Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Masterstudent Architectuur Naomi: “Groeien naar wie ik ben is belangrijker dan groeien naar wat ik zou moeten worden”

  • Architectuur en...

Na haar bachelor Bouwkunde aan de TU Delft zocht Naomi van Knobelsdorff (23) een tijd naar een master die bij haar paste. Ging ze voor een universitaire master, een master in het buitenland? Of toch een master op het hbo? Ze gunde zichtzelf een tussenjaar om na te denken, rond te kijken en te vergelijken. Uiteindelijk koos ze, na een grondige vergelijking, voor de master Architectuur bij ArtEZ. En dat terwijl Naomi lang had gedacht dat de volgende logische stap voor haar een universitaire master was. Naomi deelt haar ervaring, haar eerste stappen in het werkende leven en geeft advies aan andere twijfelaars.  

Naomi van Knobelsdorff volgt de master Architectuur bij ArtEZ
Naomi van Knobelsdorff volgt de master Architectuur bij ArtEZ

Proeven aan het werkende leven

De opleiding aan ArtEZ combineert het studeren met een baan in het werkveld. “Dat zijn echt twee werelden. Daar moest ik een weg in vinden. Ik werk nu bij een architectenbureau in Amersfoort. Omdat ik de bachelor op de TU in Delft deed had ik nog geen stage-ervaring. Het is dus mijn eerste baan. Het werkende leven is wel anders dan ik had verwacht. Op school leg je een basis, maar in de praktijk gaan dingen anders en zijn er meer regels. Naast die praktijkervaring heb je in de opleiding ruimte voor het creatieve en onbegrensde. Dat samenspel is fijn.”

Kiezen voor de gangbare weg?

Met een bachelor in Delft lag haar keuze voor deze master niet automatisch voor de hand. Welke afwegingen maakte ze? “Vanaf de basisschool was mijn attitude: als ik iets kan, wil ik het doen. Ik werkte hard om mijn vwo te halen. Toen ik zocht naar een vervolgopleiding wilde ik dus ook naar de universiteit. Maar na een tijdje studeren twijfelde ik of ik door wilde gaan. Ik zette toch door en haalde alles nominaal. Ik was gefocust op ‘vooruit’ en de gangbare weg.” Toen Naomi voor de keuze stond om een master te kiezen, twijfelde ze opnieuw of ze door wilde met architectuur. Doordat ze van jongs af aan zoveel van zichzelf vroeg, besloot ze een tussenjaar te nemen. “Maar toch mistte ik het. Ik keek bij andere opleidingen, maar kwam steeds terug bij architectuur. Daarin zitten veel elementen die bij me passen: het is technisch, creatief en oplossingsgericht.”

Ontdekking

Ze startte met de master Architecture, Urbanism and Building Sciences in Delft, maar merkte al snel dat het niet meer bij haar paste. “De master was in het Engels. Dat was voor mij heel intensief. En het was heel grootschalig. Na een maand ben ik gestopt.” Ze vroeg zich af of er ook hbo-masters waren en ontdekte de master aan ArtEZ. “Ik heb toen alle academies van bouwkunst tegen elkaar afgewogen. Het feit dat de master aan een kunstacademie is, dat de voertaal Nederlands is, maar ook de dagen dat er les is en het feit dat je praktijkervaring zou opdoen speelden mee in mijn keuze,” vertelt Naomi.

Ik heb alle academies van bouwkunst tegen elkaar afgewogen. Het feit dat deze master aan een kunstacademie is, dat de voertaal Nederlands is, maar ook de dagen dat er les is en het feit dat je praktijkervaring zou opdoen speelden mee in mijn keuze.”

Een groot pluspunt voor Naomi aan de hbo-masters is dat het traject anders is dan een universitaire master, maar de uitkomst op papier is uiteindelijk hetzelfde: je mag de titel ‘Master of Architecture’ voeren, én je inschrijven in het Architectenregister. “Dat was voor mij een tijdlang niet helemaal duidelijk. Ik heb daarom tijdens mijn zoektocht dat vaak op verschillende manieren uitgezocht en gevraagd aan anderen.

Naomi van Knobelsdorff, masterstudent Architectuur, koos na haar bachelor aan de TU voor een master Architectuur bij AtyEZ. 

Architectuur studeren aan een kunstacademie

De creatieve kant van de opleiding komt duidelijk naar voren, vertelt Naomi. “In mijn eerste vak moest ik gips gieten, dat had ik nog nooit gedaan. Het materiaal en de techniek waren de enige houvast bij de opdracht ‘Maak een ruimte’. Dat vond ik frustrerend, want ik wil alles graag goed snappen en eerst onderzoeken. Maar het is heel leuk dat er dan in het proces iets ontstaat en dat het lukt. Het technische en creatieve is voor mij een goede mix in deze master. Bovendien word je gestimuleerd om te pionieren.”

Het verschil in groepsgrootte ten opzichte van de master in Delft viel haar erg op. “In Delft had je wel kleinere groepjes, maar bij colleges zaten er vierhonderd studenten in de zaal. Nu zitten we met vijftien studenten in een kring. We zijn een fijne groep geworden en ook het contact met docenten is in alle vakken wat laagdrempeliger. Door hoe de opleiding in elkaar zit vind je elkaar snel. De reis die we maakten naar Londen hielp daarbij.”

Als ik nu terugkijk naar mijn proces heb ik daar zoveel van geleerd. De bottom line is dat groeien naar wie ik ben belangrijker is dan groeien naar wat ik zou moeten worden. De opleiding bij ArtEZ geeft mij de mogelijkheden hiervoor.”

Alles onderzoeken

Naomi zou andere twijfelaars aanraden ook grondig onderzoek te doen naar de verschillende masters. “Ik ben naar Delft, Eindhoven, Antwerpen gegaan, bekeek hbo’s en universiteiten om alles te vergelijken en te inventariseren. Als je terugkijkt kun je dan achter je besluit staan omdat je een gegronde keuze hebt gemaakt. Ik was altijd jaloers op mensen die heel precies wisten wat ze wilden worden. Als ik nu terugkijk naar mijn proces heb ik daar zoveel van geleerd. De bottom line is dat groeien naar wie ik ben belangrijker is dan groeien naar wat ik zou moeten worden. De opleiding bij ArtEZ geeft mij de mogelijkheden hiervoor.”

Volg Naomi

LinkedIn

Blokhuis Braakman (het architectenbureau waar Naomi werkt)

Meer weten over de master Architectuur?

Architecten staan met twee benen in de samenleving en leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Met creatief en inspirerend werk beïnvloed en verbeter je de levens van mensen en de wereld. Om die ook in de toekomst leefbaar te houden: voor onszelf, de natuur en de generaties na ons. We moeten een nieuwe weg inslaan en staan voor een grote opgave, waar jij als architect een actieve rol in speelt.

Lees meer over de master Architectuur