Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Schrijf wat je graag zou willen lezen

  • Schrijven

Het afstudeerproject van Marc Mens is zo conventioneel dat het onconventioneel lijkt. Waar veel studenten van de bacheloropleiding Creative Writing in Arnhem kiezen voor het multidisciplinaire, schrijft Marc een roman. Het boek gaat over een jonge, Indische vrouw die begin jaren zestig terugkeert naar het eiland van haar voorouders. Als haar geest daar begint te ontsporen, ontspoort het eiland mee. Marc vertelt over zijn inspiratiebronnen, de begeleiding vanuit ArtEZ en zijn toekomstplannen.

Marc Mens
Marc Mens

“Het is een magisch-realistisch verhaal. Ik lees nu veel Indische literatuur, Marion Bloem bijvoorbeeld, maar vroeger las ik veel Stephen King. Er zit misschien zelfs wel iets van Carrie in dit boek, over hoe innerlijke conflicten zich op een bovennatuurlijke manier kunnen gaan uiten.” Marc geeft aan dat sommige personages die hij tegenkomt in de Indische literatuur stereotypes zijn. “Aziatische vrouwen worden zo vaak neergezet als stille, onderdanige poppetjes. Daar speel ik in de roman mee, door overdreven karikaturen te maken. Het is ook een maatschappelijk boek, wat dat betreft: ik gebruik de geschiedenis, de discriminatie vanuit het Westen, de discriminatie die er onderling in Indië kon leven.”

Wayang-voorstelling Marc Mens

Kiezen voor de bachelor Creative Writing

“Ik vond het als kind al leuk om dingen te verzinnen en verhalen te vertellen. Ook heb ik schrijven altijd leuk gevonden en met dat idee ben ik ooit begonnen aan een opleiding Journalistiek. Maar ik had daarna nog geen zin om te gaan werken. Toen stuitte ik via een kennis op Creative Writing bij ArtEZ. De keuze om deze studie te gaan volgen was snel gemaakt.” Tijdens de opleiding maakte Marc verder kennis met de romankunst en in het bijzonder Indische literatuur. Het afstudeerproject van Marc kun je gerust representatief noemen voor zijn toekomstplannen. “Ik wil wel boeken blijven schrijven. Ik merk dat ik daar veel uit haal. Ik denk ook dat het een oeuvre wordt van het soort boeken als ik voor mijn afstuderen schrijf: magisch realisme in combinatie met historische gebeurtenissen.”

Inzoomen op het ongemakkelijke

Marc wordt in het schrijfproces ook ondersteund door een begeleider, die ook afstudeerde aan Creative Writing en inmiddels al een aantal jaar lesgeeft in proza / personage maken. “Ik heb een alumnus gekozen, die zelf ook schrijft. Die leest elke keer alle versies en geeft dan feedback. Dan blijkt dat de stukken die je schrijft waarvan je denkt, wat spannend dat iemand dit gaat lezen, vaak de beste stukken zijn.” Zijn begeleider heeft hem geleerd om juist in te zoomen op scènes waar het eigenaardig en ongemakkelijk wordt. “Dat zijn vaak juist de momenten waarover mensen graag willen lezen, en waar ze zich in herkennen.”

Tip voor jonge schrijvers

Voor jonge schrijvers heeft Marc eigenlijk maar één tip: “Lezen, heel veel lezen. Ik ken best veel jonge schrijvers die weinig lezen. Maar het is zo belangrijk dat je weet wat er al is. Zo leer je te schrijven wat je graag zou willen lezen.”

Meer over de bacheloropleiding Creative Writing

Volg Marc

Instagram