Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ouwe Kusserd en muziektherapiestudent Christian Maliy verspreiden de liefde

  • Muziek

Muziek als instrument om anderen te helpen bij hun uitdagingen, dat is waar het allemaal om draait bij de opleiding Muziektherapie. Hoe ziet dat er uit in de praktijk? En welke bijzondere doelgroepen kun je hiermee ondersteunen? Christian Maliy (26) zit in het vierde jaar van de opleiding: “Ik probeer met zo veel mogelijk verschillende doelgroepen te werken, en elke ervaring is weer anders.”

Christian Maliy
Christian Maliy

Christian vroeg zich van jongs af aan al af wat iemand motiveert om in beweging te komen. Door zijn open houding, muzikaliteit en wens om anderen te helpen is de combinatie van musicus en therapeut hem op het lijf geschreven. “Zingeving en verbinding vormen samen de belangrijkste basisbehoeften in het leven. Muziek maken kan helpen die zingeving te ontdekken. Het verbindt en doorbreekt de barrières van taal. Dat ik op deze manier anderen kan helpen vind ik echt geweldig.”

Mevrouw A.

Christian geniet dan ook vooral van alle ervaring die hij op doet, op de meest verschillende werkplekken. Vorig jaar maakte hij de theatervoorstelling Parki Party met Parkinsonpatiënten, huurde een woning bij een zorginstelling in ruil voor muziektherapie voor ouderen en deed waardevolle ervaring op tijdens zijn praktijkstage. Christian: “Een van mijn cliënten tijdens mijn stage was Mevrouw A. Ze heeft de ziekte van Huntington en woont op de zorglocatie van de instelling waar ik stage liep. Huntington is een zeldzame erfelijke hersenaandoening. De hersencellen sterven af, waardoor vaardigheden als praten, lopen en denken steeds moeilijker worden. In Nederland hebben ongeveer 1.700 mensen deze ziekte, dus het is niet vanzelfsprekend dat je als muziektherapeut met iemand werkt met de ziekte van Huntington. Ik heb me uiteraard vooraf verdiept in het ziektebeeld, samen met mijn docent Gezondheidsleer.”

In de flow

“De eerste ontmoeting met Mevrouw A. was direct een succes. We zijn allebei erg open en hadden echt een klik met elkaar. Mevrouw A. is ook nog eens muzikaal en creatief, dus we zaten al snel in de flow. Songwriting bleek goed te werken voor haar, en uiteindelijk schreven we bijna elke week wel een nieuw lied. Via deze liedjes kreeg mevrouw A. de kans haar gevoelens te structureren en te uiten. Het nummer ‘Ik houd van jou’ is gebaseerd op haar woorden en uitingen van liefde. Ze zei eens: ‘Als de corona voorbij is, kom ik achter je aan, en dan kus ik je’. Daar hebben we samen een lied van gemaakt. Ik heb haar leren kennen als een heel liefdevol persoon die altijd kussen en knuffels wil uitdelen. Haar zelfbedachte artiestennaam Ouwe Kusserd past dus ook echt bij haar, haha! Ze is trouwens niet écht achter me aangekomen hoor!”

 

Ik word nog beroemd!

“Het liedje opnemen was een spontaan idee, ik hou er van om nieuwe dingen uit te proberen en gelukkig kreeg ik die vrijheid. Mevrouw A. was ook wel te porren voor een videoclip en toen ze het resultaat zag zei ze stralend: ‘Ik word nog beroemd!’ Naar mijn idee was de video ook een belangrijk onderdeel van de therapie. Het geeft een gevoel van voldoening, en dus zingeving, om samen iets te creëren en dat ook te laten zien aan een breder publiek. Op deze manier bereik je ook andere mensen met Huntington en hun omgeving én verspreid je de positieve en liefdevolle boodschap van Mevrouw A."

Zo veel te ontdekken

Christian wil de komende tijd zoveel mogelijk praktijkervaring op doen, het liefst bij veel verschillende doelgroepen. Christian: “Ik ben bezig met een vervolg van de Parki Party. Bij het Punt voor Parkinson Twente gaan we een theatervoorstelling verzorgen, en ik wil graag een kleinkunstvereniging opzetten voor mensen met Parkinson. Ondertussen ben ik een nieuwe doelgroep aan het ontdekken: kinderen! Ik werk op dit moment met pleegkinderen, vluchtelingenkinderen en op een basisschool. Hier gaat ook weer een wereld voor me open, er valt nog zo veel te ontdekken!”

Meer info over de opleiding Muziektherapie

Volg Christian