naar verhaaloverzicht
21 september 2022

De ideale combinatie

María Perez Lozao Humanes (afgestudeerd aan Design Art Technology) benadert haar kunstwerken intuïtief. Haar installaties beginnen met het verzamelen van objecten, die María associatief aan elkaar verbindt middels kunst- en technologie-interventies.

“Een klassieke kunstacademie leek mij te rechtlijnig. Maar ik wilde ook niet alleen maar leren coderen of programmeren. Bij ArtEZ vond ik de ideale combinatie.”

Van Spanje naar Nederland

Toen een paar van María’s vrienden in Nederland gingen studeren, onderzocht ook zij uit nieuwsgierigheid het studieaanbod bij ArtEZ. Verder hoefde ze niet te kijken. De opleiding Design Art Technology was een vanzelfsprekende keuze.

“De verhuizing van Spanje naar Nederland heeft mij in positieve zin verrijkt. Ik heb ontdekt dat je niet hetzelfde hoeft te blijven, om jezelf te zijn. Een nieuwe omgeving helpt daarbij. In het begin is er weerstand tegen verandering, maar nu zie ik de waarde van het integreren van culturen en gebruiken.” 

Docenten

Voorheen volgde María blindelings de adviezen van docenten op. Ze was er niet aan gewend om een weerwoord te geven. Nu ziet ze de docent meer als kritisch publiek. “De professionele mening van de docent kan ik meenemen in het verder ontwikkelen van mijn werk. Maar ik beslis zelf welke adviezen relevant voor mijn werk en visie zijn.”

María’s proces

Op de academie heeft María geleerd om een eigen kunstenaarstaal te ontwikkelen en steeds meer uit te gaan van haar intuïtie. Haar kunstwerken komen associatief tot stand. Zoals de installatie, die ze dit jaar ontwikkelde als haar eindwerk.

“De installatie begon met een poppenhuis. Daar heb ik elektriciteit op aangesloten. Hierna vond ik een oude, roze Disney-televisie. Ik zocht een contrast voor het zoete karakter. Daarvoor koos ik nepbloed, dat ik over het scherm liet druipen. Het bloed bracht weer associaties met horrorbeelden en angst.”

Alles kwam samen in een onweerlandschap. Lichten die flikkeren, beelden en geluiden van onweer. Zelfs een rookmachine, waaruit rook komt met de geur van storm.

“Ik wil dat de bezoeker niet alleen toekijkt, maar echt onderdeel wordt van het werk.”

Design Art Technology

De bachelor Design Art Technology leidt kunstenaars en ontwerpers op binnen de digitale cultuur, op het raakvlak van technologie en kunst.

Studenten maken tijdens de studie kennis met de meest actuele theorieën binnen de kunst, design en technologie. Ze leren hun artistieke visie tot leven te wekken met behulp van de nieuwste soft- en hardware, en ontwikkelen werken van toekomstige, maatschappelijke waarde.

De afgestudeerden van Design Art Technology zijn zo vaak letterlijk en figuurlijk de kunstenaars van de toekomst.

Ontdek meer over deze opleiding