Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Met je debuutsingle stereotypes doorbreken

“Heb ik een bord voor mijn kop, van moet je haar nou zien? Zou het liggen aan mijn korte haar misschien?” Zo begint Babs’ nieuwste track Wie Was Ik Wel.

Foto: Dagmar Brussel, Crossmedia Design (AKI)
Foto: Dagmar Brussel, Crossmedia Design (AKI)

 Babs, producerend artiest en student MediaMusic, begon 2021 met het uitbrengen van haar debuutsingle en - op ArtEZ opgenomen - videoclip over gender- en seksualiteitsstereotypering. “Als ik uitga, spreken mensen mij aan. Ik hoor soms rare dingen, zoals ‘Hey, je hebt kort haar, je zal wel op meisjes vallen’. Dat mensen zulke aannames doen, vind ik nergens op slaan. Dus schreef ik daar een nummer over.”

“Het produceren begon met de drums. Dat klonk stoer. Ik móest wat met die stoere ondertoon. Daar kwam een gevoel van opstandigheid bij. Dus uiteindelijk is het een track geworden waarbij ik mijn frustratie uit rondom stereotypering en voor mijzelf opkom. Het was een heel natuurlijk maakproces, omdat het onderwerp dicht bij mij ligt. Binnen een half uurtje was ik klaar met de tekst en een dag later was het af.”

“De reacties op de track zijn fijn, mensen zijn enthousiast! Daar ben ik blij mee, want de single heeft natuurlijk best wel een persoonlijk verhaal. Die stereotypering zat mij lang dwars, dus het is fijn om te merken dat het verhaal en de boodschap achter de muziek binnenkomt bij mensen. Dat is ook precies wat ik wil. Wat dat betreft is mijn missie voor dit nummer in ieder geval geslaagd.” Ook 3voor12 schreef over Babs. 

Hoezo geluidsmán?

“Er is een hardnekkig stereotype waarbij mensen ervan uitgaan dat MediaMusic een mannending is. Als ik zeg dat ik achter de knoppen sta en hoor dat ik beter een goede geluidsman kan zoeken, vind ik dat denigrerend. Bovendien: hoezo geluidsmán? Ik vind het overbodig om gelijk een gender te noemen. Ik zou eerder ‘geluidspersoon’ zeggen. Het is echt mijn missie om er meer awareness over te creëren.”

De ene seconde kent niemand je en een week later heeft iedereen je muziek geluisterd. Dat is waanzinnig leuk.

Tijdens de opleiding

“Ik zit nu in het derde jaar van MediaMusic. Van produceren wist ik aan het begin nog weinig. Ik ben de enige vrouw en zit ik met een stuk of twintig mannen in de klas, waarvan sommigen al jaren produceren. Toen ik begon dacht ik dat ik een achterstand had, terwijl dat niet per se zo is. Ik had misschien wel minder ervaring, maar uiteindelijk heeft iedereen andere talenten.

In het begin van de opleiding komt er heel veel op je af. Dat was in mijn geval ook nodig, zodat ik een basis kreeg. Je krijgt daardoor ook een bepaalde behoefte om specifiekere dingen te leren. Ik wilde me focussen op het technische aspect van produceren. Ik kon met mijn eigen, individuele leerdoelen goed terecht bij de docenten.

Je kiest bij MediaMusic uit vier profielen: Composer for Film, Games & Media, Producer for Bands, Artists & Media, Electronic Artist & Producer en Songwriter & Producer.

Ik koos voor Producer for Bands & Artists.”

In muziek kan ik mijn emoties kwijt. Als ik maak, voel ik me écht gelukkig. Dat is zo fijn, als je er helemaal in op kan gaan.

Babs als rolmodel

Het heeft me twee jaar gekost om te weten wat ik wilde maken. Terwijl je in je opleiding van alles aan het leren bent, ga je ook een persoonlijke ontwikkeling door. Met mijn act 'Babs' hoop ik een rolmodel te kunnen te zijn, zodat jonge vrouwen kunnen zeggen ‘dit vakgebied is tof en blijkbaar niet per se een mannending! Babs doet dit, dus ik ga het ook gewoon doen’.

Booster Festival

Babs staat op 10 april op de achtste editie van het Booster Festival: hét showcasefestival vol Oost-Nederlandse opkomende talenten. 

Volg Babs