Interieurarchitectuur

Studie

Tijdens de vier jaar durende studie Interieurarchitectuur (IN__architectuur Ba) in Zwolle werk je aan vaklessen zoals object, interieur, ruimte, medialab en tekenen. Daarnaast word je gestimuleerd te werken vanuit betrokkenheid bij de gebruikers van de ruimtes die je ontwerpt. Er is veel aandacht voor ambachtelijke ontwikkeling en de detaillering van de ontwerpen op alle schaalniveaus.

Propedeuse: leren ontwerpen en studeren

Het eerste jaar staat in het teken van het leren ontwerpen, het leren studeren aan de academie en het ontwikkelen van vaardigheden. Vaklessen zijn bijvoorbeeld ruimtelijk ontwerpen, object en onderzoek. In het eerste semester komt bovendien aan de orde: Medialab (bewegend beeld en geluid leren maken met eenvoudige middelen zoals bijvoorbeeld je telefoon) en Vormstudie (o.a. schilderen). Ook krijg je cursussen in onder meer Adobe Photoshop, InDesign en digitale fotografie.

In de VOID (ruimte tussen de programma’s van de semesters) werk je aan grensoverschrijdende projecten, soms voor externe opdrachtgevers.

Je maakt een studiereis met studenten van de andere studiejaren van Interieurarchitectuur (IN__architectuur).

Tijdens Winterlab en Zomerlab werk je aan multidisciplinaire projecten samen met studenten van de andere vormgevingsstudies.

Je volgt het theorievak ThinK waar je kennismaakt met bestaande opvattingen over kunst en vormgeving. Je leert de diverse posities in verschillende periodes kennen van de kunstenaar en ontwerper als ambachtsman, onderzoeker, wetenschapper, ondernemer.

In het eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: ontwerpvaardigheden en theorie in de praktijk

In het tweede jaar ontwikkel je je ontwerpvaardigheden en leer je de theorie met de praktijk te verbinden. Binnen object, interieur, ruimte en onderzoek werk je verder aan je creatieve ontwikkeling. In de werkplaatsen maak je meubels, objecten en onderdelen van de ontworpen interieurs op ware grootte, zodat het ambachtelijke aspect onderdeel uit gaat maken van het ontwerpproces. Je maakt tekeningen van de door jou ontworpen interieurs, zowel met de hand als digitaal. Na de lessen Vectorworks 2d in het eerste jaar, leer je dit jaar 3d tekenen. Je leert ook om met Cinema 4d flmpjes te maken, waarbij je als het ware door de door jou ontworpen ruimte loopt. In Medialab bekwaam je jezelf in het maken van film. 

Met de vakken Filosofie, Design Historie en Architectuurbeschouwing wordt bewust gezocht naar een verbinding tussen praktijk en theorie. 

In de VOID (ruimte tussen de programma's van de semesters) en binnen Winterlab werk je aan grensoverschrijdende projecten, soms voor externe opdrachtgevers, samen met studenten van de andere opleidingen binnen de acedemie Zwolle.

Derde jaar: eigen visie

De fascinatie-dummy gebruik je om na te denken over wat jouw fascinaties zijn en waar je interesse ligt in het vakgebied. Je begint daarbij ook alvast na te denken over het thema van de scriptie die je in het vierde jaar schrijft.  Je werkt daarbij aan vijf verschillende ontwerpprojecten, zoals een stoel, een pop-up warenhuis of een verblijf voor een artist in residence. Net als in het eerste en tweede jaar neem je deel aan de VOID en het Winterlab. Daarna ga je vanaf februari op stage

Vierde jaar: specialisatie en afstuderen

In het laatste jaar van je studie stel je in belangrijke mate je eigen studieprogramma en jouw afstudeerproject samen waarmee je je specialiseert. De specialisaties bieden je de mogelijkheid om je te onderscheiden ten opzichte van andere ontwerpers. Je gaat je positie als ontwerper bepalen:

  • ontwerpen en maken van objecten, materialen en meubels.
  • ontwerpen en maken van ruimte door het analyseren van omgevingsfactoren.
  • onderzoekend ontwerpen, dat kan architectonisch of autonoom zijn, of een verdieping van de theorie die je onderzoekt bij het schrijven van je scriptie.

In het eerste semester schrijf je een scriptie over een zelfgekozen thema. Vaak komt dat onderwerp terug in je afstudeerproject. In januari organiseren we scriptie-referaten waarbij je de stelling van de scriptie verdedigt. Deze positiebepaling is een goede voorbereiding op een masteropleiding na je studie, bijvoorbeeld de master Interieurarchitectuur (master IN__architecture 'Corporeal') of de master Architectuur.

ArtEZ finals

Alle studenten van de bachelor Interieurarchitectuur (IN__architectuur Ba) tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals in Zwolle. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de bacheloropleiding Interieurarchitectuur (IN__architectuur Ba) te gaan doen.