Go to the main content Arrow right icon

Try-out Ylva Rietman - Master of Music Music theatre

  • Finals

Between Monday June 3 and Wednesday July 3 2024, the finalists of the Jazz & Pop, Music Theatre, Composition for Film and Theater (CFT) and the Master of Music programmes of the ArtEZ Academy of Music Arnhem will play their graduation performances.

All final exams are free to the public from outside ArtEZ. For some final exams, a (free) ticket must be booked. If this is the case, it is indicated on the final webpage.

Theater aan de Rijn Kleine Oord 33 (ingang: Bartok Park, achter het Feestaardvarken) Arnhem, Benedenzaal

This is an ArtEZ finals event

Visit finals website
Try-out Ylva Rietman - Master of Music Muziektheater
Try-out Ylva Rietman - Master of Music Muziektheater

TRIGGER WARNING is een muzikale voorstelling, waarin Ylva de grenzen van vrouwelijke gewelddadigheid aftast. Ze vroeg Stefan Aleksić een tekst voor haar te schrijven, mede geïnspireerd op het personage ‘Villanelle’ uit de serie ‘Killing Eve’ en het archetype van de ‘wild woman’.  
Wat gebeurt er wanneer je (als vrouw) breekt met de maatschappelijke verwachtingen en je laat gaan? Je overgeeft aan de meest verborgen gedachten en gewelddadige fantasieën? 
De voorstelling neemt je mee in de verschillende lagen van de psyche van een complex (gewelddadig) vrouwelijk personage. Een personage dat zich probeert te verhouden tot de mensen rond haar en de verschillende stemmen in haar hoofd, met als trigger het (waargebeurde) nieuws van een brand in de villa van een gerenommeerde actrice.  
 

Biografie Ylva Rietman 
Ylva Rietman (1993, Apeldoorn) is actrice, performer, theatermaker en zangeres/muzikant. 
Ze studeerde af als makende speler aan de Bachelor Drama aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent (BE) (2020). 
Momenteel rondt ze haar Master in Muziektheater af aan ArtEZ (2024), waarbij ze zich richt op het (spel)onderzoek naar gewelddadige vrouwen en schrijft ze over authenticiteit. 
Ze maakt muziek onder de naam YLVA LUPA, afgeleid van het woord 'wolvin' (in zowel haar eigen naam als in het Latijn). Momenteel werkt ze aan een EP (melodische, minimalistische pop) in samenwerking met producer en muzikant Yarck. 
In haar muzikale uitdrukkingen is Ylva gefascineerd door de kracht en schoonheid van harmonieën. Ze experimenteert veelvuldig met een loopstation om gelaagde vocale texturen te creëren. Geïnspireerd door de mystieke klanken van gregoriaanse gezangen, de melodische rijkdom van Oost-Europese gezangen, en de frisse geluiden van hedendaagse pop, streeft ze ernaar om via haar eclectische benadering uiteenlopende muzikale werelden met elkaar te verweven. 
Ylva’s artistieke (speel)stijl wordt gekenmerkt door een mix van vervormde, eerder donkere, ietwat cynische humor en een ritualistische, poëtische beeldtaal. Haar voorstellingen spelen met contrasten, waarbij mystiek en speelsheid samenkomen. 
Zowel muziek als fysicaliteit spelen een cruciale rol in haar werk, waarbij ze altijd op zoek is naar meerdere lagen om de complexiteit van menselijke ervaringen te benadrukken. Ze gelooft sterk in het tonen van de nuance in een wereld die vaak geneigd is tot simplificatie. 
Als theatermaker transformeert ze graag het alledaagse in iets buitengewoons, en het banale doordringt ze van diepe betekenis met een scherp oog voor detail en een diep gevoel voor emotie. Ze ziet haar werk graag als uitnodiging om te verkennen en te ontdekken, een herinnering aan de transformerende kracht van creativiteit en verbeelding. 

Creditlijst 
Concept, spel, muziek: Ylva Rietman 
Regie, dramaturgie: Simone van der Steen 
Tekst: Stefan Aleksić, Ylva Rietman 
Coaches: Marnix Vinkenborg, Anne-May de Lijser, Merel Severs 
Mentor: Babette Kalker 
Met dank aan: Jerke van den Braak

@ylvalupa: www.instagram.com/ylvalupa/  
@ylvarietmax: www.instagram.com/ylvarietmax/ 

Disciplines

Music