Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“Ik weet hoe verschrikkelijk warm het is om met 30 graden op de bouwplaats te sjouwen en ook hoe koud het is met -5”

  • Architectuur en...

Hij werkt met heel veel plezier bij een architectenbureau in Rotterdam. Maar bij Guus Blom blijft de ambitie knagen. Vrijheid, z’n eigen stempel drukken op projecten; de droom om zelfstandige te worden lonkt nog steeds. Met zijn mbo- en hbo achtergrond in bouwkunde weet-ie hoe het is om met z’n voeten in de klei te staan. Zijn masterdiploma Architectuur, dat hij sinds 2021 op zak heeft, maakt de cirkel rond. Hoe ziet zijn leven er tegenwoordig uit?  

Guus Blom
Guus Blom

“Druk”, zegt hij met een lach op z’n gezicht. Met een kersverse dochter en een nieuwe woning is het op z’n zachtst gezegd vrij hectisch. “Dat is ook een van de redenen waarom ik het fijn vind om het zelfstandig ondernemerschap te combineren met een baan in loondienst”, legt Guus uit. “Fulltime een eigen bedrijf runnen is een droom die ooit werkelijkheid wordt, maar nu nog niet. In de architectuur moet je ook geduld hebben. Grotere projecten duren toch vaak zo’n vijf tot zes jaar, dus het opbouwen van een portfolio kost behoorlijk wat tijd. En wil je een goede klantenkring om je heen verzamelen, dan moet je wel écht wat kunnen laten zien.”

Sector op z’n gat

Naast zijn werk bij het Rotterdamse Toko Fuze, werkt hij al vier jaar lang één tot twee dagen in de week voor zichzelf. Guus: “Mijn eerste projecten worden nu opgeleverd. Ik ben bezig geweest met een mooie woning op Ameland en ik heb een huisartsenpraktijk onder handen genomen.” Hij heeft geluk met zijn huidige werkgever, vertelt hij. “Na bij verschillende bedrijven te hebben gewerkt en twee keer te zijn verhuisd, wilde ik het in 2020 graag zelf gaan proberen. Ik ging aan de slag als freelancer bij Toko Fuze en besteedde de rest van mijn tijd aan het uitbouwen van mijn eigen bedrijf PLEK Architectuur. Alles was in kannen en kruiken en ik was net twee maanden bezig toen… corona aanklopte.” Een slechter moment om  voor jezelf te beginnen was er niet, zegt Guus. “Gelukkig bood Toko Fuze mij een positie in loondienst aan, en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee. Ik heb het er naar mijn zin en krijg alle vrijheid om aan projecten te werken. Ik kan er echt mijn eigen visie uitwerken in plaats die van een ander. En dat is zeldzaam in de architectuur.”

Korreltje zout

Kijkt Guus terug op zijn jaren bij ArtEZ, dan bestempelt hij deze tijd als pittig en leuk. “Het was ontzettend druk, mede omdat ik er naast werkte en door de afstand uren moest reizen om van en naar de academie te komen. Ook de opleiding zelf vond ik best zwaar, het kostte veel tijd en moeite om aan alles te voldoen. Ik heb er dan ook wat langer over gedaan dan vier jaar.” Dat ligt ook deels aan hemzelf, zegt Guus. “Ik ben altijd iemand geweest die beter is in werken dan in studeren, haha.” Hij had de boel wel wat meer met een korreltje zout mogen nemen, weet hij nu. “Ik trok me alles heel erg aan. Maar het is ook lastig om dat niet te doen, want je bent jong en je zit vol ambities.”  Wat-ie fijn vond aan de opleiding, was het kleine clubje waarmee hij studeerde en het feit dat de hele academie in één bus paste. “Studenten, docenten, iedereen kende elkaar. Je kon altijd binnenlopen als er iets was. Vooral in het begin is dat kleinschalige heel prettig.”

Je bént al iemand. Sta daarvoor en kruip niet terug in je schulp”

Wat hem vooral is bijgebleven, zijn de reizen die hij met klasgenoten heeft gemaakt. “We hebben veel van Schotland, Duitsland en Scandinavië gezien. In het derde jaar zijn we ook tien dagen naar Warschau geweest. Dat was leerzaam én  fantastisch. Je gaat dan echt zoeken van: hoe ziet de architectuur eruit en wat zijn de historische en politieke invloeden op het uiterlijk van deze stad. We hebben altijd ontzettend veel lol gehad tijdens die tripjes.”

Guus vond het kunstzinnige karakter van de opleiding ook een pré. Hij is er anders door gaan denken. Ook het feit dat hij drie opleidingen heeft doorlopen en daardoor alle facetten van de sector kent, levert hem veel op. “Ik loop nog steeds graag rond op de bouw. Ik weet hoe verschrikkelijk warm het is om met 30 graden te moeten sjouwen en ook hoe koud het is met -5. Soms zit ik met een aannemer om de tafel die op zo’n moment vooral z’n eigen ideeën er graag doorheen wil drukken. Reageren ze vervolgens negatief op mijn suggesties, dan zeg ik: ‘Oh, waarom kan dat dan niet? Leg eens uit.” Je moet tijdens zulke gesprekken wel laten zien dat je er bent, vindt hij. “Mijn opleidingen hebben me daar erg bij geholpen.”

Enthousiasme en passie

Of hij nog een goeie tip heeft voor studiekiezers of net afgestudeerden? Guus: “Volg je de master, dan heb je al een vooropleiding achter de rug. Oftewel: je bént al iemand. Sta daarvoor, dat zouden meer mensen mogen doen.” Soms willen starters zo graag een baan, dat ze helemaal in hun schulp kruipen, vindt Guus. “Dat is niet nodig, maar ik begrijp het daarentegen ook wel. Laatst sprak ik met een sollicitant die al zes jaar hoofd van een scoutingclub is. Klinkt misschien niet heel spannend. Maar vraag je door, dan blijkt zo iemand ook de financiën en de begroting te verzorgen. En juist omdat ze dat vooral als bijzaak zag, dacht ik: oké, als je dat zo ziet, dan kan je hoofd blijkbaar veel aan. Snap je?” Enthousiasme en passie zijn het belangrijkste, vindt hij. “Ik werk liever met iemand waar ik een goed gevoel bij heb en waar potentie in zit, dan dat degene mij alleen maar een perfect portfolio laat zien.”

Meer informatie over de master Architectuur in Arnhem

 

Volg Guus