Femke Evers, afstudeerder bachelor Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle
naar verhaaloverzicht
7 juli 2022

Eindvoorstelling Docent Muziek: durven zingen en kwetsbaar zijn

“Ik wil mensen net zo kwetsbaar laten opstellen als dat ikzelf altijd doe als ik zing. En het liefst met alle generaties. Dus ik heb een voorstelling geschreven waarin mensen hun verhaal gaan delen door middel van muziek”, vertelt Femke Evers. Femke is de bachelor Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle aan het afronden en in de onderstaande video zien we haar in actie met een groep muzikanten en kinderen tijdens de voorbereidingen op haar finals-voorstelling. “Het is dus niet een voorstelling waarin ik bepaal wat de leerlingen gaan zingen. We hebben het samen bepaald. We hebben ook samen de tekst herschreven om zo dicht mogelijk bij hun individuele verhaal te komen”, zegt ze.

Tijdens de opleiding heeft Femke leren arrangeren, iets wat ze voorafgaand aan de opleiding nooit gekund zou hebben. Ze heeft ook geleerd waar haar krachten liggen en hoe deze te gebruiken. Hierdoor is haar eindvoorstelling heel persoonlijk geworden. Wat initieel verrassend voor haar was, was hoeveel je voor zo’n voorstelling moet organiseren. “We hebben heel veel moeten organiseren in de opleiding. Het is heel fijn dat ik nu weet hoe het werkt. Want bij zo’n voorstelling komt van alles kijken: eten, drinken, locatie, financiën. Je moet echt overal aan denken. En doordat we al werkweken hebben moeten organiseren, heb ik al een lijstje waarmee ik kan werken.”

Kinderen op allerlei creatieve manieren helpen

Femke wil hierna de KIK-opleiding doen om als kindercoach te werken. Ze vindt de combinatie hiervan met de opleiding Docent Muziek ideaal voor haar toekomstplannen. Ze legt uit: “Ik wil leren om kinderen zo veel mogelijk te kunnen helpen. Op de KIK-opleiding leer ik meer over het creatieve in de zin van tekenen en beeldend creëren. En hiervoor heb ik muziek geleerd. Dus ik kan straks zo veel mogelijk kinderen op allerlei creatieve manieren helpen.”

Kies je eigen leerweg

Met de opleiding Docent Muziek aan het conservatorium in Zwolle word je musicus, docent en ondernemer op het gebied van muziekeducatie. Kies je eigen leerweg en maak je eigen muziekproductie. Je werkt samen met studenten van andere kunstvakken, doet onderzoek en ontwerpt je eigen leermiddelen. Daarnaast krijg je les van landelijk bekende docenten. En je leert jong en oud op een bevlogen en inspirerende manier mee te nemen in je enthousiasme voor muziek. Nadat je afgestudeerd bent, heb je een eerstegraads lesbevoegdheid. Zo kan je behalve muzieklessen ook de vakken ckv en kunst algemeen geven. Maar je kan meer met je diploma. Zo kan je ook aan de slag als koordirigent, ensembleleider of als zelfstandig muzikaal ondernemer.

Meer informatie over de bachelor Docent Muziek