Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Waar de Schapen Heen Gaan

  • Schrijven

In het eerste jaar van Creative Writing krijg je heel veel vakken, om je helemaal onder te dompelen in de wereld van schrijven. Eén van die vakken is Programma Maken, waarbij je onder docentschap van Hannah Chris Lomans leert hoe je een literair evenement organiseert. Lisia, één van de studenten, vertelt hoe het is om het literaire evenement, 'Waar de Schapen Heen Gaan', te organiseren met haar klas.

Waar de Schapen Heen Gaan

Lisia: “We moesten from scratch een literair evenement organiseren. Dus we begonnen met brainstormen over een thema. In eerste instantie kwamen we uit op het onderbewuste. Nadat we dit thema vaststelden, zijn we in drie groepen verdeeld: een programma-, productie- en pr-groep. Die drie groepen regelen alles wat daarbij hoort. Productie regelt locatie, materialen en de verdeling van het geld. PR zorgt ervoor dat het evenement onder de aandacht wordt gebracht. De programmagroep, waar ik bij hoor, regelt het inhoudelijke aspect van het programma en moet contact leggen met de sprekers.

Slaapcyclus als inspiratie

Wij, de mensen uit de programmagroep, waren als eerste aan zet om het idee te specifiëren. We hebben bedacht om een programma te maken met de slaapcyclus als inspiratie. Het programma heeft als vorm dat verschillende sprekers meerdere keren optreden om zo verschillende slaapcycli aan te geven: alle sprekers komen drie keer aan bod, gedurende de avond.

Een slaapcyclus bestaat uit verschillende delen en zo hebben we de sprekers uitgekozen. We hebben het concept thematisch vormgegeven en laten de schrijvers vrij om binnen dat aangegeven thema te werken:

  • Als je in slaap valt begin je in de sluimerfase. Geïnspireerd door deze fase gaat Rosa Vlogman optreden, zij is alumnus van Creative Writing. Rosa heeft een performance waarin meditatie voorkomt. Je wordt als publiek rustig, alsof je bijna in slaap gaat vallen.
  • Vervolgens zou je dan in slaap gevallen zijn (we hopen natuurlijk dat het publiek niet echt in slaap valt, haha). Als tweede fase kom je in de lichte slaap. Je bent in die fase nog redelijk alert en kunt wakker worden. Koen Frijns komt dan met een energieke performance. Het leek ons een mooie onderbreking van die eerste toon.
  • Voor de diepe slaap hebben we Suzanne Reedijk gevraagd. Zij is ook alumnus en heeft een voordracht over het gevoel van die slaapfase.
  • Ten slotte komt de REM-slaap, ook wel de droomslaap genoemd. Asha Karami heeft heel veel droomnotities die zij heeft uitgebracht en waarmee zij optreedt. Asha gaat letterlijk een droomdagboek voordragen.

Muziek

Verder wilden we iets met muziek doen, dus we hebben Felix Draisma, tweedejaars student Muziektheater, gevraagd om te spelen in de avond. Hij componeert muziek. Ik leerde hem kennen tijdens het interdisciplinaire project Pleasure Island.

Verrassing

Er was ook een verrassing: één van mijn klasgenoten deed iets op het podium. Bekijk hier de videoimpressie:

 

Het voelt professioneel om het allemaal zelf te regelen."

Het was leerzaam om dit te organiseren, omdat je op een andere manier met je klasgenoten samenwerkt. Je houdt je bezig met dingen regelen in plaats van het reageren op elkaars teksten. Je leert veel over initiatief nemen en taakverdeling.

Lisia over haar opleiding Creative Writing

Het eerste jaar is goed bevallen. We hebben een fijne klas en zijn supportive naar elkaar. We zijn eerlijk in onze feedback, maar laten ook ons enthousiasme over elkaars werk merken. Na veel verschillende vakken – reportages, gedichten, korte verhalen, beeldend werk, literatuurgeschiedenis - te hebben gevolgd, kiezen we vanaf volgend jaar steeds meer ons eigen pakket met vakken en projecten. We hebben veel samengewerkt en ook zelf geschreven.

Het is alleen maar leuk om met eigen tekst voor het publiek te staan."

Ik was altijd aan het schrijven, maar ik had nooit gedacht dat ik daar op deze manier verder mee wilde, omdat ik een theaterachtergrond heb. Ik kwam er na mijn vooropleiding Theater in Weesp bij de toneelschool-audities op diverse scholen niet doorheen, maar ik ben blij dat ik alsnog een creatieve opleiding kan doen. Bij Creative Writing krijg je vakken zoals toneelschrijven én je hebt alsnog de mogelijkheid om op te treden, bij bijvoorbeeld spoken word-avonden.

De docenten zijn zelf schrijvers die ook lesgeven. Dat is heel fijn. Zij zijn toekomstige collega’s en nemen ons serieus. Het is fijn om te merken dat de docent niet per se meer autoriteit of kennis heeft dan wijzelf.

Het is de bedoeling dat je experimenteert. Je hebt zo veel vakken en vaste opdrachten in het eerste jaar. Er is heel veel vrijheid. De opdrachten zijn een aanzet om zelf werk te maken.”

Mijn tip voor eerstejaars studenten: houd plezier in het schrijven. Geef je eigen draai aan de opdrachten. Je bent niet voor de docent aan het schrijven, maar voor jezelf.”