Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Try Out
Menu Try Out

Studie

Studie

De opleiding Try Out is flexibel en geeft je de ruimte om je eigen richting te kiezen. Samen met docenten, kunstenaars en je medestudenten werk je in een open en onderzoekende omgeving. Je leert door te experimenteren en samen te werken. De docenten begeleiden je bij het vinden van jouw eigen creatieve proces en helpen je groeien als kunstenaar.

Wat leer je bij Try out?

In vier jaar tijd leer je bij Try Out hoe je kunst en creativiteit kunt inzetten om een verschil te maken in de samenleving. Je leert omgaan met creatieve blokkades en krijgt de ruimte om jouw eigen proces en stijl te ontwikkelen. Je werkt aan projecten die je uitdagen om verder te kijken dan de traditionele kunstwereld. Je krijgt bijvoorbeeld les in het analyseren van films, werken met verschillende kunstvormen en hoe je jouw boodschap overbrengt op het publiek. Alles draait om het ontwikkelen van jouw eigen stem als kunstenaar. 

Studieopbouw

  • In het eerste jaar werk je doorlopend aan een eigen expositieperformance. Dit betekent dat je steeds nieuwe kunstwerken maakt in je eigen werkruimte. Twee docenten begeleiden je hierbij en helpen je om te ontdekken welke werkwijze het beste bij jou past. Door te experimenteren en feedback te krijgen, leer je wat voor jou werkt. Daarnaast kies je zelf twee domeinen per semester die aansluiten bij jouw interesses, zoals scenario, beeld, beweging (theater), ruimte, geluid, betekenis of publiek. Alles draait om jouw persoonlijke ontwikkeling en zeggingskracht.

  • In het tweede en derde jaar stel je zelf je lesprogramma samen. Je volgt creativiteit-specifiek onderwijs in de vorm van de minors Creating Creativity en Liberal Arts. Wil je je verdiepen in een bepaald thema? Dan kun je ook andere minors binnen en buiten ArtEZ volgen. Heb je een eigen project dat je wilt uitvoeren in het publieke domein? Dan werk je aan een veldproject. Er zijn geen vaste volgordes, dus je bepaalt zelf wat je wanneer wilt doen. Ook kun je meedoen aan een summerschool om je kennis te verdiepen.

  • In het laatste jaar werk je toe naar je afstudeerproject. Dit begint met een herinterpretatie van je expositieperformance uit het eerste jaar, maar nu met alle kennis en ervaring die je hebt opgedaan. Je onderzoekt hoe jouw kunst impact kan maken in de samenleving en schrijft hierover een verslag of scriptie. Daarna werk je aan je eindexamenproject. Dit project wordt beoordeeld op creativiteit, impact en hoe goed je je boodschap overbrengt.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten. 

Lees meer over het onderzoek van ArtEZ 

Omringd door andere kunstopleidingen

Je studeert in het Sophiagebouw in een multidisciplinaire omgeving met andere kunstopleidingen op het gebied van art & design en theater. In gezamenlijke projecten leer je hoe je succesvol samenwerkt en elkaar kunt aanvullen en verrijken. Dat is een belangrijke voorbereiding op de beroepspraktijk, waarin steeds meer vakoverstijgend wordt samengewerkt.

Faciliteiten

Je kunt gebruikmaken van alle werkplaatsen en studio's in het Sophiagebouw:

  • Digitale werkplaats met fotografie-, video-, animatie- en montageruimtes;
  • Grafiekwerkplaats, vooral gericht op analoge druktechnieken; 
  • Ruimtelijke werkplaats met hout-, metaal-, keramiek- en kunststoffaciliteiten;  
  • Mediatheek. Hier kun je analoge en digitale theoretische collecties raadplegen;
  • Technologielab met streaming-studio en 360-graden-projectiemogelijkheden; 
  • Soundlab; 
  • Theaterzaal.

Bekijk de werkplaatsen in video

Studiebegeleiding

Naast klassikale lessen heb je tijdens de contacturen veel één-op-één contact met de docenten. Deze opleiding vraagt veel van je eigen zelfwerkzaamheid. Je leert hoe je zelf een project zelf kunt draaien. Er is ook aandacht voor de zakelijke en de projectmanagement aspecten van creatieve projecten. Daarnaast kun je bij vragen, twijfels of wensen altijd bij je mentor terecht. Heb je behoefte aan een strikt vertrouwelijk gesprek, dan kun je contact opnemen met onze studentendecaan.

Studeren in Zwolle

Zwolle is een dynamische Hanzestad, met kronkelende straatjes en veel originele winkeltjes en eettentjes. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. 

Ontdek meer over studiestad Zwolle