Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Student Eleni Christofi uit Cyprus vond in Enschede haar passie

  • Muziek

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Eleni Christofi al een heel leven achter de rug. Op haar 18e verhuisde de finals student van haar geboorteland Cyprus naar Nederland om Muziektherapie te studeren aan ArtEZ Conservatorium in Enschede. En alsof deze stap nog niet groot genoeg was, liep ze tijdens haar studie ook nog eens vier maanden in haar eentje stage op Curaçao. “Ik moest weer bij nul beginnen.”

Eleni: ‘In het ziekenhuis op Curaçao ervaarde ik hoe belangrijk het is om iets te kunnen bereiken in één sessie'
Eleni: ‘In het ziekenhuis op Curaçao ervaarde ik hoe belangrijk het is om iets te kunnen bereiken in één sessie'

Ze is gek op muziek maken, maar het muzikantenbestaan is niets voor haar. Ze wil mensen helpen, haar talent inzetten voor een ander. Op haar veertiende wist Eleni Christofi al welk beroep haar op het lijf geschreven was: muziektherapeut. Vier jaar later pakte ze haar koffers en besloot voor haar opleiding naar Nederland te verhuizen. “Op Cyprus zitten een paar heel goede universiteiten, maar nergens wordt muziektherapie aangeboden”, legt Eleni uit. “Ben je op Cyprus geboren, dan is het overigens heel normaal om te verhuizen voor je studie. Veel jongeren vertrekken naar Griekenland of elders in Europa.”

 

Mijn kwaliteiten en positieve en negatieve kanten, alles kwam tijdens mijn opleiding aan bod.”

Ze besloot eerst een jaar Nederlands te volgen, alvorens ze koos voor de opleiding Muziektherapie op ArtEZ. Een beslissing waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. “Weet je ik zo mooi vind? Dat in het laatste jaar van de opleiding álles samenkomt waar je de jaren ervoor zo hard voor hebt gestudeerd. In het vierde jaar kwam ik erachter waarom we bepaalde vakken moesten volgen. Soms dacht ik: waar heb ik dit voor nodig, dat ga ik nooit gebruiken. Nu denk ik daar toch heel anders over.” Omdat muziektherapie bijdraagt aan de gezondheid en ontwikkeling van mensen, worden studenten tijdens de studie ook continu geconfronteerd met zichzelf. Eleni: ‘Je denkt dat je jezelf goed kent, maar dat blijkt dan toch tegen te vallen. Mijn kwaliteiten en positieve en negatieve kanten, alles kwam tijdens mijn opleiding aan bod.”

Vanaf de grond opgestart

Ze is gek op reizen. Dat Eleni in het vierde jaar dus groen licht kreeg voor een buitenlandse stage, kwam heel mooi uit. “Vanaf het eerste jaar wilde ik al naar Curaçao”, vertelt ze. “Ik ben natuurlijk op Cyrpus geboren en hou wel van de zon, haha. En op Curaçao is het altijd zomer.” Tijdens de vier maanden op het paradijselijke eiland werkte Eleni met verschillende doelgroepen. “In het Music Therapy Center Curaçao werkte ik vooral met kinderen met ADHD en autisme. Ook liep ik stage op de kinderafdeling van het algemene ziekenhuis, waar ik muziektherapie vanaf de grond heb opgestart. Verder zat ik ook op de PAAZ-afdeling en was ik actief bij een psychiatrische kinderkliniek. Allemaal heel goed voor mijn ervaring en cv.”

Tijdens de vier maanden op Curacao werkte Eleni met verschillende doelgroepen

Waar ze in Nederland een tweede leven had opgebouwd met een studie, vrienden en haar hondje, moest ze op Curaçao weer vanaf nul beginnen. Eleni: ‘Ik was weer alleen, maar vond dat helemaal niet erg. Het is goed voor je eigen ontwikkeling. Natuurlijk had ik een mentor die mij begeleidde, maar als vierdejaars moet je ook dingen alleen doen. Een nieuwe cultuur, andere mensen, ik vond het echt een verrijking.” Of ze weleens teruggaat naar haar eigen paradijselijke eiland? Jazeker, klinkt het. “Zo’n twee keer per jaar. Vooral om mijn familie en vrienden weer even te zien, die mis ik wel.”

Songwriting in één sessie

Mede omdat ze haar diploma voor akoestisch gitaar al op Cyprus heeft gehaald, koos ze tijdens de opleiding voor klassiek gitaar als hoofdinstrument. “Ik hou wel van een uitdaging”, lacht Eleni. “En klassieke muziek vind ik ook heel mooi, dus heel fijn dat ik de kans kreeg om dit verder te ontwikkelen." Voor haar finals heeft ze een scriptie geschreven over haar eigen methode: songwriting in één sessie. Eleni: ‘In het ziekenhuis op Curaçao ervaarde ik hoe belangrijk het is om iets te kunnen bereiken in één sessie. Je weet namelijk nooit zeker hoe lang een kind blijft. Heel vaak was ik bij een cliënt ergens aan begonnen, en dan was hij of zij de volgende dag ineens weg. Ik kon mijn sessies dan niet goed afsluiten.” Eleni ontwikkelde een methode waarbij ze samen met het kind in één sessie een lied schrijft. Het kind mag een thema kiezen en vervolgens woorden bedenken die passen binnen dat thema. “Daarna maken we zinnen en voegen we vervolgens muziek toe”, legt Eleni uit. “Aan het einde van de sessie heeft het kind dan zijn of haar eigen liedje gemaakt.”

Toekomst ligt op Cyprus

Naast haar scriptie heeft ze met haar klasgenoten ook een muzikale eindproductie bedacht. Onder de noemer ‘Op eigen benen’ nemen de studenten bezoekers mee op een muzikale reis van hen als mens, muzikant en muziektherapeut. “De storyline laat onder andere onze groei in verschillende levensfasen zien en groei binnen de muziek. Ook dat wordt heel erg tof.”

Wat haar plannen zijn als ze ArtEZ Conservatorium Enschede achter zich heeft gelaten? Reizen, natuurlijk. “Ik wil mijn expertise graag in verschillende landen inzetten”, vertelt Eleni. “Mijn specialisatie is het ziekenhuis, dus daar ga ik me vooral op richten.” Wat nog best wel een uitdaging is, geeft ze toe. “Muziektherapie is nog relatief onbekend en veel ziekenhuizen hebben er dan ook geen budget voor. Daar ga ik me zeker hard voor maken.” Ook keert ze ooit weer terug naar Cyprus. “Daar ligt uiteindelijk mijn toekomst. Cyprus heeft op dit moment maar heel weinig muziektherapeuten. Ik wil straks graag mijn bijdrage gaan leveren aan het eiland.”

“Ik ben natuurlijk op Cyrpus geboren en hou wel van de zon. En op Curaçao is het altijd zomer”

 Volg Eleni