Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Het leven na ArtEZ

Je bent klaar met studeren en je begint aan een nieuw hoofdstuk. De jaren op de academie waren een leerschool en afstuderen betekent de wereld ingaan. Welke wereld ga je in en hoe zal je ontvangen worden? Net na je afstuderen kan het lastig zijn om al direct te weten wat dat echte werk nu is. We kunnen je niet vertellen hoe je moet leven als kunstenaar. Je kunt wel lezen en horen hoe anderen het doen.

 

ABC podcast ‘als je werk de wereld in gaat’

Sommige ondernemerschapslessen leer je onderweg, maar andere dingen leer je liever tijdens je studie al. Lisa Weeda, Julius Thissen en Bram Bogaerts zijn schrijver, beeldend kunstenaar en ontwerper met een eigen beroepspraktijk als ondernemer. In deze serie vertellen zij over hoe zij na hun afstuderen in 2015 hun professionele praktijk hebben opgebouwd. Zij vertellen over hun successen en dieptepunten en hoe ze die te boven kwamen. Luister deze serie als je student bent aan een kunstacademie, als je bezig bent je eigen praktijk op te bouwen én als je lesgeeft in het kunstonderwijs. Lisa, Julius en Bram hebben ook tips voor de onderwijsmakers van nu. 


Dit klinkt heel onaardig, maar ik denk wel dat je moet begrijpen dat niemand op je zit te wachten als je bent afgestudeerd.
Lisa Weeda

Ik denk ook dat we studenten heel realistisch, heel nuchter moeten voorbereiden: ‘Hé zoek die bijbaan.’
Julius Thissen

Ik heb wel het idee dat de moeilijkste momenten die we hebben gehad, dat die ook wel hebben geleid tot inzichten en dat we daar ook van geleerd hebben. What doesn’t kill you, makes you stronger.
Bram Bogaerts

 

 

 

Publicatie 'Work it, Make it, let me guide you after ArtEZ'

Work it, Make it, let me guide you after ArtEZ, is gemaakt in samenwerking met oud-studenten en volgt de chronologie van het eerste jaar na afstuderen.
Het bevat prikkelende verhalen over de rijkdom aan mogelijkheden, het zoeken naar een nieuw ritme, jezelf profileren, geld vragen voor je werk, voor niets werken, twijfel, in het diepe springen en netwerken, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Je kunt niet leren hoe je moet leven als kunstenaar. Je kunt wel lezen hoe anderen het doen. Daarom besloten we om voor deze gids geen docenten aan het woord te laten, geen ‘kenners’, maar alleen pas afgestudeerden die worstelden met dezelfde problemen waar jij mee zou kunnen worstelen. Die oplossingen vonden, beslissingen namen die wel of niet goed uitpakten, het avontuur opzochten en in het diepe sprongen.

Bestel deze publicatie bij ArtEZ Press >>
Bekijk online Work it, Make it, let me guide you after ArtEZ >>

Ondernemer van de maand


Elke maand selecteert het ArtEZ Business Centre in samenwerking met de opleidingen een student of alumnus als Ondernemer van de Maand. Uit hun verhalen leer je vanuit actuele onderwerpen uit het werkveld wat je te wachten staat. Zit er een geheim achter cultureel succes? Moet je excelleren in je vak of draait het om jezelf verkopen? Is het een kwestie van geluk, wijsheid, hard werken of een goede strategie?

Tessa van der Zande, juni 2020

 

Tessa van der Zande is geboren en getogen op Curaçao. Ze heeft de opleiding Docent Dans gedaan op ArtEZ en is na wat omzwervingen rond de wereld weer terug op haar eiland. Na 3 jaar lesgeven heeft ze haar ‘oude school’ overgenomen en die leidt ze nu alweer twee jaar met heel veel plezier en passie. Tijdens de lock-down in Curaçao moest Tessa op zoek naar nieuwe methodes van lesgeven. In dit interview beschrijft ze hoe ze toch les kan blijven geven. Lees hier verder. 

 Julia Janssen, mei 2020

De afgelopen maanden waren een rollercoaster. Mijn meest recente project, 0.0146 seconds, werd ineens een enorm succes. Het werk verscheen in kranten, televisieprogramma’s en radio-interviews. Een enorme boost voor mijn carrière, maar ook enorm overweldigend voor mij als persoon.
Ik onderzoek de impact van technologie op de samenleving, waarin ik mij specialiseer in data-eigenaarschap, de monetaire waarde van online gegevens en de toekomst van (digitale) identiteit. Lees hier verder. 

Irene Hoogveld, april 2020

Irene Hoogveld is klassiek zangeres, gespecialiseerd in opera en moderne klassieke muziek. Ze is tweemaal cum laude afgestudeerd: een Bachelor aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle in 2017, en een Mastergraad aan de gerenommeerde Guildhall School of Music and Drama in Londen in 2019. Ze zou als solist in 2020 aan diverse operaproducties met De Nationale OperaHurn Court Opera en het Utrechts Studenten Koor en Orkest deelnemen, en daarnaast diverse recitalprogramma’s en nieuwe werken binnen het modern-klassieke repertoire ontwikkelen. Vanwege het COVID-19 virus liggen al haar publieke werkzaamheden op dit moment stil. Lees hier verder.