Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

#finalsfriday 5: De verhalen achter het werk

ArtEZ finals is dé periode om het werk van onze studenten te bekijken, beleven en beluisteren. Deze week nemen we je graag mee in de verhalen achter het werk; de verhalen van de studenten zelf. Hoe hebben ze hun studie bij ArtEZ ervaren? Wat nemen ze mee na hun afstuderen? En wat adviseren ze aan jonge studiekiezers? Je leest het in de finals stories. We lichten er een paar voor je uit.  

‘We are All Dead on the Surface’: met dansers Sander Los, Elin Hallqvist, Lina Verveckken, Maxime Boel, Jens van der Pijl, en Rodrigo Goncalves Sousa Loureiro. Foto: Bart Grietens
‘We are All Dead on the Surface’: met dansers Sander Los, Elin Hallqvist, Lina Verveckken, Maxime Boel, Jens van der Pijl, en Rodrigo Goncalves Sousa Loureiro. Foto: Bart Grietens

Met tekentalent verhalen vertellen die raken 

Ik wilde hun verhaal vertellen, zij werken daar illegaal, ervaren veel angst en worden niet geaccepteerd. Via de organisatie SWEAT, die sekswerkers juridisch ondersteunt, heb ik een interview geregeld met een van de sekswerkers daar. Ik heb mijn intenties gedeeld en tekeningen laten zien voor in mijn boek. Dat vond ze heel kloppend. Deze vrouw gaf me de bevestiging dat het goed was dat ik hier aandacht aan besteed."

Tekenen is voor Nova de Hoo (22) een manier om zich te uiten. Tijdens de opleiding Comic Design leerde ze dat ze haar werk mag delen met de wereld en erover in gesprek kan gaan. “Ik hoef niet eerst een ‘af’-product te laten zien, maar het proces ernaar toe is veel belangrijker”, vertelt Nova.  

Lees hier het volledige verhaal van Nova. 

 

Student Eleni Christofi uit Cyprus vond in Enschede haar passie 

In het ziekenhuis op Curaçao ervaarde ik hoe belangrijk het is om iets te kunnen bereiken in één sessie. Je weet namelijk nooit zeker hoe lang een kind blijft. Heel vaak was ik bij een cliënt ergens aan begonnen, en dan was hij of zij de volgende dag ineens weg. Ik kon mijn sessies dan niet goed afsluiten.”  

Eleni Christofi, student Muziektherapie, ontwikkelde een methode waarbij ze samen met het kind in één sessie een lied schrijft. Het kind mag een thema kiezen en vervolgens woorden bedenken die passen binnen dat thema. “Daarna maken we zinnen en voegen we vervolgens muziek toe”, legt Eleni uit. “Aan het einde van de sessie heeft het kind dan zijn of haar eigen liedje gemaakt.” 

Lees hier het volledige verhaal van Eleni. 

De danskunstenaar als scepticus 

We hebben het geluk dat we door de opleiding Dance Artist al in het dansveld worden betrokken. Het is heel fijn om buiten te muren van ArtEZ te kunnen stappen tijdens je studie." 

Derdejaars student Sofia Norman heeft haar eigen creatieve stem gevonden door middel van bewegen bij de bachelor Dance Artist,. Haar finals optreden belichaamde haar nieuwe filosofie: alles in twijfel trekken. “Deze opleiding heeft me geleerd vraagtekens te zetten bij wat ik dacht te weten over een goede danser zijn en om dans te gebruiken als mijn vak.” 

Lees hier het volledige verhaal van Sofia. 

Beleef ArtEZ finals

Alle finals presentaties en -verhalen zijn te vinden op artez.nl/finals. De website wordt dagelijks bijgewerkt, dus blijf ons vooral volgen en hou de agenda in de gaten voor alle finals events. Ook via InstagramLinkedIn en Twitter delen we updates (volg de hashtag #ArtEZfinals en #ArtEZfinals2023!) en de nieuwsbrief discover ArtEZ houdt je up to date. Ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Meld je dan hier aan.