Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Liberal Arts
Je leert onderzoek te doen in de kunsten door zowel te kijken als te maken

Liberal Arts

Je leert onderzoek te doen in de kunsten door zowel te kijken als te maken
  • Minor
  • 1 semester
  • Nederlands
  • Zwolle

Ben je op zoek naar filosofische verdieping en culturele verbreding? Wil je met kunst als inspiratiebron je verdiepen in jezelf en hoe je in de wereld staat? En leren denken en werken als een kunstenaar? Dan is de minor Liberal Arts iets voor jou! 

Ontdek meer

Liberal Arts

In het kort

  • Je leert onderzoek te doen in de kunsten door zowel te kijken als te maken 
  • Je gebruikt kunst als inspiratiebron voor het stellen en beantwoorden van persoonlijke vragen over jezelf, je toekomstige beroep, je leven en je plek in de wereld
  • Je maakt kennis met kunstenaars en filosofen die je aanknopingspunten geven om je tot deze vragen te verhouden
  • Je maakt gebruikt van de werkplaatsen, materialen en media van ArtEZ in Zwolle

 Aanmelden voor deze minor verloopt via de landelijke minorenwebsite Kies Op Maat. De minor start in het voor- en najaar.

Artes Liberales

De Liberal Arts onderwijstraditie stamt uit de klassieke oudheid en was toen al gericht op het scholen van de ‘vrije mens’. Liberal Arts is dan ook sterk verbonden met het denken over leefbare vormen van vrijheid, zoals democratie en de volwassen verhouding van de vrije mens tot de wereld.  

Het huidige minorprogramma wortelt in deze traditie, maar staat tegelijkertijd in de context van de 21st eeuw – én vooral: het vindt plaats op de kunstacademie. Je wordt uitgenodigd om als kunstenaar om te gaan met vragen stellen en onderzoek doen. Wat betekent het om een mens te zijn in onze huidige wereld? En wat betekent het voor jou persoonlijk? Hoe kun je je plek vinden en bijdragen? Het uitgangspunt van dit programma is dat je een completer mens wordt als je je ook leert verdiepen in jezelf, je eigen biografie en de manier waarop je in de wereld (be)staat.  

Hoe je je kunt verhouden tot wat de wereld van je vraagt. En hoe je kunt beantwoorden wat je tegenkomt in die wereld. We doen dit niet door te psychologiseren of problematiseren, maar door te filosoferen, kunst te ervaren en vooral: veel te maken. Tijdens de minor maak je kennis met verschillende kunstenaars, filosofen en hun werkwijzen die je aanknopingspunten geven om je tot deze vragen te verhouden. Je leert onderzoek te doen in de kunsten, zowel doormaken als kijken. Je kiest een aandachtsgebied en geeft dit aandacht, vanuit kunstenaarschap. Kunst biedt je een eigen benadering en nodigt je uit je denken te verbinden met intuïtie, voelen en waarnemen. Kunst en filosofie zijn gebieden waar je (levens)vragen een vruchtbare aarde vinden om aandacht te geven aan je binnen- en buitenwereld. In de minor Liberal Arts neem je dus tijdelijk de ruimte om, buiten het bekende terrein van je eigen studie, stil te staan, vragen te stellen, te ademen, je te verwonderen, mens te zijn en van daaruit: kunstenaar. Om vervolgens met verdiept bewustzijn je weg in eigen opleiding weer te vervolgen.