Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

De duurzame potentie van zilt zeegras

  • Vormgeving

Tot ongeveer een eeuw geleden werd in Nederland zeegras geoogst voor verschillende toepassingen. Inmiddels is zeegras bijna volledig verdwenen. Maar hier lijkt verandering in te komen. “Tegenwoordig hebben we weer veel met water te maken, waardoor deze technieken en deze kennis weer relevant worden. We waren geïnteresseerd om te onderzoeken of deze plant deel zou kunnen uitmaken van een nieuw materieel ecosysteem. Een duurzaam materieel ecosysteem. En welke ontwerptoepassingen mogelijk zijn," vertelt Michelle Baggerman. Samen met product design student Lisanne Peters onderzocht zij de duurzame toepassing van zeegras in design. 

De duurzame potentie van zilt zeegras

Michelle is onderzoekscoördinator van het project “Van zeegras tot duurzame textieltoepassing” waarin de mogelijkheden worden onderzocht om zeegras toe te passen voor een duurzame waardeketen. "Ontwerpers hebben veel interessante en nieuwe perspectieven die we goed kunnen gebruiken in onderzoek. Dit maakt het een krachtige samenwerking," zegt Michelle.

Oude kennis, nieuwe ideeën

Lisanne Peters zit in haar vierde jaar van de Bachelor Product Design en is een van de studenten die meedoet aan dit onderzoek. “Ik vind het heel belangrijk om als productontwerper te weten welke materialen je gebruikt en waar ze vandaan komen. En wat is een betere manier om dit te bereiken dan door zelf de materialen te maken”, vertelt Lisanne in de video. Voor Lisanne is het cruciaal om als ontwerper te experimenteren. Ze benadrukt dat innovatie juist zo ontstaat: "Het is kennis hebben over iets ouds en er iets nieuws mee creëren."

Dit project resulteerde in een online publicatie genaamd “Exploring seagrass for sustainable design”. Deze online publicatie is vrij toegankelijk via ArtEZ Press. In de publicatie lees je wie hieraan gewerkt heeft, wat de eerste vragen waren die aangepakt moesten worden, welke stappen zijn gezet en welke studenten hierbij betrokken waren om dit tot een succes te maken. “Ik denk dat dit absoluut de toekomst is. We moeten samenwerken', zegt Michelle. “Want niemand kan zoiets in zijn eentje doen. Een individuele ontwerper kan nooit zo ver en zo breed gaan als wat wij bereikt hebben met een groep.”

Bekijk de video over dit bijzondere onderzoeksproject hier: 

Over het lectoraat Tactical Design

In dit lectoraat worden ontwerpers uitgedaagd om na te denken over hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzame en inclusieve toekomst. Omdat het voor een enkele ontwerper onmogelijk is om alle kennis te hebben die nodig is om een sociaal en ecologisch duurzame toekomst te creëren, is er een samenwerking nodig met verschillende wetenschapsdomeinen, overheden, bedrijven, maatschappelijke instellingen en zelfs burgers. Ontwerpers moeten ook hun eigen visuele verbeeldingskracht gebruiken om concrete materialen te creëren met als doel de toekomst te veranderen.

Bezoek de website van het lectoraat