Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Product Design-alumni Lennart en Casper: van studiegenoten tot studio-eigenaren

  • Vormgeving

Dat de opleiding Product Design Lennart Bras en Casper Notenboom veel meer heeft gebracht dan alleen een diploma, hadden ze vooraf niet zien aankomen. Vier jaar lang doorliepen ze samen hun studietijd en werkten ze zelfs aan elkaars projecten. Dat de twee dezelfde taal spreken en elkaar ook zonder woorden feilloos aanvoelen, leidde tot de oprichting van Studio met met in Arnhem. “Een tussenjaar nemen? Dat raden we iedereen af.”

Product Design-alumni Lennart en Casper: van studiegenoten tot studio-eigenaren

Lennart: “We dachten tijdens de opleiding al: besluiten we straks om voor onszelf te beginnen, dan staan we met z’n tweeën een stuk sterker.” En dat is ook echt zo, benadrukt hij. “We begonnen letterlijk vanuit de huiskamer en hebben recent ons eerste bedrijfspand gekocht. Een mijlpaal die mij heel erg heeft geholpen om mezelf serieus te nemen. Het is geen hobby meer. En eerlijk: dit hadden we samen niet kunnen bereiken zonder de opleiding.”

Een idee is gewoon een idee

Heeft een van hen een idee, dan snapt de ander direct wat hij bedoelt. Een snel krabbeltje op een stukje papier is voor buitenstaanders misschien hogere wiskunde, maar niet voor Lennart en Casper. “Wat ook meehelpt”, legt Casper uit vanuit hun nieuwe stek in Arnhem, “is dat we dezelfde werkhouding hebben. We zijn beiden heel open en transparant en houden niets voor onszelf. Een idee is gewoon een idee, het staat niet op iemands naam. Zo ging het ook al tijdens de opleiding.” Beiden kijken ze heel positief terug op hun studietijd. Casper: “Ik weet nog dat ik de werkplaatsen zag en dacht: zó, hier zie ik mezelf wel zitten. Ik vond het fijn dat het wat kleinschaliger was. Zo sta je veel meer rechtstreeks in contact met de docenten.”

Springplank naar werkende leven

Tijdens de opleiding werd al duidelijk dat de twee – eenmaal afgestudeerd – samen een bedrijf wilden opzetten. Op de vraag of je met een diploma Product Design al snel in het ondernemerschap terechtkomt, antwoordt Lennart: “Ben je na vier jaar klaar, dan is het niet zo dat er daarna drie opties bestaan waarmee je geld kan verdienen. Voor mij was de opleiding vooral een proces waarin ik mezelf als vormgever heb leren ontdekken. Daarna staat er eigenlijk nog heel veel open. Begin je voor jezelf, dan moet je nog steeds van alles uitzoeken. Hetzelfde geldt voor een baan in loondienst.”

Een tussenjaar zouden de twee dan ook niet snel aanraden. Casper: “Wij hebben direct doorgepakt. Doe je dat niet en stap je uit die werkmodus, dan is het denk ik heel moeilijk om daar weer in te komen.” “Je afstuderen is ook een springplank naar het werkende leven”, vult Lennart aan. “Je werkt ergens naartoe, hebt een expositie, spreekt veel mensen, daarna een pauze nemen lijkt me niet handig.” Als je bezig blijft, dan zien mensen je en wordt erover je gepraat, vinden de twee. “Wees zichtbaar en waag je ook eens aan een project dat niet direct heel veel geld oplevert. Je bent in ieder geval iets aan het doen en je leert ook dingen die tijdens de opleiding niet per se aan bod kwamen.” Casper: “Maar hou het wel binnen de perken, want soms zijn er ook mensen die het net iets té handig vinden dat je dingen doet voor een klein budget.”

Ons enthousiasme voor een opdracht staat hoger dan het uurtje-factuurtje-verhaal. Daarom nemen we beiden ook niet snel het woord ‘ondernemen’ in de mond.”

Wat ontwerpstudio met met zo bijzonder maakt, is de combinatie tussen vormgeven en maken. Lennart: “Er zijn heel weinig ontwerpers die zelf ook producties draaien. Soms lopen we door het museum in onze werkoveralls en dan worden we door bezoekers aangezien voor schilders, haha.” Dat hard werken loont, bewijst de mooie klantenkring die de twee inmiddels hebben opgebouwd: van tentoonstellingen en exposities in musea tot de inrichting van winkelpanden van Guts & Gusto en de VVV kantoren in Utrecht en Arnhem. Casper: “Die variatie vinden we leuk. We hebben ook met al onze opdrachtgevers een goeie band. Dat komt mede omdat ons enthousiasme voor een opdracht hoger staat dan het uurtje-factuurtje-verhaal. Daarom nemen we beiden ook niet snel het woord ‘ondernemen’ in de mond. Het klinkt misschien cliché, maar voor ons is dit echt een passie.”

Omdat ze nu vooral op opdrachtbasis werken, lonkt een eigen label soms ook. “Tussen de ontwerpen die we maken zitten ook meubels die we prima op grote schaal zouden kunnen uitbrengen”, zegt Lennart. “Dat we bijvoorbeeld iets ontwerpen dat vervolgens in honderd musea komt te staan.” Of de twee – naast een eigen label - nog meer ambities hebben? Casper: “Natuurlijk is verder groeien altijd mooi. Maar dan blijft er wel minder tijd over om samen te werken. Als je wil blijven doen wat je leuk vindt én kwaliteit wil behouden, dan zit er misschien een limiet aan het aantal projecten dat je op jaarbasis kan aannemen.”

Zeeën van tijd om te experimenteren

Kijken ze terug op hun beginjaren bij ArtEZ, dan zijn er een aantal dingen die ze toch anders zouden hebben aangepakt. Casper: “Ik was 28 toen ik begon aan Product Design, dus voor mij voelde het een beetje als een laatste kans, waardoor ik het heel serieus nam. Nu denk ik: ik had best wat meer mogen ontspannen en niet zoveel druk hoeven voelen om geen fouten te maken.” Lennart knikt. “Het is een opleiding, geen opdrachtgever. Niet alles hangt er vanaf, dus probeer dingen. Je kunt op de academie alle kanten op en je hebt zeeën van tijd om te experimenteren. Eenmaal afgestudeerd is die luxe er niet meer, dat besef krijg je pas als je klaar bent.” En laat jezelf zien, zegt Lennart. Ook na je studie. “Anders vinden mensen je niet. Het is best spannend om de wereld kennis te laten maken met je werk, maar wees vooral heel erg trots op wat je doet.”