Román Sanchéz Alonso, masterstudent klassieke muziek. Film still uit de video.
naar verhaaloverzicht
28 juni 2022

De kracht van één trombone

Kan je jongeren weer enthousiast maken voor klassieke muziek? Román Sanchéz Alonso heeft de Engelstalige master Klassieke Muziek in Zwolle gedaan en in een video vertelt hij over zijn finals: “Je ziet niet meer zoveel jonge mensen naar klassieke concerten gaan. We moeten nieuwe ideeën verkennen.Ik ben daarom de verschillende opties gaan onderzoeken die één instrument te bieden heeft."

Met een gevoel van blijdschap naar huis

Román speelt de trombone. De verschillende opties die hij onderzocht heeft zijn onder andere speciale technieken en hoe andere instrumenten een rol kunnen spelen in een arrangement. Maar hij wilde zich niet beperken tot de mogelijkheden binnen slechts klassieke muziek. Hij legt uit: “Tijdens mijn masteropleiding wilde ik kijken welke mogelijkheden het spelen van trombone nog meer heeft. Niet alleen op klassiek gebied, maar ook welke mogelijkheden er zijn als ik het ga mixen met dance, met andere disciplines, als ik zelf muziek arrangeer, en als ik ga experimenteren met het geluid van de trombone.”

Volgens Román kan je veel meer doen met ieder instrument. Zijn doel is dat mensen na een concert een gevoel van blijdschap ervaren door de muziek, maar ook met de gedachte naar huis gaan dat een instrument veel meer kan dan ze dachten.  

Nieuwe benaderingen van muziek

Met de tweejarige Engelstalige master Klassieke Muziek in Zwolle leer je meer dan slechts je instrument beheersen. Je leert hoe je met verschillende doelgroepen communiceert. Je verkent nieuwe benaderingen van muziek en breidt het werkveld met hernieuwde relevantie. Je volgt geen traditionele vakken, maar krijgt praktijkgericht en pragmatisch onderwijs. Je krijgt de tools om jezelf te laten zien in een snel veranderende branche en maatschappij. Nadat je de master Klassieke Muziek afrondt, mag je de titel Master of Music (MMus) voeren. 

Meer info over de master Klassieke Muziek