Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Klassieke Muziek
Menu Klassieke Muziek

Allround gitaar

Allround gitaar

Het vak allround gitaar is een ideale keuze voor klassieke gitaristen die hun repertoire graag willen verbreden naar Fingerstyle, Bossa/Flamenco en elektrische gitaar. De gitaar heeft toch wel stilistisch het breedste repertoire van alle instrumenten – een feest om dit te mogen ontdekken!

In het kort

In muziekstudio’s en op het podium is de vermenging van verschillende stijlen al lang normaal. We denken steeds meer in crossover en beginnen in te zien dat de lijn tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ in de muziek steeds minder aan de orde is. Van docenten wordt veel flexibiliteit verwacht, als de student Johan Sebastian Bach op dezelfde waarde schat als Andy McKee en Eric Clapton.

De unieke studie Allround Gitaar biedt je de mogelijkheid het instrument in al zijn facetten te bestuderen. Wij richten ons op jonge musici die normaal gesproken buiten de kaders van de reguliere studies zouden vallen.

Filosofie en doelstelling

Wij zijn ervan overtuigd dat vrij, muzikaal experimenteren een groot goed van ons tijdperk is. Daarom brengt Allround Gitaar veel belangrijke muziekrichtingen en speeltechnieken bij elkaar om een nieuwe crossover te ontwikkelen. Wij bieden je als breed-geïnteresseerde gitarist een degelijke opleiding, zonder keurslijf, maar met de bedoeling je te ondersteunen in de onwikkeling van een eigen stijl – buiten de mainstream en vrij van foutieve dogma’s.

Aan het eind van de vierjarige Bachelor beslis je, gedreven door je eigen smaak, hoe jouw muziek moet klinken. De ontwikkeling en verfijning van deze persoonlijke smaak is op ArtEZ hoofdzaak. Wij werken aan inhoud, creativiteit en kunde, met de student op de eerste plaats.

Naast een individueel programma, volg je een specifiek programma samen met andere studenten. Het vakkenpakket bestaat uit onder andere:

  • gitaar Klassieke Muziek (hoofdvak)
  • gitaar Jazz & Pop
  • gitaar diverse genres/technieken, bijvoorbeeld Flamenco, Bossanova en Fingerstyle
  • praktijkgerichte theorielessen
  • educatieve vakken.

Deze studie is Engelstalig.

Benieuwd?

Je bent van harte welkom op onze Open Dag in november. Ook kun je op individuele basis een kennismakingsles aanvragen. Tijdens de meeloopdagen in het voorjaar kun je meekijken en -luisteren bij de gitaarlessen als je dat aanvraagt.

If you have further questions and would like to have a closer conversation with Ulrich Steier this is possible. Please contact U.Steier@ArtEZ.nl and arrange a video conference. These conferences take place by arrangement.

Wat verwachten wij van jou ?

Naast algemene toelatingseisen zijn er ook specifieke toelatingseisen.

De genoemde werken dienen als voorbeeld. Je kunt ook andere stukken kiezen met een vergelijkbare moeilijkheidsgraad. Tijdens de auditie voer je de werken uit voor een toelatingscommissie, die kan bepalen welke delen er uitgevoerd moeten worden. De toelating duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Je speelvaardigheid wordt getoetst aan de hand van:

  • één etude, bijvoorbeeld Sor - Etudes (Segovia Ed), Carcassi - Etudes opus 60 (Schott), Aguado - 24 Etuden (Schott), Giuliani - Etudes opus 48 (UE) of Brouwer - Etudes simples (Eschig).
  • drie voordrachtstukken van verschillend karakter uit verschillende stijlperiodes, bijvoorbeeld Dowland - Solowerke 1 en 2 (UE), Giuliani - Drie Sonatines opus 71, Ponce - 12 Preludes (Schott) of Carlevaro - Preludios Americanos Campo, Ronda (Barry). Eén van de voordrachtstukken mag ook een (geïmproviseerd) werk uit de wereldmuziek zijn of een eigen werk.
  • één Jazz of Pop stuk op elektrisch gitaar, uit te voeren met een eigen band. Eventueel kun je worden begeleid door een ensemble van conservatoriumstudenten (hieraan zijn kosten verbonden). Maar het beste is natuurlijk om met je eigen band te spelen, omdat je dan echt kunt laten horen waar je mee bezig bent en waar je sterkste punten liggen. Het niveau op elektrische gitaar hoeft niet perfect te zijn.

Flexibiliteit, leervaardigheid

Naast het voordragen van bovengenoemde stukken zal er een korte lessituatie plaatsvinden. In deze lessituatie zal een docent een onderwerp doornemen, dat toepasbaar is op de gitaar. De commissie zal kijken naar je leervaardigheden en flexibiliteit als gitarist, niet naar de vaardigheden op dit onderdeel. Zo kan een les gegeven worden over diverse technieken en/of muziekstijlen b.v. finger picking, improvisatie, barokgitaar of death metal.

Portfolio

Een ander toelatingscriterium is een portfolio. Stuur minimaal 2 weken voor je auditie een digitaal portfolio op, waarin je duidelijk maakt waarmee je de afgelopen tijd bezig bent geweest, wat de breedte van je repertoire is en waarmee je jezelf wilt presenteren (inclusief foto's, geluids- en/of video-opnames). Dit portfolio stuur je door naar het onderwijsbureau in Zwolle: conservatorium.zwolle@artez.nl .

Gesprek

Aan het eind van de auditie vindt er een gesprek plaats met de toelatingscommissie over de auditie en het portfolio.

Hoofdvakdocenten

Jacob  Vlijm

Jacob Vlijm

Docent Klassieke Gitaar
Focust op kamermuziek, werkt met hedendaagse artiesten, directeur Internationaal Gitaarfestival Zwolle van 2007-2017, richt op de interactie tussen amateurs, pro's, locals en beroemde artiesten