Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd

Studie

Tijdens de deeltijd opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Arnhem verdiep je je in kunst, design en educatie. Je gaat maken, kijken, experimenteren, organiseren, discussiëren, lezen, les geven, presenteren, beschrijven, analyseren en leren.

Opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd Arnhem
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd Arnhem
Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd Arnhem
DBKV deeltijd Arnhem
ArtEZ Docent bkv Arnhem deeltijd
Opleiding Docent deeltijd Arnhem
Beeldende Kunst en Vormgeving

Propedeuse: brede oriëntatie

In de propedeuse bouwen we aan de basis. Je leert – bij zowel de beeldende als de educatieve vakken – tools, technieken en vaardigheden hanteren om een basisniveau te bereiken. Waar mogelijk is actualiteit het vertrekpunt. Daarmee ontdek je de relevantie en urgentie van kunst in de maatschappij. Je ontwikkelt een besef van de huidige tijd en leert wat er speelt in de kunstwereld en je leert je daartoe te verhouden. Ook de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunsteducatie komen in het eerste jaar aan bod.

We stimuleren een onderzoekende en nieuwsgierige houding met aandacht voor lef en experiment. In de kunsten ligt niets vast, je wilt alles op zijn kop kunnen zetten en op losse schroeven zetten. Door te werken aan een onderzoekende attitude betreed je het speelveld van de studie. 

Studenten van andere kunstdisciplines kom je tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten. 

Tweede en derde jaar: jouw eigen spoor

In de middenfase van de studie maak je keuzes. Je brengt je eigen ideeën, passie en ervaring in. Tegelijkertijd brengt de academie het andere, onbekende en het nieuwe in. De confrontatie wordt gezocht: ‘schuren is gezond’. 

Beeldend kies je je eigen specialisatieprogramma, daarin is de docent jouw coach. Hij werkt vanuit een persoonlijke context, is expert op zijn gebied en laat jou als student binnen dat inhoudelijke veld je eigen vragen ontwikkelen. Jij kiest je eigen programma: Welk thema, inhoudelijk veld, domein van de kunsten past je? Wat is jouw artistieke positie? Daarnaast zijn er beeldende vakken om je op andere gebieden te bekwamen.

Binnen de vakken van educatie wordt aandacht gegeven aan vakdidactiek, pedagogiek en onderwijskunde. De stages zijn in jaar 2 binnenschools en in jaar 3 heb je keuze uit binnen- en buitenschoolse stages.

In de theorielessen onderzoek je de rol en positie van de kunst en design in de samenleving. Je bevraag jouw positie, je bestudeert andere makers, je verdiept je in tendensen en je leert meer over leer- en sociale psychologie en filosofie.

Vierde jaar: specialisatie

In de eindfase bepaal je een individueel profiel dat past bij je interesse en de beroepspraktijk. Je richt dan zelf je studie in op basis van drie onderdelen: je stage, je beeldend afstuderen en je theoretische verdieping. Je kunt bijvoorbeeld de nadruk leggen op vormgeving of juist op autonome beeldende kunst. Je kunt daarbinnen kiezen voor een bepaalde specialisatie: fotografie, constructie, meubeldesign, illustratie, animatie, games enzovoort. Ook kun je je specialiseren in interdisciplinair werken en cultuurgeschiedenis, als je bijvoorbeeld later het vak Kunst Algemeen wilt gaan geven.

Arnhem biedt ook de afstudeerspecialisatie lio-stage (leraar in opleiding) aan. Een stage in het buitenland is tevens een optie. 

ArtEZ finals

Alle studenten van de docentenopleiding BKV doen eindexamen Beeldende praktijk en tonen aan het einde van het schooljaar hun werk tijdens  de ArtEZ finals. . Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de opleiding Docent BKV te gaan doen. 

Studielast

4 jaar, deeltijd. Afhankelijk van het aantal vrijstellingen. Gemiddeld 30/40 uur per week incl. colleges.

Lesrooster

Donderdag 9.15 - 16.30 uur of van 13.15 - 20.45 uur (dit kan per kwartaal wisselen)
Vrijdag 9.15 - 16.30 uur