Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Miranda Blaak

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving
Miranda_Blaak_Header_Finals
Miranda Blaak

Eindwerk

Voet bij Stuk

Ik ben Miranda Blaak, inwoner van 't Harde. Een dorp dat van oudsher slechts één kunstwerk kent: het Hardense Reetje. Tijdens mijn studie heb ik mij met verschillende initiatieven hard gemaakt voor de openbare kunst in mijn dorp.

Ik ontdekte tijdens mijn initiatieven dat het voormalig dorpscomité een plan had voor een kunstwerk op het centrumplein en hier zelfs al geld voor had vrijgemaakt. Dit kunstwerk is er echter nooit gekomen. Met mijn project Voet bij Stuk heb ik de fundatie voor het kunstwerk op het plein geplaatst, waarmee ik inwoners uitnodig om mee te denken over kunst in het dorp.  

Essay

Een burger is wat je al bent, niet wat je moet worden. Burgerschap wordt vaak overladen met een aantal vooropgestelde eigenschappen en kenmerken: burgers moeten beschikken over bepaalde competenties om zich aan hun politiek en maatschappelijke taak te voldoen. Ik beargumenteer in dit essay een andere logica van burgerschap. Een die niet door ideologische invulling bij voorbaat is bepaald. Democratie veronderstelt tenslotte dat burgers zelf richting en vorm geven aan de samenleving. Het moet een ruimte bewaren waarin burgers de spelregels en lijnen van de maatschappelijke orde steeds opnieuw kunnen hertekenen. Deze ruimte beschouw ik als de publieke ruimte; de ruimte van en voor het publiek. Dit is de plek die openstaat voor discussie over wat het betekent om burger te zijn en om democratisch samen te leven. Het is daardoor een politieke ruimte, en tevens een educatieve ruimte: er valt namelijk veel te leren over de manieren waarop we met elkaar kunnen samenleven. Dit is niet op voorhand bepaald, maar krijgt vorm door het experiment.

Visie

Tijdens mijn studie heb ik de openbare ruimte leren kennen. Kunst in de openbare ruimte, en dan met name in het dorp waar ik woon: ’t Harde. Ik ontdekte dat hier maar één openbaar kunstwerk is. Overal waar je komt hebben ze er toch minstens meer dan één, maar hier is alleen het Hardense Reetje. Ik verdiepte mij in de stand van zaken rondom openbare kunst op ’t Harde en kwam erachter dat er een dorpscomité is geweest dat tussen 2013 en 2019 geld heeft gespaard voor kunst in het dorp. Ik heb gekeken van: hoe hebben ze dat toen gedaan en waarom is het gestopt? Ik ben het helemaal aan het uitpluizen. Tegelijkertijd probeer ik draagvlak te creëren om het centrumplein vrij te maken voor een kunstwerk. Ook heb ik de educatieve waarde van de openbare ruimte leren kennen. Mensen gaan nadenken over hoe ze de openbare ruimte willen inrichten en wat daar allemaal bij komt kijken. 

Doel

Met mijn werk hoop ik draagvlak te creëren om het centrumplein vrij te maken voor een kunstwerk.

Ambitie

Op dit moment is de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bezig met nieuwe leerlijnen en er is mij gevraagd of ik hier een bijdrage in wil leveren. Ik sta ervoor open om studenten te begeleiden. Als dit hele project voorbij is, ben ik wel toe aan een tussenjaar. Ik wil mij gaan verdiepen in masters. Daarnaast wil ik ooit mijn eigen dagbesteding openen en doorgaan met het uitoefenen van mijn kunstenaarschap. Ik wil blijven dromen en kijken wat er nog allemaal uit valt te halen. Ik leef mijn leven nu wel een beetje per dag en kan heel erg genieten van het hier het nu. Eerder in de mijn opleiding dacht ik echt: dit ga ik doen, dit is mijn doel, hier moet ik naartoe, niks bracht me van mijn pad: poef, gaan! Maar ik ben het proces heel erg gaan waarderen. Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen. Ik zie het leven nu als ervaren, ontdekken, ik hoef het niet per se alles te weten. Dat is ook goed. 

 

 

Beeldvormende raadsvergadering, 17 mei from Miranda Blaak on Vimeo.

Omroep Gelderland from Miranda Blaak on Vimeo.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 11 juni 2021

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.