Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Bibi loopt stage binnen haar eigen bedrijf Bugbatches

  • Vormgeving

Waarom zou je kunst alleen aan de muur hangen? Is het niet veel leuker wanneer je kleine kunstwerkjes op je kleding zou kunnen dragen? Met die gedachte begint Bibi Anker (21) met het ontwerpen en verkopen van pins. Tijdens het derde jaar van haar opleiding Comic Design krijgt ze kans om stage te lopen bij haar eigen bedrijf Bugbatches, de plek waar haar hart ligt.

Bibi loopt stage binnen haar eigen bedrijf Bugbatches

Al voordat ze begon aan haar opleiding Comic Design, runde Bibi haar bedrijf Bugbatches. Ze maakte op dat moment voornamelijk pins (metalen broches) met haar eigen ontwerpen. Haar stijl omschrijft ze als 'silly en kleurrijk’. Hoewel de zaken goed gaan, drukte Bibi aan het begin van haar studie op de pauzeknop. Ze sloot haar webshop om zich twee jaar lang volledig op haar academiewerk te storten. Aan die pauze kwam een einde toen Bibi de kans kreeg om via het SLIEB (Stagelopen In Eigen Bedrijf)-programma haar tijd volledig in Bugbatches te steken.


Investerdeers uit alle hoeken van de wereld

Via crowdfunding harkte Bibi in 2020 haar startkapitaal voor Bugbatches binnen. Investeerders kwamen, en komen, vanuit alle hoeken van de wereld. Bibi: “Ik verzond mijn pins al snel naar Amerika, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Te gek dat ze daar met mijn designs rondlopen.” En dan gaat het snel. Bibi begon met 400 volgers op Instagram en 550 op TikTok, inmiddels zijn dat er in totaal 13.000. En naast pins maakt ze nu ook sokken, posters, tassen en clips.

Bezig met bedrijfsdoelen

Toen haar derde studiejaar begon, twijfelde Bibi nog over haar stageplek: “Ik wilde eigenlijk stagelopen bij Jeroen Funke, omdat dat goed zou zijn voor mijn verhalende ontwikkeling. Maar hij had het te druk om een stagiair goed te begeleiden. Ik speelde net met het idee om mijn stage bij een tatoeëerder in te gaan vullen, toen de mail van het ArtEZ Business Centre (ABC) binnenkwam. Daarin werd uitgelegd wat SLIEB inhield. Tijdens de stage volg je het LevelUP!-programma bij Saxion én ga je bezig met je eigen bedrijfsdoelen. Ik dacht: dat past perfect bij mij.”

Naar veel aspecten had ik alleen nog gekeken als kunstenaar, en niet als bedrijfseigenaar.”

Aantal volgers en omzet laten groeien

Het creatieve gedeelte en het businessdeel van Bibi’s onderneming liggen soms ver uit elkaar: “Naar veel aspecten had ik alleen nog gekeken als kunstenaar, en niet als bedrijfseigenaar. Dat laatste leer ik nu, doordat we tijdens LevelUP! onderwerpen behandelen zoals marketing, netwerken, branding en sales. Die pas je toe op je eigen doelen. Die van mij hebben betrekking op het laten groeien van mijn volgers en omzet.” Het programma werpt zijn vruchten af, want Bibi haalde met haar tweede kickstarter 5.382 euro op in twintig dagen. Daarmee kan ze aan de slag met het maken van nieuwe producten.

Bibi omschrijft haar stijl als 'silly en kleurrijk'.

“Ontwikkel eerst jezelf”

Juist omdat ze niet met Bugbatches bezig was tijdens het eerste deel van haar studie, heeft de opleiding Comic Design haar bedrijf goedgedaan, vindt Bibi: “Comics maken is iets anders dan pins ontwerpen, maar ik heb dezelfde principes over storytelling kunnen toepassen op mijn producten. Kleurgebruik, vormtaal en alles wat je nodig hebt om visueel sterke kunst te maken, leerde ik tijdens Comic Design. Maar de opleiding heeft me voornamelijk geholpen met groeien als persoon. Wanneer je je persoonlijk ontwikkelt, ontwikkelt je kunst met je mee.”

De eerste twee jaar van de studie is een unieke periode waarin je de tijd krijgt om veel te ontdekken over jezelf en je maakproces. Houd je dan vooral niet bezig met wat wel of niet verkoopt.”

Haar tip voor andere ondernemende kunststudenten is dan ook: ontwikkel eerst jezelf, en dan pas je bedrijf. Bibi legt uit: “Als je naar de kunstacademie gaat, is het belangrijk dat je autonoom werk gaat maken. De eerste twee jaar van de studie is een unieke periode waarin je de tijd krijgt om veel te ontdekken over jezelf en je maakproces. Houd je dan vooral niet bezig met wat wel of niet verkoopt. Je hebt die autonome basis nodig. Focus je eerst op je academiewerk.”

Ook een parttime baan

Nu Bibi zich een half jaar volledig op haar eigen bedrijf heeft kunnen storten, heeft ze een verrassend inzicht opgedaan: ze wil na haar afstuderen niet voltijd in haar eigen bedrijf aan de slag. Het is een keuze uit zelfbescherming, want anders zou Bibi naar eigen zeggen 24/7 doorbuffelen: “Met Bugbatches betaalbare en draagbare stukjes kunst maken, dat blijft mijn missie. Daar kan ik onbeperkt mee bezig zijn. Om 5 uur stop ik echt niet met mails verzenden of voorraad bestellen en vergeet ik dat ik ook tijd voor mezelf moet overhouden. Ik vind ondernemen gewoon ontzettend leuk! Ik ga Bugbatches zeker doorzetten, maar ik neem daarnaast ook een parttime baan, omdat ik een vast dagschema fijn vindt. Dat is een waardevolle les die ik tijdens mijn stageperiode over mezelf heb geleerd. Als ik dit had moeten uitvogelen na mijn studie, was het een stuk lastiger geweest.”

Volg Bugbatches

Meer dan de helft van de studenten start na hun opleiding als zelfstandige. Om deze overgang alvast te vergemakkelijken, biedt ArtEZ in samenwerking met Saxion een speciaal begeleidingstraject aan. Via het ArtEZ Business Centre kunnen studenten al tijdens hun opleiding stagelopen binnen hun eigen bedrijf. Ze werken aan hun onderneming en krijgen begeleiding van ervaren docenten en coaches. Bovendien delen ze ervaringen met andere student-ondernemers. Klik voor meer informatie.