Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Lectoraat Art education as Critical Tactics
Menu Lectoraat Art education as Critical Tactics
Alle lectoraten   Jeroen Lutters

Jeroen Lutters

Jeroen Lutters
Fotografie Boris Lutters
Fotograaf: Boris Lutters

Lector Art education as Critical Tactics (AeCT) 

Jeroen Lutters is lector Art education as Critical Tactics (AeCT) bij ArtEZ University of the Arts en was in de afgelopen jaren gasthoogleraar aan de Universiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Californië.

Daarvoor was hij rector van de Vrije Hogeschool in Driebergen, lector kunst- en cultuureducatie aan de Hogeschool Windesheim, en lid van het managementteam van lerarenopleidingen van de Hogeschool Utrecht. Hij is de oprichter van de Bernard Lievegoed University in Driebergen, het Teachers College Windesheim in Zwolle en (No) University in Zwolle. Hij is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam bij Mieke Bal (ASCA), wiens narratologische benadering hem diepgaand heeft beïnvloed.

 

Zijn manier van kunst kijken, bekend als Art-Based (Un) Learning (ABL), geniet nationale en internationale bekendheid. Behalve ‘In de schaduw van het kunstwerk: Art Based Learning in de praktijk’ schreef hij een reeks monografieën over grote westerse kunstenaars, als Michelangelo Buonarroti, Michelangelo Caravaggio, Gerhard Richter, Cy Twombly, en belangrijke westerse essayisten zoals Michel de Montaigne, Ralph Waldo Emerson en Virginia Woolf. Zijn filosofie, geworteld in de erkenning van een positieve ‘scheppende rede', de creatieve intelligentie, staat uitvoerig beschreven in Creative Theories of (Just About) Everything en biedt concrete handvaten voor een eigentijdse kunsteducatie.

In het lectoraat Art education as Critical Tactics, bestaande uit vijftien onderzoekers, wordt gewerkt aan een omvangrijke theorievorming in het Oxford Handbook for Art- Based (Un) Learning, zijn inmiddels twee post doc trajecten gerealiseerd, werken vijf promovendi en wordt gewerkt aan een reeks gesubsidieerde projecten, waaronder het omvangrijke RAAK PRO traject ‘Art-Based Learning in de palliatieve zorg’, samen met Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Universiteit Twente, de Radboud Universiteit en verschillende academies en musea.