
Marcel Beekman
After studying singing in Zwolle, tenor Marcel Beekman developed into a much sought-after international opera and concert soloist. In addition to many Bach and Rameau interpretations, he also sang many world premieres.
Alle inspanningen van ons team zijn gericht op je individuele groei en ontwikkeling, jouw identiteit als zanger. We bieden je veel ruimte, persoonlijke aandacht en begeleiding op alle terreinen die voor jou van belang zijn.
Tijdens de bachelor Klassieke Muziek met hoofdvak Zang aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle volg je wekelijks hoofdvaklessen met de door jou gekozen zangdocent en werk je met een correpetitor. Daarnaast volg je vakken zoals vocaal ensemble (in het eerste en tweede studiejaar), acteervaardigheden en logopedie. Ook volg je onmisbare talen als Frans, Duits, Engels en Italiaans en waar nodig ondersteunende vakken zoals bijvoorbeeld Alexandertechniek en Feldenkrais.
Driemaal per jaar - in sessies van vijf maal twee uur – volg je groepslessen met alle zangstudenten. Je werkt dan (afwisselend) met alle hoofdvakdocenten en de correpetitoren. De groepslessen en de lessen vocaal ensemble worden altijd afgesloten met een openbaar concert. Lessen van gespecialiseerde gastdocenten, workshops en masterclasses vinden zoveel mogelijk plaats tijdens de projectweken, passend in de actuele thema’s van die bewuste projecten.
Het team van zangdocenten bestaat uit zeer ervaren pedagogen die deels zelf ook nog op de concertpodia actief zijn en daarom uit de eerste hand de benodigde kennis en ervaring kunnen en zullen inzetten voor jouw ontwikkeling als zanger.
Je werkt natuurlijk op de eerste plaats met de hoofdvakdocent van jouw keuze in de wekelijkse zanglessen. Daarin komen heel veel zaken aan de orde: technisch - vocale - en muzikale ontwikkeling met repertoire dat hierbij past. Ontwikkeling en groei van je persoonlijkheid en identiteit als zanger en musicus staan centraal. Dit alles kan alleen maar gestalte krijgen bij wederzijds vertrouwen en respect.
Wij, als team, beschikken over ruime pedagogische ervaring. Ook voor het lesgeven aan Jong Talent vanaf ongeveer 14 jaar is veel kennis in huis.
Ons team heeft veel podiumervaring. Deze bestrijkt alle facetten van het métier: opera, lied, theater, oratorium en professionele koorzang.
Wij streven naar een open en collegiale manier van omgang met elkaar, waarbij de student centraal staat. Het spreekt vanzelf dat wij van jou eenzelfde attitude verwachten.
Tijdens de speciale groepslessen die vanuit de zangsectie jaarlijks gestalte krijgen, werk je ook met 2 andere docenten uit ons team die de muzikale leiding hebben over deze projecten. De groepslessen vinden 2 keer per jaar plaats in 5 sessies van 4 uur. Ze zijn bedoeld voor alle bachelorstudenten, die elkaar hierdoor ook als groep ontmoeten en met elkaar samenwerken. Afgelopen jaren waren de thema’s o.a.: operette, Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf, Kurt Weil , recitatief zingen en ensemble zingen. Komende tijd staan de liederen van Charles Ives en een Nederlandstalig programma op de agenda. Deze serie lessen wordt altijd afgesloten met een openbaar concert.
In deze vierjarige bacheloropleiding bieden wij je, naast theorie- en educatievakken, alles aan wat je nodig hebt voor je ontwikkeling als zanger: physical acting, logopedie, Feldenkreis, Alexandertechniek, haptonomie en natuurlijk Frans, Italiaans, Duits en Engels. Bij de talen ligt de nadruk op uitspraak en tekstbegrip. Tijdens deze lessen is er gelegenheid zingend met je teksten bezig te zijn.
Daarnaast zijn er de Repertoireklasprojecten, waarbij altijd samenwerkt wordt met een gastdocent van naam. Afgelopen jaren waren dat o.a. David Wilson-Johnson, Johanette Zomer, Irene Maessen en Thomas Oliemans. Aan deze projecten is ook altijd een aantal concerten verbonden, mogelijk ook in Duitsland.
Ook zijn er elk jaar masterclasses voor alle zangers (bachelor– en masterstudenten) in de projectweken. Afgelopen jaren waren te gast: Barbara Hannigan, Michael Chance, Olaf Bär, Anne Klare (ademtherapeute) en Margreet Honig. De laatste twee zijn terugkerende gastdocenten.
ArtEZ beschikt over uitstekende correpetitoren, waarmee je wekelijks werkt aan je repertoire, gericht op interpretatie, stijl en jouw muzikale beleving. Op zangavonden en examens word je door je eigen repetitor begeleid.
Bij ons ga je beslist niet ten onder in een massaal studentenaantal. Wij bieden je veel ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding.
Het ArtEZ Conservatorium is gelegen op een centrale plek in het historische stadscentrum. Het gebouw biedt uitstekende faciliteiten. Rondom het conservatorium liggen allerlei kerken en sfeervolle gebouwen die regelmatig worden gebruikt voor concerten en examens.
Je bent van harte welkom op onze Open Dag in november. Ook kun je op individuele basis een kennismakingsles aanvragen bij een van ons. Tijdens de meeloopdagen in het voorjaar kun je meekijken en –luisteren bij zanglessen als je dat aanvraagt.
Naast algemene toelatingseisen zijn er ook specifieke vocale toelatingseisen.
Repertoiresuggesties:
Nederlandstalige liedjes van bv. A. M .G. Schmidt, klassieke musicalliedjes, Bergerettes, Engelse Folksongs (van bv. B. Britten), Liederen uit ‘das Lied im Unterricht ‘, Kinderliederen van P. Dessau, één van de eenvoudige aria’s uit Arie Antiche, een geestelijk lied en een korte vocalise van Vaccai of Sieber.
Alles wat je zingt en voordraagt gebeurt uit het hoofd.
Je ziet er verzorgd en mooi gekleed uit, passend bij een optreden of auditie. Alles wat je zingt en voordraagt gebeurt uit het hoofd, zonder blaadjes of een standaard, behalve als je een aria uit het oratoriumrepertoire voorzingt.
Je ziet er verzorgd en mooi gekleed uit, passend bij een optreden of auditie. Alles wat je zingt en voordraagt gebeurt uit het hoofd, behalve als je een aria uit het oratoriumrepertoire voorzingt.