Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Deeltijd

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen?

Volg de Vooropleiding Art & Design.

Toelating

Met een toelatingsexamen toetsen wij jouw beeldende aanleg en gaan we in gesprek over je motivatie voor het beroep van docent beeldende kunst en vormgeving.

Toelatingseisen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving 

 - Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma. Het profiel Cultuur en Maatschappij is niet vereist, maar kan wel een voordeel zijn.
- Voor buitenlandse studenten gelden taaleisen.
- Een positieve beoordeling van het toelatingsexamen.

Ben je afgestudeerd aan een hbo-kunstvakopleiding (Kuo) Fine Art of Vormgeving of heb je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid Tekenen, Handvaardigheid of Textiele werkvormen dan is er het programma Docent BKV Op Maat. Er is dan geen sprake van een toelatingsexamen, maar er volgt dan een individueel assessment.

Eigen werk en thuisopdrachten 

Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en een vragenformulier. Ook neem je eigen werk mee naar het toelatingsexamen. Dat kunnen tekeningen, prints of ruimtelijke objecten zijn, maar je kunt ook animaties, digitaal werk, foto’s of video’s laten zien.

Toelatingsexamen 

Met het toelatingsexamen toetsen we:

- jouw creërend vermogen: het vermogen je visueel uit te drukken, zowel conceptueel als naar de waarneming. Jouw gevoel voor kleur, vorm en materiaal. De eigenheid die uit jouw werk spreekt.
- jouw communicatief vermogen: je communicatieve vaardigheden, het vermogen om jouw fascinatie en inspiratie te delen en daarover in gesprek te gaan. De manier waarop je kritisch kijkt naar jouw eigen activiteiten en deze analyseert.
- jouw vermogen tot kritische reflectie op beelden: je onderzoekende en experimentele instelling, jouw belangstelling voor kunst en cultuur en een eventuele gerichte belangstelling voor het vakgebied. Je vermogen om beelden te vergelijken en te analyseren.

Het toelatingsexamen bestaat uit de volgende onderdelen:

Gedurende de dag op de academie werk je aan beeldende opdrachten.
Je voert een gesprek met leden van de toelatingscommissie (bestaande uit docenten en studenten). Na een kennismaking houd je een korte presentatie over één of meerdere actuele kunstenaars of designers.
Je toont het meegebrachte werk en de thuisopdrachten en je vertelt over het maakproces en de ideeën die je daarbij hebt.

Toelatingsdata 

Je kunt je voor het studiejaar 2020/2021 niet meer aanmelden. Aanmelddata voor studiejaar 2021/2022 worden in oktober gepubliceerd. .

Aanmelden 

Meld je via Studielink aan voor de opleiding (voltijd of deeltijd). Vanaf september 2020 kun je vervolgens de datum van een toelatingsexamen kiezen.  Het programma van het toelatingsexamen duurt van 9.00 tot 17.00 uur. Voor het traject Docent Op Maat gelden andere eisen, kijk op deze pagina voor meer informatie. 

Uitslag en geldigheid 

Je krijgt na het toelatingsexamen, aan het einde van de dag, direct te horen of je toelaatbaar bent. De examencommissie neemt, na het advies van de toelatingscommissie, de uiteindelijke beslissing. Je ontvangt na ongeveer drie weken een brief waarin de uitslag bevestigd wordt.

De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen. Mocht je niet slagen voor je vooropleiding of er zijn andere oorzaken, waardoor je niet direct kunt starten met de opleiding, dan kun je met ons contact opnemen over de mogelijkheden om in een later studiejaar te starten met de opleiding.