Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Klassieke Muziek
Menu Klassieke Muziek

Saxofoon

Saxofoon

Het ArtEZ Conservatorium in Zwolle heeft een internationale saxofoonklas van ongeveer acht studenten binnen ArtEZ. Je hebt dus veel collega’s om mee samen te werken. 

De focus ligt op de klassieke muziek, maar vanuit zijn achtergrond als internationaal solist en kamermusicus is hoofdvakdocent Johan van der Linden gewend om alles breed te benaderen. Vele stijlen en speelmanieren komen aan bod, die hij wekelijks zelf in zijn eigen speelpraktijk ervaart. Muziek is muziek en Johan houdt er niet van alles in hokjes te stoppen. Je leert van hem saxofoonspelen als een ambacht en dat plaatst hij dan in een muzikaal kader. Samen met jou gaat hij op zoek naar je technische en muzikale mogelijkheden om vervolgens te kijken hoe je die in het werkveld kunt plaatsen.

Studenten noemen de sfeer in de saxofoonklas warm, vriendelijk en gezellig. Maar het is ook hard werken; de klassiek saxofonisten zijn bijna berucht om hun werkhouding. Dat werkt zeer aanstekelijk, voor dat je het weet ben je ook onderdeel van dit succesvolle systeem. Samen ga je voor het beste! De Zwolse saxofoonstudenten vormen met studenten uit Utrecht een twintigkoppig saxofoonorkest: het AHSO (ArtEZ/HKU saxofoonorkest). Dit orkest doet per jaar ongeveer acht concerten, kriskras door Nederland, met een repertoire dat bestaat uit bijzondere arrangementen en speciaal voor dit orkest geschreven muziek. Als onderdeel van ASHO leer je samenspelen, samen reizen en samen werken. Het is een speelplek waar je het vak echt in alle facetten leert beheersen, maar het ook gewoon leuk en gezellig hebt met elkaar.

Johan van der Linden is een zeer ervaren docent met een enorme speelervaring in allerlei bezettingen en muzieksoorten. Hij is nog steeds een zeer actieve speler en je kunt hem volgen op alle belangrijke podia in buiten en buitenland. Zijn onderwijs komt dus altijd direct uit de praktijk.
Vraag maar eens een proeflesje aan!

Specifieke toelatingseisen Saxofoon

Naast algemene toelatingseisen zijn er ook specifieke instrumentale toelatingseisen. Je bereidt minimaal één etude en één voordrachtsstuk voor, tenzij dit anders is aangegeven. De genoemde werken dienen als voorbeeld. Je kunt ook andere stukken kiezen met een vergelijkbare moeilijkheidsgraad.

Je speelvaardigheid wordt getoetst aan de hand van:

 • toonladders en akkoorden tot en met 6 kruisen en mollen in majeur en mineur met de bijbehorende drieklanken lang en kort gebroken;
 • etudes (minimaal 2) uit:
  - H. Klosé - 15 Etudes chantantes / 25 Etudes de méchanisme
  - J. van der Linden - 36 Etudes in majeur / 36 Etudes in mineur (Bergez)
 • voordrachtstukken:
  - Cl. Clerisse - Serenade Variée
  - J. Ibert - Melopee, Large d’or, Aria, Histoires
  - D. Milhaud - Dance
  - R. Planel - Suite romantique.