naar verhaaloverzicht
12 november 2020

"Theater is een mooi middel om mensen te helpen"

‘De kleine regisseur’ noemden ze hem vroeger thuis al. Het was het prille begin van een leven dat voor een groot deel wordt gekenmerkt door theater. Geen wonder dat hij Docent Theater op ArtEZ in Zwolle heeft gedaan. Een richting die goed bij hem past. “Toen ik van deze opleiding hoorde, dacht ik: dit moet het zijn!”

“Mijn eindwerk kwam op een bijzondere manier tot stand. ArtEZ kreeg een verzoek van een bewoner van een AZC om een voorstelling te doen van Hedwig and the angry inch. Dat is een stuk dat onder meer over drag gaat en dat sprak mij erg aan. Ik ben daar toen aan begonnen samen met een goede vriendin die op het conservatorium zit. Maar toen we eenmaal goed en wel konden starten, bleek de bewoner al uit het AZC vertrokken te zijn.

Thema’s

We hebben toen besloten om toch verder te gaan in het AZC. We hebben thema’s bedacht en zijn daarover met bewoners in gesprek gegaan. Vervolgens hebben zij al improviserend en schrijvend een stuk bedacht en gespeeld. Voor de eerste voorstelling namen we het thema ‘thuis’. Met drie spelers was dat een bescheiden maar mooie start. Een van die spelers was bijvoorbeeld een Libische vrouw die ik vroeg waar ze zich nu echt thuis voelde. Dat bleek het strand te zijn. Ik heb toen zeegeluiden aangezet en haar gevraagd te improviseren. Het werd uiteindelijk een prachtige voorstelling, met theater dat écht raakte.

Sociaal theater

Ik vind deze vorm van theater erg interessant. Dat sociale spreekt mij erg aan. Ik ben altijd al wel heel sociaal geweest. Al is het ook voor mij een verrassing dat ik na vier jaar hier terecht ben gekomen. Ik kwam oorspronkelijk echt naar de opleiding om docent Theater te worden. Dat is wel veranderd. Ik zou nog steeds wel voor de klas willen staan, maar in het sociale domein zie ik toch meer kansen. Theater is een mooi middel om mensen te kunnen helpen, om ze inzicht te geven. Je kunt niet zeggen dat ik meer hulpverlener ben dan docent, want ik heb altijd een artistiek doel voor ogen.

Dit moet het zijn

Voordat ik vier jaar geleden bij ArtEZ binnenkwam, was het niet helemaal duidelijk wat ik wilde. Ik wist wel dat ik iets kunstzinnigs wilde. Ik had een theater-middelbare school gedaan, maar de mbo Artiest en de Toneelschool wilde ik niet. Dat was me te veel spotlights. Ik had de mbo Recreatie & Toerisme afgemaakt, en toen hoorde ik van het bestaan van de opleiding Docent Theater. Dit moet het zijn, dacht ik toen.

Verder in het AZC

Nu ik bijna ben afgestudeerd, vind ik het tijd om te gaan werken. Wat mij het mooist lijkt, is een plekje krijgen in het AZC waar ik mijn eindwerk heb gemaakt om het project voort te zetten. Maar anders is er ook elders in het theaterlandschap vast het een en ander te doen op het gebied van sociaal theater. Zo ga ik bijvoorbeeld ook nog een project doen met Stichting Travers, een organisatie voor maatschappelijk werk in Zwolle. We gaan theaterworkshops doen met jongeren in verschillende wijken. Daar word ik wel enthousiast van.

Toekomstdroom

Over vijf jaar zie ik mezelf nog altijd wel theater maken in het sociale domein. Bijvoorbeeld met een eigen theaterstichting, dat is wel een wens van me. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben ook nogal wispelturig, dus het kan zomaar zijn dat ik tegen die tijd een andere studie doe of andere interesses heb. Dat wil ik niet uitsluiten.”

Volg Krist Akkermans