Klassieke muziek

All-round guitar

Wat mag je verwachten als je kiest voor een studie all-round guitar aan het ArtEZ Conservatorium?

Al geruime tijd vindt er vermenging plaats van muziekgenres op concertpodia en in lespraktijken.

De unieke studie all-round guitar biedt de mogelijkheid om het instrument in zijn volle omvang te studeren en richt zich op gitaristen die vanuit de klassieke muziek een open mind hebben. De studie richt zich op een breed reperoire, zowel akoestisch als elektrisch.

Naast een individueel programma, volg je een specifiek programma samen met andere studenten. Het vakkenpakket bestaat uit onder andere:

  • gitaar Klassieke Muziek (hoofdvak)
  • gitaar Jazz & Pop
  • gitaar diverse genres/technieken, bijvoorbeeld Flamenco, Bossanova en Fingerstyle
  • praktijkgerichte theorielessen
  • educatieve vakken.

Deze studie is Engelstalig.

Ben je benieuwd?

Je bent van harte welkom op onze Open Dag in november. Ook kun je op individuele basis een kennismakingsles aanvragen. Tijdens de meeloopdagen in het voorjaar kun je meekijken en -luisteren bij de gitaarlessen als je dat aanvraagt.

Wat verwachten wij van jou ?

Naast algemene toelatingseisen zijn er ook specifieke toelatingseisen.

De genoemde werken dienen als voorbeeld. Je kunt ook andere stukken kiezen met een vergelijkbare moeilijkheidsgraad. Tijdens de auditie voer je de werken uit voor een toelatingscommissie, die kan bepalen welke dele er uitgevoerd moeten worden. De toelating duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Je speelvaardigheid wordt getoetst aan de hand van:

  • één etude, bijvoorbeeld Sor - Etudes (Segovia Ed), Carcassi - Etudes opus 60 (Schott), Aguado - 24 Etuden (Schott), Giuliani - Etudes opus 48 (UE) of Brouwer - Etudes simples (Eschig);
  • drie voordrachtstukken van verschillend karakter uit verschillende stijlperiodes, bijvoorbeeld Dowland - Solowerke 1 en 2 (UE), Giuliani - Drie Sonatines opus 71, Ponce - 12 Preludes (Schott) of Carlevaro - Preludios Americanos Campo, Ronda (Barry). Eén van de voordrachtstukken mag ook een (geïmproviseerd) werk uit de wereldmuziek zijn of een eigen werk.
  • één Jazz of Pop stuk op elektrisch gitaar, uit te voeren met een eigen band of band van het conservatorium. Eventueel kun je worden begeleid door een ensemble van conservatoriumstudenten (hieraan zijn kosten verbonden). Maar het beste is natuurlijk om met je eigen band te spelen, omdat je dan echt kunt laten horen waar je mee bezig bent en waar je sterkste punten liggen. Opmerking: Het niveau op elektrisch gitaar hoeft niet perfect te zijn.

Flexibiliteit, leervaardigheid

Naast het voordragen van bovengenoemde stukken zal er een korte lessituatie plaatsvinden. In deze lessituatie zal een docent een onderwerp doornemen, dat toepasbaar is op de gitaar. De commissie zal kijken naar je leervaardigheden en flexibiliteit als gitarist, niet naar de vaardigheden op dit onderdeel. Zo kan een les gegeven worden over diverse technieken en/of muziekstijlen b.v. finger picking, improvisatie, barokgitaar of death metal.

Portfolio

Een ander toelatingscriteria is een portfolio. Stuur minimaal 2 weken voor je auditie een digitaal portfolio op, waarin je duidelijk maakt waarmee je de afgelopen tijd bezig bent geweest, wat de breedte van je repertoire is en waarmee je jezelf wilt presenteren (inclusief foto's, geluids- en/of video-opnames). Dit portfolio stuur je door naar het onderwijsbureau in Zwolle: conservatorium.zwolle@artez.nl .

Gesprek

Aan het eind van de auditie vindt er een gesprek plaats met de toelatingscommissie over de auditie en het portfolio.

Hoofdvakdocenten

Ulrich  SteierUlrich  Steier

Ulrich Steier

website