naar nieuwsoverzicht
4 september 2023

Yousra Razine Mahrah wint Lichting 2023

Van het klaslokaal naar een eigen show op Amsterdam Fashion Week. Het kan snel gaan. Yousra Razine Mahrah is nog maar net afgestudeerd van de opleiding Fashion Design in Arnhem, en heeft nu al een grote prijs binnengesleept met haar opvallende ontwerpen. 

Springplank naar een succesvolle carrière 

Eerder dit jaar studeerde de modeontwerper af met het project K*TMAROKKAAN. Via een open call is de collectie vervolgens geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd Lichting 2023. In totaal werden er vijfentwintig afstudeerders uitgekozen om hun werk te laten zien. Tien daarvan stonden uiteindelijk in de finale op 1 september. Maar liefst drie van deze finalisten zijn dit jaar afgestudeerd van Fashion Design bij ArtEZ!  

Direct na de finale show in Felix Meritis in Amsterdam werd Yousra door de internationale vakjury uitgeroepen tot meest veelbelovende talent van Nederland. Bij de winst van deze titel hoort een prijs ter waarde van 10.000 euro, een eigen show op Amsterdam Fashion Week 2024 en juridisch advies. 

K*TMAROKKAAN 

De ontwerper is opgegroeid met een behoudende Marokkaanse opvoeding en creëerde een alternatieve persoonlijkheid om door verschillende dagelijkse omgevingen te navigeren. Dit alles zorgde zowel voor verwarring als voor kracht. Yousra's reflectie op haar identiteit als Marokkaanse vrouw in Nederland loopt als rode draad door de collectie. In de ontwerpen speelt ze met stereotypes en culturele grenzen. De versmelting van harde texturen en zachte stoffen zorgen voor een spannende dynamiek.