DAI Art Praxis

“We zien plaatsen vaak als in de ruimte verspreide stippen, en onze relatie ermee is dat we de stippen verbinden door er een lijn tussen te trekken. De stippen blijven aparte entiteiten en de lijnen zijn er ondergeschikt aan. Een andere vorm van denken kan als volgt worden gesteld: de lijn, de beweging zelf, krijgt het primaat en de stippen zijn slechts tijdelijke verschijningen en blijven onderworpen aan de lijnen. Hoe deze zuivere beweging tot stand te brengen lijkt hier de sleutel te zijn”

Onderzoeker, schrijver en DAI-tutor You Mi in haar tekst "Modes of Organization, Caring and Thinking – report on DAI's COOP SUMMIT 2018”

Op het snijvlak van kunst en theorie

DAI) ontwikkelt zich vanuit een doorlopend proces van (af)leren dat aan het begin van de 21e eeuw in relatief isolement begon op een universiteitscampus in de bossen van Oost-Nederland, is vandaag de dag een internationaal erkende opleiding die een verscheidenheid aan praxis bevordert op het snijvlak van kunst en theorie, beide gezien als non-disciplines. DAI stimuleert niet alleen de (collectieve) studie van de uitdagingen van het heden door middel van cureren, luisteren, maken, uitvoeren, publiceren, lezen, onderzoeken, zwerven, denken, uiten en schrijven, maar is ook een "wilde ruimte" waar we proberen daadwerkelijk samen te leven en talen te ontwikkelen waarmee we onszelf en onze gemeenschappen ten goede kunnen veranderen.

Een vrij funky tijdelijke kunstgemeenschap

Enige tijd geleden radicaliseerde de DAI haar toch al vrij vindingrijke werkwijze door de Academie als gebouw en als reeks vooraf vastgestelde en relatief stabiele protocollen op te geven. Vanaf september 2017 realiseert de DAI het onderwijsproces in een grote verscheidenheid aan ruimtes, waarbij wordt genavigeerd tussen locaties, instellingen, werkwijzen en ideeën: hierdoor worden ons lichaam en onze intelligentie gemobiliseerd. Elke maand maakt de vluchtige gemeenschap van DAI zich op voor de zogenaamde DAI-week: een experimentele leeromgeving/denktank/netwerkplatform/theoriekamp, een vrij funky tijdelijke kunstgemeente, een zacht ruimteschip dat voorzichtig landt op een veranderende variëteit aan steden en dorpen in en buiten Europa. De Planetary Campus van DAI, dat niet te vergelijken is met welk atelierprogramma dan ook, is zowel een geïmproviseerd, gastvrij knooppunt waar we altijd "gastheer en gast" zijn, als een conceptuele ruimte waar het curriculum DAI Art Praxis de wereld uitwasemt, waar kunst en onderzoek ruimschoots worden gedeeld en waar complexiteit kan worden omarmd. 

 Lees hier verder en kom meer te weten over het Dutch Art Institute.