Lisanne Peters: “Met de startersvoucher kon ik mijn bedrijf verder uitbreiden”
- Beeldende Kunst
- Vormgeving
Ze studeerde in 2023 af bij ArtEZ, maar de achtergrond van Lisanne Peters (26) ligt in een heel andere hoek: biomedische wetenschappen. De creativiteit die ze tijdens deze studie miste, vond ze gelukkig wel bij de opleiding Product Design aan de academie voor Art & Design in Arnhem. In het tweede jaar richtte Lisanne het bedrijf SymbioMatter op, en ontving daarvoor een startersvoucher van 2500 euro. Het geld gebruikte ze om haar onderneming verder uit te breiden. Hoe gaat het nu met haar?
“Goed!”, lacht Lisanne. “We zitten nu middenin het proces van patentaanvragen, dus dat geeft wel aan dat we vernieuwend bezig zijn.” Met haar bedrijf SymbioMatter ontwikkelt ze Symbiofoam, oftewel: materiaal dat plastic moet gaan vervangen. En dat is heel erg nodig, vindt Lisanne. “Plastic wordt gemaakt van fossiele brandstoffen waardoor het heel lang meegaat, moeilijk af te breken is en vaak op de vuilnisbelt belandt. Het foam dat wij hebben ontwikkeld is wel biologisch afbreekbaar en wordt gemaakt van natuurlijke producten.”
Idee pitchen
Tijdens haar afstudeershow werd Lisanne gescout voor de verkiezing Innovatiefste Student van Nederland. Toen ze die wedstrijd won, viel haar werk ook op bij het ArtEZ Business Centre (ABC) en werd haar geadviseerd om een aanvraag in te dienen voor een startersvoucher. Lisanne: “Zij merkten op dat ik naast mijn studie al een bedrijf had. Via het ABC kwam ik vervolgens in contact met Cily, die me wees op de startersvoucher van 2.500 euro. Zo kwam het balletje aan het rollen.”
Omdat ze al bezig was met SymbioMatter, was het voor Lisanne niet de eerste keer dat ze een businessplan moest schrijven. Ook het pitchen van haar idee had ze al vaker gedaan. “Maar ik zag elk moment wel als een nieuwe kans om te leren. Het aanvragen van de voucher zorgt er ook voor dat je een soort van gedwongen wordt om over je financiën na te denken. En dat is heel gezond. Geld is voor mij niet de grootste drijfveer, maar meer een middel om mijn bedrijf te laten bestaan en uit te bouwen. Je moet het ergens vandaan halen, en dan zijn investeringen, fondsen en subsidies natuurlijk heel erg welkom.”
Traditionele markt
De startersvoucher gebruikte Lisanne om SymbioMatter verder te professionaliseren. “Met het bedrag heb ik het product verder ontwikkeld, experts ingehuurd en vooral de promotie aangepakt. Zo stond mijn materiaal tijdens een expositie op de Milaan Design Week.”
Hoe Lisanne op het idee is gekomen van SymbioMatter? “Het viel me steeds meer op hoeveel plastic er wordt gebruikt en weggegooid. Het is zó inefficiënt. Plastic kun je niet goed recyclen, het laat toxische gassen vrij en er blijven microplastics achter. Met ons Symbiofoam bieden we een veel duurzamer alternatief.” Op de vraag of zoiets al niet bestond, antwoordt Lisanne: “Veel dingen zijn natuurlijk al eens bedacht, maar het is moeilijk om van natuurlijke materialen zacht schuim te maken. Daarnaast is de plasticmarkt heel traditioneel en wordt niet elke innovatie ondersteund. Terwijl ik zie dat dat wél nodig is.”
Verdienmodel
Een duurzaam materiaal ontwikkelen is één ding, maar het op de markt brengen, is iets anders. “Materiaalinnovatie duurt vaak vijf tot tien jaar voordat het breed wordt toegepast,” legt Lisanne uit. “Het is dus een langdurig proces, maar elke stap vooruit geeft mij opnieuw energie om hiermee door te gaan.” Of ze al kan rondkomen van haar onderneming? Ze knikt. “Gelukkig wel. Naast dat we met ons foam inmiddels wat betaalde projecten hebben opgezet, geef ik ook masterclasses, werk ik aan subsidies en heb ik een boek geschreven: SymbioMatter; A Biomaterial Guide. Overigens ook deels gefinancierd met de voucher.”
Kortom: Lisannes bedrijf is volop in ontwikkeling. “Ook al begon ik tijdens mijn studie al met SymbioMatter en hoefde ik de startersvoucher dus niet in te zetten om een kickstart te maken, heb ik er alsnog heel veel aan gehad. Ik raad andere studenten dan ook zeker aan om een aanvraag in te dienen, want je haalt er heel veel waardevolle leermomenten uit en je ontvangt natuurlijk een mooi bedrag waarmee je je bedrijf verder kan helpen.”
Samenwerken met concurrentie
Lisanne heeft met SymbioMatter een helder doel voor ogen: een wereld waarin duurzame materialen zoals Symbiofoam de norm worden. “Ik hoef niet per se marktleider te worden, maar ik wil dat mijn materiaal zichzelf bewijst en op grote schaal wordt gebruikt.” Samenwerken met haar concurrenten vindt ze ook belangrijk, mede omdat de nood ontzettend hoog is. “De plasticmarkt is al onze gezamenlijke concurrent, en je hebt veel mankracht nodig om samen het alternatief de wereld in te brengen. Maar ik geloof echt dat deze verandering mogelijk is.”
Volg Lisanne