Maja Prill, componist, violist
naar verhaaloverzicht
27 juni 2022

Finals Jazz & Pop: je unieke geluid laten horen

Moet je je per se aan één genre houden als muzikant? Maja Prill heeft de bachelor Jazz & Pop gedaan aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en in de onderstaande video horen we over haar zoektocht naar haar eigen geluid als componist: "Vanaf het begin wist ik dat ik mijn eigen muziek wilde maken. Ik wilde componeren. I wilde niet per se een professional zijn in één genre, want je hebt al mensen die geweldige jazz- of popmuzikanten willen worden. Ik wilde mijn eigen muziek maken. En het was niet zozeer belangrijk onder welke genre dat zou vallen."

Maja vertelt dat ze veel vrijheid ervaarde tijdens de opleiding. In het begin vond ze dit moeilijk, maar achteraf denkt ze dat het juist was wat ze nodig had om haar eigen geluid te vinden. "In het begin dacht ik dat ik mijn eigen geluid al gevonden had. Maar de docenten konden zien dat dat niet het geval was. En ik kan nu zeggen dat alles wat ik maak volledig vanuit mij komt. Ik heb geleerd om zelfverzekerder te zijn in wat ik echt wil doen. Met mijn eigen ideeën komen en mijn eigen muziek maken. Ik ben veel kalmer nu."

Voor haar finals gaat Maja componeren. Ze heeft ervoor gekozen om de muzikanten wat vrijheid te geven en zelf te laten improviseren. Ze vertrouwt hen volledig. “Het voelt super comfortabel en veilig. Omdat ik weet dat het niet alleen geweldige muzikanten zijn, maar ook mijn vrienden die me zullen helpen als er iets misgaat. Ze nemen het serieus en ze willen mij helpen en ondersteunen bij het realiseren van mijn visie,” horen we Maja vertellen in de video. Haar doel is om zich te focussen op het publiek. Ze legt uit: “Ik heb me altijd gefocust op mezelf en de muzikanten waarmee ik samenwerk. Nooit op het publiek. Maar nu is het mijn doel dat het publiek zich geen enkel moment verveelt.”

Vind je eigen niche

De bachelor Jazz & Pop is een internationale Engelstalige opleiding. De unieke specialisaties helpen je als student om je eigen niche te vinden. In het eerste jaar van deze opleiding ontdek je alle vormen van jazz en pop, waardoor je beter je richting en specialisatie kan kiezen. Je werkt ook samen met andere kunstopleidingen in hetzelfde gebouw en wordt begeleid door docenten die gerenommeerde musici zijn in jazz en pop, solo en in orkesten. Nadat je afgestudeerd bent, kan je meteen aan de slag als musicus.

Meer info over de bachelor Jazz & Pop in Arnhem

Volg Maja