De danskunstenaar als scepticus: Sofia Norman heeft geleerd alles in twijfel te trekken
- Dans
Derdejaars student Sofia Norman heeft haar eigen creatieve stem gevonden door middel van bewegen bij de bachelor Dance Artist,. Haar finals optreden belichaamde haar nieuwe filosofie: alles in twijfel trekken. “Deze opleiding heeft me geleerd vraagtekens te zetten bij wat ik dacht te weten over een goede danser zijn en om dans te gebruiken als mijn vak.”
Dubbele focus
Sofia, die oorspronkelijk uit Zweden komt, voelde vanaf het begin een natuurlijke klik met de opleiding vanwege de unieke gelijke focus op choreografie en danstechniek. Sofia: “Ik wilde iets dat me zou leren hoe ik danser moest zijn, maar me ook de vrijheid zou geven om kunstenaar te zijn. Ik heb hier geleerd hoe ik dans als mijn vak kan gebruiken. Ik heb nu de middelen om mijn eigen ideeën weer te geven via het medium dans, in plaats van te volgen hoe ik word geacht bewegen.”
Bevindingen tijdens persoonlijke optredens
Door de holistische benadering van de opleiding Dance Artist heeft Sofia geleerd om overal vraagtekens bij te zetten. Sofia: “Ik heb lang gezocht naar mensen die me de informatie zouden geven die nodig was om een ‘goede’ danser van me te maken. Maar er is geen ‘juiste’ manier om het te doen; in feite is er geen waarheid, in zekere zin. Wat voor een ander lichaam werkt, werkt misschien niet voor dat van jou. Ik heb dit geleerd tijdens de persoonlijke voorstellingen die we moeten maken in het eerste en tweede jaar. Instructie en feedback zijn geldige meningen, maar geen uitdrukking van hoe goed je kunst is. Je moet jezelf in twijfel trekken, alles in twijfel trekken wat je geleerd is over hoe je je expressie moet benaderen. Ik denk dat dat nu de kern van mijn praktijk is.”
“We are All Dead on the Surface”
Sofia voegt eraan toe dat de bevragende aanpak haar enthousiast maakt voor de toekomst, want “het betekent dat ik mijn praktijk nog heel lang kan voortzetten. Ik zal nooit klaar zijn met betwijfelen.” Deze sceptische benadering is ook wat Sofia ertoe bracht haar eindvoorstelling te maken, een samenwerking met andere studenten van Dance Artist genaamd ‘We are All Dead on the Surface’.
Sofia’s belangrijkste inspiratie voor de voorstelling kwam van een YouTube-video waarin tot 10.000 keer langzaam werd ingezoomd op de menselijke huid. De gesproken tekst bij de video, in de stijl van een natuurdocumentaire, raakte haar door hoeveel er gebeurt in dit mysterieuze landschap dat op ons lichaam bestaat.
Het alledaagse buitenaards maken
Sofia: “Ik raakte geïnteresseerd in onze relatie met onze eigen huid, wat ertoe leidde dat ik huidverzorging ging onderzoeken. In de voorstelling voert een verteller een huidverzorgingshandeling uit en bespreekt deze met het publiek, terwijl verschillende dansers om haar heen de handelingen die ze bespreekt in bewegingen belichamen. De dansers zijn wat er binnen in de huid gebeurt, hoe de cellen reageren op de processen die de verteller buiten de huid uitvoert. Ik was geïntrigeerd, en ben dat nog steeds, door het alledaagse vreemd of onbekend te laten lijken en ik wilde in twijfel trekken hoe ontspannend het verhaal over zelfverzorging dat ons wordt verkocht eigenlijk is.”
Bovendien stelde Sofia’s performance het idee van een levensduur ter discussie. De voorstelling zelf beweegt voortdurend tussen leven en dood. “Net als wij", merkt Sofia op, “hebben wij altijd zowel leven als dood bij ons, we sterven en regenereren voortdurend.”
Derdejaars student, maar toch al actief
Sofia's creatie was - samen met enkele andere stukken - te zien in Theater Ins Blau in Leiden, Lux Theater in Nijmegen en Stadstheater in Arnhem. Deze voorstellingen zijn onderdeel van het initiatief van de opleiding Dance Artist om de netwerkmogelijkheden en de zichtbaarheid van haar opkomende professionele studenten te verbeteren.
We hebben het geluk dat we door de opleiding Dance Artist al in het dansveld worden betrokken. Het is heel fijn om buiten te muren van ArtEZ te kunnen stappen tijdens je studie."