Meike Brandt trompetist Chef Defect ArtEZ Jazz en Pop Zwolle
naar verhaaloverzicht
12 juni 2024

Een vrouwenbigband als statement: Meike zet in op gendergelijkheid in de muziekindustrie

“Trompet spelen is mij met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten,” vertelt Meike Brandt over haar instrument. Binnenkort studeert zij af aan de opleiding Jazz & Pop aan ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Hoe Meike’s reis er als trompettist binnen het conservatorium uit heeft gezien en wat haar plannen voor de toekomst zijn, vertelt ze in deze finals story.

“De trompet is een onlosmakelijk onderdeel van mij,” vertelt Meike. “Mijn vader speelt hetzelfde instrument, mijn moeder speelde altsaxofoon en zo hebben zij elkaar ook leren kennen. Mijn broer heeft een tijd bugel gespeeld, eigenlijk is het altijd een vanzelfsprekend onderdeel geweest van ons gezinsleven en mijn muzikale opvoeding. Door zelf steeds meer trompetrepertoire te leren kennen, heb ik een eigen liefde voor het instrument ontwikkeld. Toen ik bijvoorbeeld Eric Vloeimans hoorde spelen en zag hoe hij een totaal eigen sound aan het instrument gaf, wist ik meteen: dit inspireert mij, ik wilde ook mijn eigen authentieke sound opzoeken. Daarom ben ik uiteindelijk Jazz & Pop gaan studeren. De opleiding was voor mij een periode van zoeken naar wie ik ben, zowel op persoonlijk als muzikaal niveau. Dankzij hoofdvakdocent trompet Jan Wessels heb ik grote stappen gezet en improvisatievaardigheden ontwikkeld. Inmiddels speel ik zelfs in een hiphop/funkband genaamd Chef Defect.” 

Mijn afstudeerconcert heb ik 'Break the Circle' genoemd, om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in dit deel van de muziekindustrie te doorbreken."

Afstuderen

“Speciaal voor de gelegenheid van mijn afstuderen aan de opleiding Jazz & Pop, heb ik een zevenkoppige band samengesteld met muzikanten die allemaal aan het conservatorium in Zwolle studeren. Op woensdag 19 juni ga ik samen met hen in Odeon Zwolle muziekstukken laten horen die mij de afgelopen jaren hebben geïnspireerd. Van Jazz en bossa nova tot een warm en intiem liedje van Brigitte Kaandorp: ik laat mijn trompet en bugel vaardigheden op verschillende manier zien en horen. Naast de muziek wil ik ook het podium gebruiken om een statement te maken. Om mannelijke collega’s wakker te schudden wil ik tijdens mijn eindexamenconcert ook optreden met een bigband van 17 vrouwen. Ik wil een spotlight schijnen op vrouwen in de muziekindustrie.”

Vrouwenbigband

“Het vinden van 16 andere vrouwelijke muzikanten, repetities plannen en stukken schrijven: van idee tot uitvoering ben ik nu ongeveer een half jaar bezig , al heb ik al sinds het begin van mijn studie nagedacht over de genderongelijkheid in de muziekindustrie. Mijn idee was om vrouwen in bigbands in de schijnwerpers te zetten. Als je bijvoorbeeld googelt naar bigbands, zie je voornamelijk foto's van mannelijke muzikanten. Het is niet dat zij in mijn ogen minder goede muzikanten zijn, maar ik wil bijdragen aan een diverser beeld van bigbands, met ook vrouwen op het podium. Mijn afstudeerconcert heb ik 'Break the Circle' genoemd, om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in dit deel van de muziekindustrie te doorbreken. Ik had natuurlijk ook kunnen kiezen voor het samenstellen van een diverse band met muzikanten van verschillende genders, maar het feit dat het echt alleen vrouwen zijn, heeft een krachtig wow-effect. Door deze vrouwenbigband op te richten en te presenteren, wil ik kansengelijkheid en inclusie binnen de muziekwereld bevorderen. Ik hoop hiermee andere jonge vrouwen te inspireren om hun doelen binnen de muziekindustrie na te jagen, ondanks de obstakels die zij mogelijk tegenkomen.  Mijn bedoeling is om dit project voort te zetten na mijn studie, om zo mijn statement op steeds grotere schaal te laten doorklinken.” 

Toekomst

“Na mijn eindexamen moet ik eerst op zoek naar een nieuwe woning. De afgelopen jaren heb ik namelijk in het conservatoriumhuis aan het Assendorperplein gewoond. Nu mijn studie hier klaar is, moet ik deze prachtige woning helaas ook verlaten. Wat wel vaststaat, is dat ik voorlopig twee dagen per week les blijf geven  en dirigeren bij muziekverenigingen rondom Zwolle. Met Chef Defect zijn we momenteel ook nieuw werk aan het releasen en staan er veel optredens op de agenda. Zoals ik in het begin al zei: muziek maken en trompet spelen is onlosmakelijk met mij verbonden, en ik zal dit blijven doen. Daarnaast heb ik ook ambities als fotograaf en wil ik mij in dat vakgebied verder ontwikkelen.”