Sietse Hulst studeerde af als muziektherapeut: “Muziek roept herinneringen en emoties op die je bij alleen praten niet zo snel voelt”
- Muziek
Hij liep slechts één dag mee met een muziektherapeut en was direct verkocht. Dit was wat Sietse Hulst, in 2023 afgestudeerd aan de opleiding Muziektherapie aan ArtEZ Conservatorium in Enschede, met zijn leven wilde doen. “Muziek is mijn passie, en dat ik daar tegelijkertijd mensen mee kan helpen, is helemaal mooi meegenomen.” We spraken met hem over het leven ná ArtEZ, zijn fascinatie voor de kracht van muziek én de combinatie van muzikant en therapeut.

Sietse’s pad naar muziektherapie begon met een drumstel in z’n slaapkamer. “Ik ben vanaf mijn 9e al slagwerker,” vertelt hij, “maar na de havo had ik geen idee welke richting ik op wilde. Het moest in ieder geval iets met muziek worden, maar wat? Het was uiteindelijk mijn moeder – zelf werkzaam in de zorg - die voorstelde om eens mee te lopen met een muziektherapeut.” Een gouden zet. Als enige conservatorium in Nederland dat de opleiding Muziektherapie aanbiedt, vond Sietse al snel zijn weg naar ArtEZ.
Jezelf goed leren kennen
De opleiding aan ArtEZ was volgens Sietse intens en tegelijkertijd heel erg leuk. Hij ontwikkelde zich niet alleen als muzikant maar groeide ook als persoon. “Die vier jaar in Enschede vlogen voorbij. Natuurlijk was het druk. Je volgt een conservatorium- en een therapieopleiding in een. Maar ik heb er ontzettend veel van geleerd.” De stages, vooral in de psychiatrie, gaven hem waardevolle inzichten. “In zo’n intensieve setting leer je jezelf pas echt goed kennen. Ik merkte dat ik steeds sterker in mijn schoenen begon te staan en beter om kon gaan met moeilijke situaties. Je werkt soms toch met heftige doelgroepen die vaak complexe problematieken hebben.”
Muziektherapeut én muzikant
Hoe zijn dagen er tegenwoordig uitzien? Allesbehalve eentonig. Sietse is drie dagen per week werkzaam als muziektherapeut bij STEVIG, een instelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking en (forensische) psychiatrische- en/of gedragsproblematiek. Daarnaast is hij muzikant bij een militair orkest en ook werkzaam bij een specialistische GGZ-instelling, wederom als muziektherapeut. Sietse: “Het klinkt misschien druk, maar ik werk nog steeds ‘gewoon’ veertig uur per week. Het is juist de afwisseling die het zo leuk maakt, elke dag is anders. Wat ik nu doe is een mooie combi van werken als muziektherapeut en als muzikant.”
Een deel van zijn cliënten bij STEVIG zijn forensisch, wat inhoudt dat hij mensen behandelt met psychiatrische- en/of gedragsproblemen die ook een strafbaar feit hebben gepleegd. Een boeiende doelgroep, volgens hem. “Ik vind de psyche van de mens sowieso heel interessant. Muziek roept herinneringen en emoties op die je bij alleen praten niet zo snel voelt, zeker bij cliënten met een licht verstandelijke beperking. Bij sommige cliënten begint het met receptieve muziektherapie: we luisteren samen naar specifieke muziek. Bij anderen werk ik meer met actieve muziektherapie, waarbij we zelf muziek maken. Het is fascinerend om te zien wat de instrumentkeuze en de muzikale improvisatie zegt over iemands alledaagse gedrag en thematiek.”
Sietse in zijn rol bij Defensie
Tamboer in militair orkest
Naast zijn werk als muziektherapeut vervult Sietse één dag per week een bijzondere rol bij Defensie. Als tamboer in een militair orkest speelt hij een belangrijk onderdeel in ceremoniële gebeurtenissen. “Het is een hele andere wereld en je komt op de meest bijzondere plekken,” legt hij uit. “De mooiste dienst die ik tot nu toe heb gedaan was in Normandië, tijdens de D-Day herdenking. Het was zó indrukwekkend, ik vond het een enorme eer om daar bij te zijn. Dat soort dagen vergeet je als muzikant niet meer.”
“Kijk ik terug, dan zou ik precies dezelfde keuzes hebben gemaakt”
Kijkt Sietse nu naar zijn leven, dan had hij niet verwacht dat hij zou staan waar hij nu staat. “Toen ik begon met de opleiding wist ik niet waar ik terecht zou komen. Maar ik geloof erin dat alles loopt zoals het moet lopen. Kijk ik terug, dan zou ik precies dezelfde keuzes hebben gemaakt.” Volgens hem biedt de opleiding genoeg mogelijkheden om erachter te komen welke doelgroepen je aanspreken om mee te werken als muziektherapeut. “Ik zou ook echt aanraden – vooral als je nog twijfelt – om mee te lopen met een muziektherapeut om het vak van dichtbij te ervaren. En pak tijdens de opleiding de kansen die je worden aangereikt. Proef van doelgroepen, probeer dingen uit en kies eventueel voor een specialisatie. Vaak is goed zijn in één ding veel waardevoller dan van alles een beetje kunnen.”
Volgens Sietse groeit het aantal vacatures voor muziektherapeuten. “Er is genoeg werk,” vertelt hij. “Vacatures zitten vaak verspreid door het hele land en daarbuiten. Na je opleiding kun je direct aan de slag.”
Volg Sietse