naar nieuwsoverzicht
3 november 2022

Kunst in de stad: biotoop-sculpturen van Emiel Ambroos

BEAR Fine Art-alumni Emiel Ambroos maakt Arnhem groener. Emiel maakte op twee locaties een houtensculptuur als een begroeiing van de stad. Het werk komt tot leven in de vorm van een biotoop en insectenhotel. Het past zich aan en gaat op in de omgeving waarin het staat. Op 3 november wordt deze tweede reeks van de kunstwerken in de binnenstad gepresenteerd.

De tijdelijke kunstwerken zijn vergankelijk en tegelijk een broedplaats voor leven: een plek voor insecten, planten en vogels en daar waar bewoners zich even in de rust van de natuur kunnen wanen.

Het werk van Emiel bevraagt de relatie tussen onszelf, elkaar en de omgeving. Gevonden objecten en bouwmaterialen komen samen in een door Emiel gecreëerde nieuwe wereld, waarin de grenzen tussen organisch en artificieel, lichaam en landschap vervagen.

Opening

Op donderdag 3 november om 17:30 opent wethouder Cathelijne Bouwkamp de kunstwerken van Emiel Ambroos in de binnenstad van Arnhem. De werken zijn onderdeel van een serie kunstwerken in de openbare ruimte, waarvoor Gemeente Arnhem de samenwerking met de bacheloropleiding BEAR Fine Art aanging.

De opening vindt plaats bij het sculptuur aan de Velperpoortslangstraat, met een openingswoord van Cathelijne Bouwkamp, gevolgd door een korte wandeling naar de Weerdjesstraat om het tweede sculptuur te zien. Aansluitend vindt er een borrel plaats bij de ArtEZ Alumni HUB aan de Varkensstraat 4, Arnhem. Deze zal tot uiterlijk 19:30 duren.

Oproep en open call

Naar aanleiding van de oproep van de destijds 16-jarige Merlijn Schrijvers in 2020 om Arnhem op te vrolijken en meer kleur te geven hebben meerdere startende kunstenaars hier voorstellen voor gemaakt. Het gaat om tijdelijke kunstwerken die reageren op de stad, de bewoners en op de verbinding met het groen in de stad. In samenwerking met ArtEZ Business Centre werd een open call uitgezet waarop alumni van de afdelingen BEAR (Base for Experiment Art and Research) en DAT (Design, Art and Technology) hun ideeën konden sturen. Uit diverse voorstellen werden de kunstenaars Emiel Ambroos en Melanie Maria geselecteerd.

Melanie Maria

Eerder dit jaar werden de kunstwerken van kunstenaar Melanie Maria onthuld. Melanie bedacht het concept ‘The City is the Cinema’. Op verhoogde bioscoopbankjes met daaromheen groen, kun je zitten en de stad observeren, of observeert de stad jou? Wanneer de bankjes niet gebruikt worden, neemt het groen de bioscoopstoelen (de stad) over. De bankjes zijn te zien op drie verschillende plekken in de stad, waaronder de Bovenbeekstraat, Wezenstraat en in de omgeving van Focus Filmtheater.

 

De tijdelijke kunstwerken zijn de komende twee jaar in het centrum van Arnhem te zien.