Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Interieurarchitectuur
Menu Interieurarchitectuur

Toelating

Toelating

Ben je nieuwsgierig naar de wereld van vandaag en morgen? ArtEZ zoekt voor de opleiding Interieurarchitectuur in Zwolle ambitieuze studenten die zich willen ontwikkelen tot ruimtelijk ontwerper met een eigen visie. We vinden het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken, initiatief toont, creatief bent, een gevoel voor ruimte hebt en affiniteit hebt met maken en onderzoeken.   

Toelatingseisen

Wil je je aanmelden voor de bachelor Interieurarchitectuur in Zwolle? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma;
 • Voor deze opleiding gelden taaleisen;
 • Je moet een toelatingsprocedure doorlopen en deze procedure afsluiten met een positieve beoordeling.

Is er twijfel of je bij de start van de studie kunt voldoen aan de diploma-eisen? Neem dan contact op met Studentenzaken voordat je je aanmeldt.

Aanmelding en toelatingsexamen

Aanmelden voor de opleiding Interieurarchitectuur gaat via Studielink. Bij de aanmelding geef je aan voor welke dag je toelatingsexamen wilt doen, er zijn meerdere momenten per jaar waarop je toelating kunt doen. Na je aanmelding, ontvang je  een e-mail met instructie voor de opdrachten.

Het toelatingsexamen bestaat uit 2 ronden:

Ronde 1: Maken en inleveren van vragenlijst, portfolio, thuisopdrachten en motivatiebrief. Je kunt dit thuis voorbereiden. Op basis van het ingeleverde werk en je motivatie wordt beoordeeld of je wel of niet wordt uitgenodigd voor ronde 2.

Ronde 2: Toelatingsdag op de academie in Zwolle waar je aan twee opdrachten werkt (een opdracht naar waarneming en een ruimtelijke maakopdracht) en een gesprek hebt met de toelatingscommissie. De toelatingscommissie bestaat uit docenten en studenten van de opleiding. In dit gesprek komen o.a. jouw portfolio, motivatie, thuisopdrachten, inspiratie en maakproces aan bod.

Direct aanmelden via Studielink

Uitslag en geldigheid

Binnen drie werkweken na het toelatingsexamen krijg je een bericht over de uitslag. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor. Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Het komt voor dat meer kandidaten toelaatbaar zijn dan er plekken zijn. Je kunt dan op de reservelijst worden geplaatst. Tijdens het gesprek op de toelatingsdag geef je aan of je daarvoor in aanmerking wilt komen. Zo gauw er een plek beschikbaar komt, nemen we contact met je op.

Toelatingsdata

 • Woensdag 22 februari 2023 - Portfolio uiterlijk vrijdag 10 februari inleveren   

 • Donderdag 13 april 2023 - Portfolio uiterlijk vrijdag 31 maart inleveren  

Wat wordt getoetst tijdens de toelating?

 • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en concept. Hierbij letten we ook op zaken als inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal en de eigenheid die uit je werk spreekt.
 • Je motivatie en communicatief vermogen: Hoe communicatief vaardig ben je? In hoeverre kun je je fascinatie en inspiratie delen? Hoeveel daadkracht en discipline toon je?
 • Je vermogen tot kritische reflectie: Hierbij letten we op een onderzoekende en experimentele instelling, nieuwsgierigheid en oprechte belangstelling voor de hedendaagse kunstpraktijk.

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen

Denk je erover om je aan te melden voor de opleiding Interieurarchitectuur bij ArtEZ in Zwolle?

Portfolio-tips:

- Ruimtelijk werk in je portfolio is belangrijk. Denk dus naast tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites etc. ook bijvoorbeeld aan meubels, kleding of objecten.

- Neem naast het werk dat je voor je opleiding hebt gemaakt altijd ook eigen werk mee (schetsen, tekeningen, etc.). Het werk dat je op eigen initiatief maakt heeft onze voorkeur.

- Handschetsen zijn een essentieel onderdeel in de opleiding. Maak daarom in voorbereiding op je toelating elke dag een ruimtelijke tekening (naar waarneming) in een schetsboek.

- Laat vooral ook het proces naar een ontwerp zien en niet alleen het eindproduct.

- Maak een selectie van je werk en presenteer het op een georganiseerde en gestructureerde wijze.

 • Tijdens open dagen is er de mogelijkheid om je portfolio alvast te laten bekijken en meer tips te krijgen.
 • Ook een bezoek aan de ArtEZ finals geeft een goed beeld van de studie.
 • Verder kun je jezelf ook met de vooropleiding Art & Design in Zwolle voorbereiden op het toelatingsexamen.
 • Bekijk de eigen socialkanalen van de opleiding (zie bovenaan de homepage van de opleiding).
 • Tip: verdiep je in de hedendaagse cultuur: ga naar een tentoonstelling en lees kunst- en ontwerptijdschriften of kunstbijlagen in de krant of websites, zoals MetropolisM, Kunstbeeld, Frame, DAMn en Dezeen.