Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Andrea stelt al breiend de vraag: waarom is kunst meer waard dan ambacht?

  • Dans
  • Theater

Andrea van der Kuil zit op een bankje buiten in Arnhem te breien. Ze heeft de master Performance Practices gedaan en met haar afstudeerwerk wil ze handwerk naar de publieke ruimte brengen. Handwerken wordt over het algemeen beschouwd als vrouwenwerk. Het wordt gezien als minder waardig dan kunst, net zoals vrouwen meestal als minder waardig worden gezien dan mannen. Ik wilde met dat idee van waarde aan de slag.”  

Andrea van der Kuil die breidt tijdens haar afstudeerperformance. Film still uit video
Andrea van der Kuil die breidt tijdens haar afstudeerperformance. Film still uit video

Andrea wil mensen laten nadenken over hoe ze waarde toekennen aan ambacht, het vrouwenlichaam, en het proces van handwerken. Voor haar eindvoorstelling loopt Andrea twaalf uur lang al breiende door Arnhem. “Ik ontrafel al lopende door de stad al het breiwerk en breng ik het met een punchnaald aan op een jurk die ik dan zal dragen. De reden daarvoor is om de waarde van iets ter discussie te stellen. Hoeveel waarde kennen we toe aan dit breiwerk, wat gebeurt er met die waarde als we alles weer loshalen en vervolgens met een punchnaald weer toepassen op een andere manier,” vertelt ze. Ze hoopt dat mensen zich gaan afvragen waarom ze daar zit te breien, wat dat voor hen betekent, en dat ze hopelijk ook hun opvatting van waarde gaan herzien.

"Ik heb mijn artistieke stem gevonden"

Andrea vertelt dat ze aan deze masteropleiding was begonnen omdat ze haar stem als kunstenaar wilde vinden. En dat ze geslaagd zou zijn als ze een proces en een werkwijze gevonden heeft dat bij haar past. En dat is gelukt. “Ik heb nu vertrouwen in mijn kunstenaarschap. Voor mijn gevoel heb ik mijn artistieke stem gevonden, en een werkwijze waar ik helemaal verliefd op ben.”

Performance Practices: werken aan jezelf én het werkveld

De masteropleiding Performance Practices bij ArtEZ heeft vijf specialisaties: Choreografie, Theater Practices, Performance Art, De-disciplined Body en Digitale Performances. Kies uit een breed aanbod van keuzevakken en stel je eigen onderzoeksprogramma samen. Je zit in een team van ervaren docenten en inspirerende gastdocenten uit het internationale werkveld van de uitvoerende kunsten. En je werkt zowel aan je eigen ontwikkeling als ook aan je bijdrage aan de verdere ontwikkeling van performance. Deze masteropleiding is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee opgenomen in de Keuzegids masters 2022.

Meer info over de master Performance Practices

Volg Andrea

Instagram