Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Niels Matitawaer brengt twee werelden samen: de architectuur en de hiphopcultuur

  • Architectuur en...

Kun je architectuur maken die geïnspireerd is op de hiphopcultuur?In een video vertelt Niels Matitawaer over zijn project waarmee hij zijn master Architectuur op ArtEZ afrondt. “De hiphopcultuur is natuurlijk vanaf het ontstaan al een soort beweging die zich in de publieke stedelijke ruimte manifesteert. Het is daarom ook een straatcultuur. En ik was eigenlijk benieuwd, kun je het omdraaien? Kun je architectuur maken die geïnspireerd is op die cultuur? 

Niels Matitawaer brengt twee werelden samen: de architectuur en de hiphopcultuur

Niels heeft een gebouw ontworpen dat een uitdrukking is van de hiphopcultuur. Hij vertelt: “Het gebouw is een betonnen, gesloten blok. Het is opgebouwd uit prefab betonelementen. En je ziet eigenlijk helemaal niets van buiten. Er gebeurt wel van alles in de gevel, maar je ziet niet wat er daarachter gebeurt.   

Van buiten lijkt het op een traditioneel gebouw. Maar als je goed kijkt, dan zie je dat er wel meer gebeurt. “Je kijkt van binnenuit naar buiten. Echt met een schuin oog naar de samenleving. Het is een soort van respect hebben voor de hiphopcultuur en dat in een gebouw verweven.” De masteropleiding Architectuur van ArtEZ focust zich sterk op beeldend en praktijk-georiënteerd onderwijs. Het doel is voor een beter leven en een betere wereld te zorgen door creatief en inspirerend werk. De opleiding bestaat uit studeren én werken bij een architectenbureau. Je past meteen toe wat je tijdens de opleiding leert. Je ontwikkelt je tot een architect die ontwerpen maakt voor een duurzame en sociaal veilige wereld. Als architect heb je niet alleen te maken met het ontwerpen van bouwwerken, maar ook met grote maatschappelijke verantwoordelijkheden: hoe beïnvloedt jouw werk mensen, dieren en milieu? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Met de masteropleiding Architectuur krijg je de nodige tools om deze verantwoordelijkheden aan te pakken

Meer info over de master Architectuur