

    Excursie Fine Art (BEAR) Berlijn 2017

     Ruhr treinnale the bearians 2016

Studeren in Arnhem

Arnhem staat voor groen, creatief en ondernemend. Als studiestad biedt het letterlijk ruimte voor allerlei initiatieven.

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.

 

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden via Studielink