Graphic Design

Studie

Als grafisch ontwerper maak je werk voor een ander. Je legt iets uit voor een ander, stelt een vraag voor een ander, geeft informatie voor een ander. Hoe geef jij vorm aan deze rol? Ook dat aspect komt tijdens je studie Graphic Design in Zwolle aan bod.

Digitale media integreren in de publieke ruimte, bijvoorbeeld Schiphol.

Propedeuse: ontdekken door te doen

De propedeuse start met een introductie met studenten van de andere beeldende studierichtingen. Voor de herfstvakantie staat een multidisciplinaire studiereis op het programma. Hieraan doen alle beeldende studierichtingen in Zwolle mee.

Naast de grondbeginselen van het ontwerpen leer je omgaan met technieken als o.a. fotografie, zeefdruk, grafiek, media en video. Deze veelzijdige training bereidt je goed voor op de rest van de studie. Het tweede semester start met een belangrijk studieonderdeel: Individueel Onderzoek. Dit onderzoek loopt als een rode draad door je hele studieprogramma.

In het eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: open en onderzoekende houding

Tijd voor verdieping. Je maakt je los van clichés, aannames en ideeën over het vak. Dit geeft je de open en onderzoekende houding die nodig is bij de zoektocht naar en ontwikkeling van de eigen beeldtaal. Wat is het verband tussen eigenheid, ideevorming en de praktijk van het ontwerpen? Onderdeel van dit jaar is een internationale studiereis.

Derde jaar: eigen signatuur

Voortbordurend op het Individuele Onderzoek dat je gestart bent in de propedeuse, kies je nu een specifiek gebied waarin je je verder wilt verdiepen. Het studieprogramma richt zich op de visuele identiteit van mensen, gemeenschappen, producten, omgevingen, belevingen en vermaak. Maar ook je eigen identiteit als ontwerper. Het derde jaar is ook het jaar waarin je eigen signatuur zichtbaar wordt.
Ook dit jaar maken we een studiereis.

Vierde jaar: individueel studietraject

Je krijgt de ruimte om al je vaardigheden, kennis en kunde toe te passen in een persoonlijk ontwikkelde opdrachtstelling, waarmee je je visie op het vak en de maatschappij, en je toekomstige positie als grafisch ontwerper kunt tonen. In je individueel studietraject komen onderzoek, analyse en kritische reflectie ruim aan bod. Vaste onderdelen zijn een stage, je scriptie en je eindpresentatie.

ArtEZ finals

Alle studenten van de opleiding Vormgeving doen eindexamen en tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de studie Graphic Design te gaan doen.