Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Deeltijd

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen?

Volg de Vooropleiding Art & Design.

Toelating

Om af te stemmen of de opleiding bij je past toetsen we je beeldend artistieke niveau en je motivatie om de opleiding te willen starten.

Toelatingseisen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma. Het profiel Cultuur en Maatschappij is niet vereist, maar kan wel een voordeel zijn.
  • Voor buitenlandse studenten gelden taaleisen.
  • Positieve uitslag van het toelatingsexamen. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.

We toetsen:

  • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en conceptueel. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
  • Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en je toont daadkracht en discipline.
  • Je vermogen tot kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied. Het is belangrijk dat het meegebrachte werk niet alleen eindresultaten bevat, maar ook schetsen en ontwerpen, die inzicht geven in het maakproces. In het gesprek krijg je ruim de gelegenheid het werk en het proces toe te lichten. Uiteraard bespreken we ook je motivatie en geschiktheid voor het docentschap. Kun je communiceren over kunstwerken en weet je waarom je kunstonderwijs belangrijk vindt?

Let op! Voor afgestudeerden van een HBO kunstvakopleiding (Kuo) Fine Art of Vormgeving en afgestudeerden aan een tweedegraads docentenopleiding Tekenen, Handvaardigheid of Textiele werkvormen is er het programma Docent BKV op maat. Zij worden vrijgesteld van het toelatingsexamen en volgen alleen een intake procedure.

Portfolio en thuisopdracht

Om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren, posters, etc. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Neem ook ontwerpen en schetsen mee die inzicht geven in het maakproces. Zorg dat je je werk kunt toelichten.

Daarnaast maak je voor het toelatingsexamen een thuisopdracht, die zal worden besproken op de toelatingsdag. Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv).

Toelatingsdata

Woensdag 26 februari 2020
Woensdag 25 maart 2020
Woensdag 22 april 2020
Woensdag 13 mei 2020
Woensdag 10 juni 2020

Meld je via Studielink aan voor de opleiding (voltijd of deeltijd), dan kun je vervolgens voor de toelating deze datum in augustus aanklikken.
Het programma voor het toelatingsexamen duurt normaal gesproken van 9.00 tot 17.00 uur.

Voor het traject Op Maat gelden andere eisen, kijk op deze pagina voor meer informatie.

Toelatingsdag

De toelatingsdag bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Je werkt gedurende de dag aan een praktijkopdracht op de academie. Je werk kun je na afloop mee naar huis nemen.
  • Je voert een gesprek met leden van de toelatingscommissie. Deze commissie bestaat uit docenten en studenten van de opleiding Docent BKV. 
    Tijdens het gesprek leg je de thuisopdrachten en een portfolio van jouw eigen vrije werk voor. Je licht dit toe en vertelt over de ideeën achter je werk.

De toelatingscommissie waarmee je het gesprek voert, adviseert de examencommissie of je wel of niet toelaatbaar bent.

Uitslag en geldigheid

Je krijgt op de dag van toelating direct te horen of je al dan niet toelaatbaar bent. Tevens ontvang je een brief ter bevestiging.

Je mag maar op één locatie toelating doen. Ben je aangenomen, dan kun je eventueel nog switchen, want je toelating geldt voor zowel DBKV Zwolle als Arnhem. Als je voor een opleiding of specialisatie (anders dan DBKV) op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.